"Danas" pobedio "Politiku" 1Foto: Radenko Topalović

„Novinarsko prvenstvo Beograda u brzom ispijanju piva“, tema je jednog od tekstova koji je pre dvadeset godina objavljen u listu „Danas“.

Za dobrog hipika nema mlakog, piva. Šta tek reći za novinare. Štafeta Radio Bandinija pobednik je ekipnog takmičenja novinarskog prvenstva Beograda u brzom ispijanju piva koje je preksinoć održano u katakombama „Barutane“ podno Kalemegdana. Treća postava

Tim redackije „Danas“ činio je Zoran Panović, Stanislav Milojković i Vojislav Stevanović, a u četvrtfinalu su pobedu odneli u odnosu na Radio 202, dok su u polufinalu „rutinski“ savladali tim lista „Politika“.

„U finalu je Danas naleteo na najprijatnije iznenađenje takmičenja, pivski Kijevo, alkoholne terminatore iz Radio Bandinija. Opuštanje, odsustvo prave taktike, robovanje stilu i eleganciji, uzeli su danak i Bandini je trijumfovao, ali za zelenim stolom u foto-finišu. Kao na spustu u Kicbilu. Oštro, sa visokim rizikom. Kako, i drugačije sa hard ‘bipovim’ pivom?

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

"Danas" pobedio "Politiku" 2
Foto: Arhiva Danasa/Printscreen

„Noć odmakla, sitni sati, infuzija, kafana je deo pakla“ bili su „haiku“ momenti, kako ih je dugogodišnji novinar i urednik našeg lista nazvao, premijemo izrecitovane pesme Bore Đorđevića, inače predsednika žirija, koji je otvarajući manifestaciju konstatovao da je „ispijanje piva još jedan od ovde uspešnih kolektivnih sportova“.

„Mada su sve ekipe kondiciono bile dobro pripremljene, ipak se mnogo više očekivalo od ‘pismene’ štafete magazina ‘Brei’, koji je inače bio i organizator ovog spektakla, kao i od Glasa javnosti i Tanjuga. U pojedinačnom takmičenju, na štopericu, pobedio je Marko Pavlović iz ‘Politike’. Cug pred kojim jednostavno mora da se skine kapa. Ne veruj ženi koja puši ‘drinu’ bez filtera i pije iz flaše. Da prostite, bilo je i takvih. U takmičarskom delu. Feministički poljubac smrti, usta na usta sa grlićem. Paralelno sa gladijatorima na stejdžu, verzirana publika ispijala je svoju grešnu cisternu. Kad je džabe ko da razmiljša o mamurluku, i to onom najgorem – pivskom – teškom ko kuluk jer udara direktno iz potiljka u jednu tačku na čelu. I pri tom vibrira. Katarzično. Kao u filmu ‘Poseban tretman’, kada je Bata Stojković, Bog da mu dušu prosti, upao u cisternu sa pivom. U pidžami.  U WC-u kao na poselu. Bešike ko protočni bojleri“, opisao je Panović delić atmosfere sa događaja.

Kako je naveo, organizatori su za narednu godinu najavili „olimpijski repertoar“. U planu su bile i discipline – maraton, ekstremni sportovi, džamping – „beton“ (rakija-pivo), pijenje na cuclu, super teška kategorija Homer Simpson, surfovanje sa „Amstelom“, veterani, sinhronizovana revija „bipo vih“ manekena…

„Takmičenje bi sa prestoničkog prvo trebalo da preraste na republički nivo. Od manifestacije ‘Igraj za pivo – droga ne’ sutra očekujemo da postane integralni deo Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i važan faktor u pacifikaciji regiona. Gde su mladi, tu je i šala. Kako rešiti problem dečije klinike u Tiršovoj, našeg ‘Skadra na Bojani’. Rešenje je jedna ovakva, samo revijalno-humanitama akcija. ‘Pivo za Tiršovu’. Ovoga puta se plaća i sve pare u fond za kliniku. Ne rastajemo se dok od nje ne napravimo ‘Kliniku Švarcvald’, zaključuje Panović u tekstu od pre dvadeset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari