Radovi na otklanjanju havarije na magistralnom cevovodu od brane „Prvonek“ do Fabrike za proizvodnju vode počeli su juče ujutru.

Angažovano je pet ekipa, jer je registrovano više kvarova na cevovodu. Krizni štab je na jučerašnjoj sednici saopštio da se tokom sutrašnjeg dana očekuje normalizacija u vodosnabdevanju Vranja nakon pet dana. Na otklanjanju kvarova pored ekipe Vodovoda, rade i inženjeri Preduzeća za puteve, „Hidrotehnike“ i „Zavarivača“. Nepristupačno mesto havarije nalazi se u koritu reke Banjštice u neposrednoj blizini brane. Zbog visokog vodostaja Banjštice tehničke ekipe nisu bile u mogućnosti ranije da priđu mestu havarije. Glavni projektant sistema „Prvonek“ Dejan Divac, ranije je za Radio-televiziju Vranje izjavio da je „neophodna promena cevi na delu vodovoda od brane do fabrike vode“, što će predstavljati perspektivno nemalu investiciju za vranjsku opštinu.

– I nakon otklanjanja kvara, voda iz sistema „Prvonek“ neće odmah moći da se koristi za piće. Za to će biti neophodno da tri analize koje će uraditi Zavod za javno zdravlje budu pozitivne, i tek tada ćemo moći da kažemo da se situacija u potpunosti normalizovana, a za to će biti potrebno nekoliko dana, jer će cevi biti u procesu ispiranja – kaže za Danas tehnički direktor vranjskog Vodovoda inženjer Žika Mitrović.

Do potpune sanacije havarije grad će se vodom snabdevati iz aktiviranih bunara sa nekoliko izvorišta, odakle se obezbeđuju oko 120 litara u sekundi što je pedeset odsto stvarnih potreba grada. Voda je namenjena isključivo za higijenske i sanitarne potrebe i nije za piće i kuvanje. Bez tehničke vode juče su u Vranju bile Specijalna škola „Vule Antić“, kao i tri osnovne, tako da je Krizni štab preporučio da u ovim obrazovnim ustanovama časovi budu skraćeni. Građani Vranja vodom za piće snabdevaju se iz 16 cisterni od kojih su četiri pokretne. Dnevna isporuka pijaće vode je 70.000 litara. Cisterne u različitim vremenskim intervalima tokom celog dana obilaze naselja u gradu.

Iz Zavoda za javno zdravlje saopšteno je da voda sa 13 česama na području Vranja ni hemijski ni bakteriološki nije ispravna za upotrebu. Žitelji Vranjske Banje snabdevanju se vodom za piće iz cisterne koju je pozajmio grad Niš. Njen kapacitet je pet hiljada litara, a cisterna se puni u Surdulici koja je od banje udaljena 36 kilometara.

U Zdravstvenom centru u Vranju zbog havarije na sistemu za vodosnabdevanje na odeljenju hirurgije rade se samo hitne operacije, dok se pacijenti sa dijaliza upućuju u Zdravstveni centar u Leskovcu. Otežano je i funkcionisanje porodilišta.

– Sa olakšanjem ćemo dočekati normalizaciju u vodosnabdevanju, ali i u proteklih pet dana uspeli smo da regionalna bolnica funkcioniše bez većih problema i u skladu sa nastalom situacijom – potvrdio je za Danas dr Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra u Vranju. Pacijenti su prinuđeni da se vodom za piće snabdevaju iz cisterne koja se nalazi u krugu regionalne bolnice.

Na području sedam opština Pčinjskog okruga poslednjih dana palo je 60 litara kiše po kvadratnom metru što je iznad proseka za ovo doba godine. To je prouzrokovalo izlivanje pritoka Južne Morave kao i pojavu klizišta na području sela u Vranjskoj Banji i Trgovištu, gde je više kuća ugroženo. U Vladičinom Hanu je poplavljeno više trgovinskih objekata koji se nalaze uz korito Južne Morave.

Ukradena statična cisterna

Tokom vikenda svim školama i vrtićima dostavljene su statične cisterne sa ispravnom vodom za piće. Prema saopštenju Kriznog štaba nepoznata lica su u noći između nedelje i ponedeljka ukrale statičnu cisternu iz škole „Svetozar Marković“, a oštećene su cisterne u školi „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i cisterna koja je bila postavljena u Gornjoj čaršiji. Krizni štab je doneo odluku da podnese krivičnu prijavu protiv N.N. lica vranjskoj policiji. Sanitarna inspekcija i Sekretarijat za inspekcijske poslove nastavljaju sa pojačanim nadzorom restorana i objekata brze hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari