Dekan Pravnog: Optužbe na protestu su za krivično gonjenje 1

Govor pisca Marka Vidojkovića na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ u kojem je izneo niz negativnih kvalifikacija o Pravnom fakultetu u Beogradu, izazvao je brojne reakcije u javnosti, a saopštenjem se juče oglasio i dekan tog fakulteta Zoran Mirković.

On je apelovao na govornike protesta da „ne govore neistine, da ne vređaju, jer je to nekulturno, protivno građanskim vrednostima i kažnjivo po Krivičnom zakoniku“.

Podsetimo, Vidojković je izjavio da je Pravni fakultet u Beogradu, koji je i sam završio, „leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala“. Rekao je i da beogradski Pravni fakultet „ima mnogo antiheroja i kretena“… ali da „znamo da ima i najboljeg studenta u istoriji tog fakulteta“ i da je to „materijalni dokaz kakav šljam taj fakultet izbacuje“. On je istakao da postoje i časni pojedinci, pravnici i advokati koji su podržali građanske proteste.

– Optužbe Marka Vidojkovića na račun Pravnog fakulteta su ozbiljne i olako izrečene, bez navođenja bilo kakvih dokaza i podložne su krivičnom gonjenju, ocenio je juče dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Mirković.

On smatra da je Vidojković „nedostatkom elementarne pristojnosti, svojim vulgarnim rečnikom i gestikulacijom, govorio isključivo o sebi, a ne o drugima“. Dekan se, kako je naveo, obratio javnosti u nameri da zaštiti ugled i čast Pravnog fakulteta kao institucije, njegovih profesora i saradnika i preko 52.000 diplomiranih pravnika, kao i svih članova akademske zajednice, od ovakvih neutemeljenih, nedoličnih i štetnih izjava.

U saopštenju podseća da Univerzitet u Beogradu i Pravni fakultet imaju istoriju dugu dva veka, da na tom fakultetu predaju vrhunski stručnjaci u svojim naučnim oblastima, te da Pravni fakultet ima izuzetan ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici. Dekan ističe i da se na Fakultetu „neguje zdrava univerzitetska sredina, za koju je normalno da se ljudi oko nečega ne slažu“ i da „uprava Pravnog fakulteta u svom postupanju ne pravi razliku između onih koji nešto potpišu i onih koji to ne učine“.

– Pravni fakultet se susretao sa različitim kritikama tokom svog postojanja, ali nikad obojenim ovolikom dozom primitivizma i mržnje. Trenutni lični i politički animozitet kod intelektualaca ne opravdavaju kvalifikovanje jedne ugledne institucije kao leglo najvećih smradova, ološa, kretena i kriminala. Ovakvim govorom on olako vređa hiljade sjajnih studenata, brojne generacije najistaknutijih pravnika i intelektualaca i sve one koji su časno stekli diplomu tog fakulteta – kaže za Danas profesor Sima Avramović, bivši dekan Pravnog fakulteta, uz opasku da mu sve ovo „liči na čuvenu akademsku priču o osveti loših đaka i mržnji prema onima koji su bili uspešni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je šokiran zastrašujućim uvredama koje je izneo Vidojković.

– Šta da kažete? To je kada pored Pravnog fakulteta prolazite tako što ste dva puta pojeli pljeskavicu i uputili pogled ka fakultetu i toliko znate o Pravnom fakultetu, koliko zna gospodin Vidojković, onda možete sebi da dozvolite tako neumesne rečenice i neumesne i zastrašujuće tvrdnje da iznosite u javnost – rekao je Vučić.

U dva odvojena saopštenja oglasili su se i članovi Pokreta socijalista – Goran Puzić, dekan Fakulteta za poslovne studije u Vršcu, porukom Vidojkoviću: „Stidim Vas se, pravniče“, dok je Nebojša Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, pozvao Vidojkovića da vrati diplomu Pravnog fakulteta.

„Dvanaest godina su Marko Vidojković i njegovi drugari slatko spavali bez košmarnih snova dok su Srbiju pljačkali po njemu pametni i talentovani, Tadić, Đilas, Jeremić, Šutanovac, Čeda, Borko… Pokazali su, Marko, oni nama svoj talenat za lopovlukom i rasprodajom Srbije, a ti si, Marko, tad ćutao i bio srećan u toj i takvoj slobodnoj i prosperitetnoj Srbiji. Nismo očekivali da napišeš celu crni knjigu, ali što ne napisa, Marko, barem jedan redak o tvojim talentovanim i pametnim lopovima, pa ipak si nekakav pravnik ili možda planiraš da vratiš „mukom“ stečenu diplomu prvog stepena Pravnog fakulteta koju si ti izdali, kako ti kažeš, ti smradovi, kreteni i ološi – navodi Nebojša Petrović.

Goran Puzić je poručio Vidojkoviću da ne prihvata njegov predlog  sklapanja ugovora sa narodom, jer bi ga to odvelo u „put beznađa, tuge i očaja“.

„Ako i želite ugovor možete ga potpisati samo sa onima koji to žele da učine, a to je u ovom trenutku veoma mali broj građana Srbije. Kao pravnik morate da znate da je po opštoj definiciji prava ugovor volja dveju strana koje svojim potpisom verifikuju sve članove ugovora u kojima su jasno ispisani uslovi ugovora. U vašem slučaju to je prosto nemoguće jer aktuelna vlast ima blizu 70 odsto podrške što pokazuju gotovo svi izbori, kao i sva istraživanja javnog mnjenja“, navodi Puzić, uz poruku: „Stidim Vas se, pravniče, jer kao pravnik trebalo bi da znate da se u normalnim demokratskim društvima vlast isključivo menja na izborima, a ne na ulici“.

Komentarišući reakcije u javnosti, Vidojković za Danas kaže da svaki pošten pravnik zna da je u svom govoru bio čak i blag.

– Reagovalo je upravo korumpirano društvo o kom sam i govorio, na čelu sa predsednikom države, zatim njegovim „malim od Pravnog“ Simom Avramovićem i par polupismenih klovnova iz Vulinove kombi stranke – ističe Vidojković.

„Evo, sutra idem na faks da vratim diplomu“

Na pitanje da li planira da vrati svoju diplomu, Marko Vidojković odgovara: „Da, evo sutra idem na faks da je vratim, ha, ha, ha. Posle poglavnikovog lupetanja o pljeskavicama, pa Siminog prenemaganja na javnom servisu, to je treća najgluplja stvar koju sam čuo.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari