Demograf Penev: Moguće je da nas ove godine bude za 80.000 manje 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Demograf Goran Penev ocenio je da podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o broju umrlih i rođenih u prvih pet meseci ove godine upućuju da je maja 2021. prekinut vrlo nepovoljan trend smrtnosti zabeležen u martu i aprilu, ali da je moguće da na kraju godine Srbija ima 80.000 manje stanovnika.

Penev je agenciji Beta kazao da je u Srbiji u maju umrlo 10.525 osoba, što je smanjenje od nešto preko 2.000 umrlih u odnosu na stanje iz marta i aprila ove godine.

„Međutim, i taj manji broj umrih u maju je za oko četvrtinu veći od broja umrlih u istom mesecu prošle i pretprošle godine, odnosno veći i od bilo kog mesečnog broja umrlih u 2019. godini“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, broj živorođenih u maju (4762) je neznanto veći nego u aprilu, ali je 2,7 odsto manji nego maja 2020. godine, a čak za 13 odsto manji nego istog meseca 2019.

„Takva kretanja osnovnih vitalnih događaja su prošlog meseca rezulitirala više nego dvostruko većim brojem umrlih nego živorođenih (221 umrlih na 100 živorođenih), tj. negativnim mesečnim prirodnim priraštajem od blizu 5.800 lica. Stanje je još nepovoljnije ukoliko se ono posmatra od početka 2021. godine. Tada je za samo pet meseci broj umrlih bio za 33.000 veći od broja živorođenih“, kazao je Penev.

O razmerama ovogodišnjeg negativanog prirodnog priraštaja, dodao je on, vrlo ilustrativan je podatak da je za celu 2019. godinu iznosio 37.000.

„Predviđanja za 2021. svakako nisu ohrabujuća. Ukoliko bi se zadržao ovogodišnji prosečan dnevni negativan prirodni priraštaj, do kraja godine, razlika između broja umrlih i broja živorođenih bi mogla da dostigne 80.000“, ocenio je demograf.

Prilikom postavljanja takvih demografskih prognoza, objasnio je Penev, treba voditi računa da se radi o prethodnim podacima, kao i da su, s obzirom da je pandemija kovida-19 i dalje u jeku, mogući nepovoljniji, ali možda i povoljniji scenariji od sada očekivanih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari