Dokle se stiglo u saniranju posledica poplava? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Tri godine posle majskih poplava koje su, nezapamćenim količinama kiše i vode koja se izlila iz korita reka, oštetile celu Srbiju, vlasti na lokalnom i republičkom nivou uspele su, uz pomoć brojnih donacija, da infrastrukturu i domove vrate u pređašnje stanje.

Osim obnove, još uvek se nije mnogo odmaklo na planu zaštite od ponavljanja scenarija „potopa“ iz 2014. godine.

Najveći deo obnove završen je zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena donacijama, a u te svrhe oformljena je i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima pri Vladi Srbije. Direktor kancelarije, Marko Blagojević, objašnjava za Danas da su u prethodne tri godine odrađeni radovi na tri stotine lokacija kako bi se unapredile i obnovile postojeće strukture za vanrednu odbranu od poplava ali da obimni radovi za izgradnju nove infrastrukture tek predstoje.

– Veliki posao je urađen u prethodne tri godine, to su radovi vredni preko 30 miliona evra, a u toku je realizacija projekata izgradnje infrastrukture vredne oko 70 miliona evra. To su potpuno novi objekti na teritoriji dvadesetak lokalnih samouprava od severa do krajnjeg juga, tu su Bačka Topola, Vršac, Sombor, Šabac, Bogatić, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Valjevo, Raška, Novi Pazar, Niš, Aleksinac… – istakao je Blagojević.

Sav novac za ova ulaganja prikupljen je donacijama, objasnio je Blagojević, naglasivši da su to bespovratna sredstva, a ne krediti, te da najveći udeo u donacijama ima Evropska unija. Kao jedan od važnijih projekata koji će služiti za dugoročnu odbranu, Blagojević pominje nasip uz obalu Save na teritoriji Mačve, ali završetak ovih radova čekaće se barem još dve godine.

U opštinama Šabac i Bogatić, gradi se nasip dugačak 26 kilometara, koji se finansira iz sredstava EU, a njegova izgradnja će trajati dve godine. Blagojević uverava da, jednom kad se izgrade, ovi objekti će dugoročno štititi ljude i njihovu imovinu od izlivanja reka i štete koju voda može naneti, te da, zbog obima i kompleksnosti radova vredi čekati na njihov završetak.

– Nema rešenja preko noći. Uz odgovarajuće održavanje ne postoji rok trajanja ovakvih objekata, to podrazumeva redovno ulaganje, to je novac koji mora da bude obezbeđen iz našeg budžeta – ističe on.

Za održavanje postojeće infrastrukture za sada u budžetu ima dovoljno novca, ali tek po završetku izgradnje svih projekata Srbiju očekuje izazov pronalaženja sredstava za njihovo održavanje kako bi na pravi način poslužili svrsi i kako se scenario iz 2014. godine ne bi ponovio.

– Novca trenutno ima dovoljno za postojeće objekte, ali kada budu završeni svi projekti postojeći budžet ne bi bio dovoljan da pokrije troškove. Na to moramo da počnemo da gledamo na drugačiji način u godinama koje dolaze – ukazuje Blagojević.

Drugačija perspektiva, i više pažnje i ulaganja u prevenciju u budućem periodu neophodni su i zbog globalnih klimatskih promena, a dok se ne prilagodi ovim tokovima Srbija nije potpuno zaštićena od novih nepogoda i poplava.

Bezbedniji nego juče

„Srbija danas jeste bezbednija ali i dalje nije sasvim bezbedna. Imamo infrastrukturu koja je projektovana za vode kakve su nekada postojale, ali s obzirom na klimatske promene suočavamo se sa intenzivnim i teškim padavinama i rastućim rizikom od poplava“, upozorava Marko Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari