Došli smo da podržimo sami sebe jer je obrazovni sistem na dnu posle decenija urušavanja: Kragujevački prosvetari na protestu u Beogradu 1Foto: Z. S. M.

 

Po ko zna koji put idu za Beograd ali ne žele da odsutanu jer su sistemski, godinama i decenijama uništavani i omalovažavani, ekonomski i društveno. Ne samo njihov, već položaj čitavog obrazovnog sistema u Srbiji je na samom dnu, tvrde kragujevački prosvetni radnici koji su jutros krenuli da se pridruže kolegama iz čitave zemlje u Beogradu.

Ispred SBB Hale „Jezero”, njih stotinak je organizovano krenulo za glavni grad, autobusom i sa više privatnih automobila.

Da, podsetimo, kao što je Danas već pisao u Beogradu će danas biti održan protest zaposlenih u obrazovanju, koji zajednički organizuju predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja: Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost”, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Kako je ranije najavljeno, protest će početi u podne, okupljanjem ispred Skupštine Srbije, a potom je predviđena protestna šetnja ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do sedišta Vlade, gde će se okupljenima obratiti predstavnici sindikata.

– Po ko zna koji put idemo za Beograd da protestvujemo ovoga puta udruženo, predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata. Naš zahtevi su jasni i dugogodišnji, da ne kažem „vekovni”, duhovita je na svoj i račun svojih kolega Ljiljana Miletić, predsednica kragujevačkog ogranka Unije sindikata prosvetnih radnika.

Po njenom mišljenju već godinama sve je isto.

– Pregovori krenu, pa se menjaju pregovarači iz Vlade…, pa opet stanu i ništa. Uglavnom, naše plate i zarade su ispod svakog, pa i republičkog proseka a svi znamo koja struktura zaposlenih među nama, uglavnom sa sedmim stepenom. Samo smo tražili da se izjedančimo sa republičkim prosekom – ništa više i dalje od toga, kaže ona ispred USPR.

Sem ekonomskih, smatra Ljiljana Miletić, neophodno je da se promeni i zakonska regulativa koja bi prosvetne radnike oslobodila silne administracije.

– Provodimo vreme zadovoljavajući nekakve forme a neophodno je promeniti i pravila ponašanja kako nam se ne bi događale tragedije kao ona u maju. Znači da se nama, prosvetnim radnicima koji neposredno radimo sa decom, da mogućnost da reagujemo u određenim situacijama jer sada po zakonu mi nemamo način da bilo šta uradimo, istiće Ljiljana Miletić.

I dugogodišnji sindikalni aktivista Milan Jevtić, profesor Politehničke (Sredne stručne) škole, jedne od onih čiji su predstavnici odlučili da podrže protest u Beogradu, smatra da i na ovaj način treba pokušavati da doprinesu rešavanju problema sa kojima se suočavaju prosvetni radnici u čitavoj Srbiji.

– Tu su kolege iz osnovnih i srednjih kragujevačkih škola. Nas stotinak koji krećemo organizovano za Beograd autobusom i više automobila. To je doprinos koji će prosvetni radnici iz Kragujevca dati opštoj borbi naših kolega iz sva četiri reprezentativna sindikata, kaže on.

Po Jevtićevim rečima pošli su „da podržimo sami sebe”.

– Ekonomski i društveni položaj prosvetnih radnika je već dugo vremena u kritičnom stanju, konkretno u ovom trenutku, najgori u periodu od poslednjih nekoliko decenija, tvrdi on, dodajući, ne bez ponosa da je jutros iz Kragujevca za Beograd krenuo „onaj hrabriji deo prosvetnih radnika koji ne žele da trpe i ćute” i na ovakav način iskazuju „ne samo svoje nezadovoljstvo već i odlučnost i borbenost da se nešto zaista promeni”.

U grupi kragujevačkih prosvetara optmzma i borbenosti ne manjka.

– Posle dužeg vremena i svih protesta koje smo imali poslednjih godina članovi sindikata iz naše škole su u većem broju odlučili da krenu i priključe se protestu u Beogradu. Očigledno da su nastupila „još teža” vremena. Jednostavno moramo da se borimo i izborimo za bolje uslove života jer je naša, prosvetarska plata samo na 1,8 minimalca, kaže za Danas Ivana Ilić, predsednica Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika kragujevačke Muzičke škole.

Za njene kolege i nju sama ta činjenica je dovoljna da ih u što većem broju animira da krenemo u borbu za svoj standard i status.

– Takođe, protestujemo i protiv svih vrsta omalovažavanja koje je Minsitarstvo prosvete dopustilo i zbog kojih se obrazovni sistem ove države urušio i ostavio nas na samom dnu društevene lestvice konačno. Vreme je da jednom i to ispravimo, odlučna je Ivana Ilić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari