Dragana Rakićfoto FoNet Aleksandar Mijailović

Ja sam diplomirala i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu i vest da je Dragoslav Bokan predložen u Savet Filološkog fakulteta me je šokirala, iako sam mislila da me u Srbiji odavno ništa ne može šokirati, kaže za Danas Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, komentarišući kako je doživela tu nedavnu vest.

Takođe, na sajtu peticije.online pokrenuta je peticija protiv imenovanja Dragoslava Bokana za člana saveta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Smatramo imperativom da Savet, kao jedan od najvažnijih organa upravljanja fakultetom, koji ima široka ovlašćenja, mora da okuplja izuzetno posvećene, plemenite i dostojne pojedince koji svojim prethodnim iskustvom, znanjem i veštinama odražavaju širinu nauka i disciplina koja se izučavaju na našem fakultetu, a koja se pre svega odnose na jezik, književnost i kulturu“, navodi se u tekstu peticije.

Kako se u peticiji dalje navodi, u prethodnom radu Dragoslava Bokana nema elemenata koji bi ga učinili dostojnim da obavlja funkciju člana upravljačke strukture na Filološkom fakultetu.

Dragana Rakić je na ovu peticiju ostavila svoj komentar što je i potvrdila za Danas.

„Zato što je Dragoslavu Bokanu mesto u zatvoru, a ne u Savetu Filološkog fakulteta. Bokan promoviše anticivilizacijske stavove, govori i radi sve suprotno onome što sam kao vrednosti naučila i usvojila studirajući i doktorirajući na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dragoslav Bokan je nedostojan bilo koje javne funkcije“, prokomentarisala je Dragana Rakić.

Ona je u izjavi za Danas podsetila da je Dragoslav Bokan devedesetih godina bio poznat po ultradesničarskim stavovima i aktivnostima.

On je svoju političku karijeru započeo u Srpskoj narodnoj obnovi.

„Bio je komandant paravojne formacije „Beli orlovi“, pa osnivač neonacističke organizacije Srpski otadžbinski savez“, kaže Rakić i podseća i da je bio je osuđivan za razbojništvo, jer je organizovao grupu koja je jednom Novosađaninu vezala suprugu i maloletnu ćerku za radijator i iznudila novac.

Prema njenim rečima, čovek sa ovakvom biografijom, osim u zatvoru jedino još može da bude na listi 1.000 javnih ličnosti koje podržavaju Aleksandra Vučića.

„To što se Dragoslav Bokan našao kao kandidat za člana Saveta Filološkog fakulteta pokazuje nam da je jedini kriterijum za izbor ovakvih osoba očigledna stranačka pripadnost i javna podrška Aleksandru Vučiću“, smatra Rakić.

Ona dalje navodi da se ovom odlukom direktno obesmišljava autonomija Univerziteta i nastavlja sa njegovim ponižavanjem od strane aktuelnog režima.

„Krajnji cilj ovog procesa jeste stavljanje pod stranačku kontrolu čitave akademske zajednice. Verujem da i Filološki fakultet i čitav Beogradski univerzitet imaju dovoljno snage i kapaciteta da odbrane svoju nezavisnost i slobodu“, zaključuje Rakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari