Dubravka Stojanović: Državni istoričari iz SANU svesno falsifikuju istoriju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je večeras da „državni“ istoričari iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za cilj nemaju nauku, već „podržavanje vlasti i kontrolu moći“.

„Kao državni istoričari, oni vrlo svesno falsifikuju istoriju“, kazala je Dubravka Stojanović na promociji njene knjige „Prošlost dolazi“ u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Ona je dodala da ne vidi mogućnost da se takav pristup državnih istoričara iz SANU-a promeni, jer su „oni sve ovo i napravili“.

„Mi u našem istorijskom svetu živimo potpuni aparthejd: mi imamo svoje skupove, oni imaju svoje, naš cilj je nauka, njihov cilj je podržavanje vlasti i kontrola moći“, rekla je Dubravka Stojanović.

Prema njenim rečima, sadašnji udžbenici istorije su „slika režima Aleksandra Vučića“, posebno kada su ratovi iz devedesetih godina 20. veka u pitanju i njihovo slavljenje.

Ona je ocenila da je u Srbiji i kroz udžbenike istorije normalizovano nasilje, kroz poruke učenicima da treba da budu heroji i da poginu.

„Ovde se gaji kult traumatične žrtve koja čeka svoju osvetu“, ocenila je Dubravka Stojanović.

Podsetila je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije na početku ove školske godine rekao da je u školi „mnogo važnije skupljati vrline nego znanje“.

„To je značilo da nam znanje zapravo nije potrebno“, kazala je Dubravka Stojanović.

 

Ona je ocenila da u Srbiji nije dovoljna samo promena vlasti, već su potrebne „dubinske promene stvarnih vrednosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari