Dvadeset godina ranije: "Srbija stala da Milošević ode" 1Naslovna strana Danasa 6. oktobar 2000. godine

Na današnji dan pre 20 godina odigrale su se masovne demonstracije u Beogradu kojima okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije. Na izborima 24. septembra 2000. godine Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su tog dana na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

List Danas je dan kasnije, 6. oktobra 2000. godine, posvetio više od 10 strana ovom događaju, a reporteri Danasa su izvestili da se na proteste stizalo iz svih pravaca i svih krajeva Srbije, a da je policija bila uz demonstrante.

Više od milion građana, prema pisanju Danasa tada, zauzelo je zgradu Savezne skupštine koja je potom demolirana i zapaljena, kao i zgradu RTS-a u Takovskoj ulici. Glavni izveštaj sa protesta nosio je naslov „Srbija stala da Milošević ode“.

Iznosile su se stvari iz skupštine, demonstranti su se na skupštinskim foteljama vozili beogradskim ulicama, a povređeno je više desetina osoba.

Telefonske veze Beograda i unutrašnjosti bile su otežane.

Lider SPO Vuk Drašković, koji je danas u vladajućoj koaliciji, izjavio je tog dana da je „srećan, ali i tužan jer nije u Beogradu“.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Na proslavi na terasi Gradske skupštine učestvovale su i mnoge javne ličnosti među kojima su bili Olivera Katarina, Obren Joksimović, Rambo Amadeus, Danica Maksimović, Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac…

Iste večeri predstavnik opozicije Milan St. Protić izabran je za gradonačelnika Beograda.

Dvadeset godina ranije: "Srbija stala da Milošević ode" 2
Corax 6. oktobar 2000.

Bojan Bosiljčić, urednk Kulturne redakcije u RTS, objavio je nešto posle 21 sat na Prvom programu Radio televizije Srbije da ova kuća počinje emitovanje programa u skladu sa profesionalnim standardima, unapred se izvinjavajući zbog mogućih improvizacija i najavljujući obraćanje pobednika predsednikih izbora u SR Jugoslaviji Vojislava Koštunice.

Bosiljčić je pročitao proglas koji potpisuju, kako je rekao, „profesionalci Televizije Beograd“.

Beogradske televizije Palma, Pink i Košava su oko 19 sati prekinule emitovanje redovnog programa, pisao je dan kasnije Danas.

U ovom izdanju našeg lista, dan nakon protesta, objavljen je i autorski tekst novinara, a kasnije i glavnog i odgovornog urednika RTS, Aleksandra Tijanića.

„Milošević u finalni politički rasplet ulazi onako kako je i ušao u politiku: sa mentalitetom dečaka kojeg neko iz razreda nije pozvao na rođendan. Rezultat ovih izbora doživljava kao izostanak poziva na slavlje, kao deifinitvnu, uvredljivu srpsku ocenu njegove vrednosti a ne njegove politike“, pisao je Tijanić.

https://www.youtube.com/watch?v=nlrkrxBdE60&fbclid=IwAR3pR51CCF_vy13AMWg54NXMtMxGwfKDT3gRB8dhG2hi4mdWI50R4g6XVSY

USKORO na sajtu Danasa biće dostupna celokupna digitalna arhiva lista od 1997. godine do danas.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.