Fajzer bezbedan i efikasan za uzrast od pet godina 1

Podaci pokazuju da je Fajzer-Biontek vakcina efikasna i bezbedna za decu uzrasta od pet do 11 godina – saopštila je danas kompanija Fajzer.

Ovo saopštenje dolazi nakon kliničkog ispitivanja u kome je bilo obuhvaćeno 2,268 dece uzrasta od pet do 11 godina koji su primili dve doze Fajzer vakcine ali u manjim količinama u odnosu na one koje se daju odraslima.

– Tokom prethodnih devet meseci, stotine miliona osoba starijih od 12 godina iz celog sveta primili su našu kovid 19 vakcinu. Željno iščekujemo da proširimo zaštitu koju obezbeđuje ova vakcina na mlađu populaciju, da ona postane predmet regulatornog odobrenja, pogotovu u trenutku dok pratimo širenje delta varijante i opasnost koju predstavlja za decu – kazao je Albert Burla, predsednik upravnog odbora Fajzera.

Iz Fajzera je takođe rečeno da njihovo ispitivanje pokazuje da je vakcina za ovu uzrasnu grupu bezbedna i da proizvodi jak imuni odgovor.

Podatke iz ispitivanja kompanija će dostaviti Američkoj agenciji za hranu i lekove, Evropskoj agenciji za lekove kao i drugim regulatornim telima.

Fajzer takođe očekuje da će do kraja godine moći da predstavi rezultate istraživanja efikasnosti i bezbednosti svoje vakcine među decom od dve do pet godina odnosno od šest meseci do dve godine.

Fajzer vakcina prethodno je odobrena za upotrebu među decom starijom od 12 godina, kako u Americi tako i u evropskim zemljama, uključujući Srbiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari