Februarski atentat na Vučića u predizborne svrhe 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Nakon što su predstavnici državnog vrha prethodnih dana jedan za drugim iznosili detalje o planiranom atentatu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je trebalo da ga izvrši vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, tabloidi su počeli sa licitacijama o tome ko je naručio ubistvo predsednika. Šlagvort ime je dala premijerka Ana Brnabić, navodeći da veruje da sam Zvicer nije organizator, već neko drugi iznad njega.

Spekulacije koje su započeli naprednjaci, javno iznoseći poverljive podatke dobijene od Evropola i nadograđujući ih po svom nahođenju i dnevno-političkim potrebama, nastavili su prorežimski mediji.

Tako je juče u većini njih kao “pravi” vođa kavačkog klana označen predsednik CG Milo Đukanović, pa je po toj logici on i naručilac ubistva. Tabloid Alo pisao je i o tome, ali je u drugom tekstu naveo da Vučića hoće da ubiju zbog Kosova i da “interes da on silom bude uklonjen imaju oni kojima kvari planove njegov tvrd stav o Kosovu”.

U prorežimskoj štampi moglo se pročitati da iza planova o atentatu stoje “pojedini moćnici iz inostranstva” kao i strane obaveštajne službe, dok je lider radikala Vojislav Šešelj u jutarnjem programu Pinka precizirao da je u pitanji MI6. Informer navodi da su “za Vučića spremili najmoderniji snajper razorne moći” kao i da su atentatori imali dva plana – jedan plan je bio da to bude urađeno na nekom javnom skupu, a drugi da se presretne Vučićeva kolona i izazove saobraćajka nakon koje bi došlo do likvidacije. Njihov neimenovan sagovornik “koji je upoznat sa dojavom Evropola” rekao im je i da se u informaciji evropske policije pominju i imena dvojice visokopozicioniranih političara iz regiona.

Iako su stručnjaci upozoravali predstavnike vlasti da ne iznose detalje o planiranom atentatu jer time ugrožavaju život predsednika i ometaju rad naših službi, očito je da naprednjacima i ova tema služi u propagandne svrhe jer je tabloidi dodatno razrađuju spekulacijama i izmošljotinama.

Advokat Viktor Gostiljac kaže da su današnji kreatori informacija o atentatima na predsednika oslobođeni čak i obaveze da prezentuju bilo kakve dokaze.

– Mene ovakava “saznanja” podsećaju na aferu Spegelj iz devedestih kada su se na TV-u prezentovali dokazi o ilegalnom naoružavanju HOS-a i HDZ-a, a da pri tom učesnici snimljenog  razgovora nisu uhapšeni. Ta afera je korišćena samo u propagandne svrhe, što je i ovde slučaj. Radi se, dakle, o jasnim predizbornim, propagandnim potezima vlasti koja verovatno na bazi nekakvih istraživanja smatra da jačanje osećaja zabrinutosti za život šefa države povećava mobilizaciju glasača. Matrica je stara i proverena – neprijatelj nikad ne spava i rovari protiv naroda i države, treba se zaštititi – navodi Gostiljac za Danas.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što su informacije o atentatu na predsednika postale naša svakodnevnica, i u koje malo ko veruje.

– Prosto, ako izostane hapšenje tih zločinaca jasno je da je sve predizborni trik. Mi bi, zapravo, za sve ovo morali saznati tek nakon efikasne akcije hapšenja i procesuiranja osumnjičenih. Tito je imao na desetine neuspešnih atentata na sebe za koje smo saznavali tek 10 godina nakon njegove smrti. Danas se atentati zakazuju za februar. Time se unosi nemir u građanstvo i šalje još jedna poruka: da živimo u državi u kojoj svako malo neko hoće da ubije predsednika. To nije normalno. Prema tome, javnost želi ili zločince iza rešetaka ili prestanak stvaranja atmosfere vanrednog stanja – poručuje Gostiljac.

Sličnog mišljenja je i novinar Nedim Sejdinović koji ocenjuje za naš list da je cilj ove najnovije „atentatorske kampanje“ jasan ogromnom broju građana Srbije i čudi se da, inače vešti, spin-doktori režima nisu izmislili nešto bolje pred ove izbore.

– Doduše, plašim se da ovo ne bude samo uvod u nekakvo „paljenje Rajhstaga“ pred same izbore, što ne treba isključiti kao mogućnost, imajući u vidu karakter ove vlasti, pogotovo ako im rejting – što je za očekivati – nastavi padati. Tada možemo očekivati i ozbiljnije turbulencije, a ne bih isključio ni hapšenja opozicionara i drugih oponenata režima. Nadam se da sam samo odveć veliki pesimista – navodi naš sagovornik.

Sejdinović dodaje da mu se čini da će karakteristika ove kampanje biti pojačana antizapadna retorika.

– Što se tiče tabloida, oni nisu nikakvi zasebni entiteti nego deo izvršne vlasti, i služe za „raspamećivanje“ građana i slanje poruke da je Vučić od Boga poslan lider, kojem kao i Isusu svi rade o glavi. Uključujući tu i jude. Verujem, ipak, da ova gromozomorna retorika jednom mora da počne da rezultira ozbiljnim kontraefektima. A vlast treba da bude svesna da se igra vatrom – zaključuje Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari