FoNet: Nećemo više postavljati pitanja elektronskom poštom, nije u novinarskom, ni u javnom interesu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Novinska agencija FoNet će i ubuduće posredno izveštavati sa konferencija stručnog tima za borbu protiv virusa Covid 19, imajući u vidu vanredno stanje u zemlji, ali njegovim članovima više neće postavljati pitanja elektronskom poštom, jer takav način komunikacije sa sagovornicima nije ni u novinarskom, niti u javnom interesu.

Imajući u vidu veliki značaj svih informacija o pandemiji korona virusa, FoNet je, posle odluke Vlade da novinare isključi sa konferencija stručnog tima, do sada elektronskom poštom dostavio tri pitanja.

Na prvo pitanje o zaraženima u zatvorskim ustanovama je dobijen odgovor, ali je zato potpuno prećutano drugo pitanje o eventualnom zaraženom letačkom osoblju.

Na treće pitanje o ukupnom broju pacijenata koji su do sada bili na raspiratorima i koliko ih je najviše istovremeno bilo na mehaničkoj ventilaciji, podaci o tome su obećani za konferenciju dan kasnije, ali tada ništa konkretno nije odgovoreno.

FoNet uvažava i pridržava se svih mera propisanih u vreme vanrednog stanja, kako u načina organizovanja produkcije, tako i rada i zaštite zaposlenih. Smatra da za reportere i druge medijske poslenike ne postoje opravdani bezbednosni rizici da neposredno izveštavaju sa konferencija za medije, ako su na propisanoj međusobnoj udaljenosti, zaštićeni opremom i ukoliko su one organizovane na profesionalan način.

Prema stavu Agencije, novinarsko izveštavanje štampanih, onlajn medija i privatnih novinskih agencija, jedino na osnovu televizijskih snimaka, aktere na medijskoj sceni stavlja u neravnopravan položaj.

S druge strane, posredan način postavljanja novinarskih pitanja podložan je i selekciji, koja nije zasnovana na javnom interesu, ali i manipulacijama, zloupotrebama, pa i lažnom predstavljanju, što se dogodilo u jednom slučaju.

Uz dužno poštovanje članova stručnog tima, interes javnosti ne može da bude zadovoljen samo saopštavanjem podataka i često nedovoljno nejasnim, nepotpunim, pa i protivrečnim odgovorima na pitanja postavljena elektronskom poštom.

Odlukom glavnog i odgovornog urednika, FoNet će članovima stručnog tima nastaviti da postavlja pitanja kada novinari sa njima ponovo budu mogli neposredno da komuniciraju.

FoNet poziva Vladu Srbije da preispita ovaj nenovinarski format konferencija za medije i da stvari, uz neophodne mere zaštite, vrati u prvobitno stanje, jedino prirodno i za novinarsku profesiju i za interes javnost u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari