Gde je granica između države i interesa pojedinca? 1Foto: FreeImages

Knjiga „Javno i privatno pravo“ Vladimira Vodinelića, nastala na osnovu njegove doktorske disertacije iz 1976. godine, aktuelnija je u današnjem trenutku, nakon otklona od komunističkih ideoloških okvira u kojima je nastala.

To je rekao Jovica Trkulja, urednik pravne biblioteke Službenog glasnika, na jučerašnjoj promociji ovog dela u galeriji Službenog glasnika.

– Ta disertacija, nezapamćena u analima Pravnog fakulteta, sada je objavljena sa uvodnom studijom u kojoj autor, sa današnje osmatračnice, pokazuje da je knjiga aktuelnija nego ’80-ih godina jer je to vreme obeleženo ideološkim nanosima i bila je negirana podela između javnog i privatnog prava – objašnjava Trkulja. On je podsetio i da je Vodinelić autor prve knjige koja se u Srbiji bavila pravnim savladavanjem autoritarne prošlosti.

– U knjizi „Prošlost kao izazov pravu“ on se prvi uhvatio ukoštac sa otklanjanjem posledica autoritarne partijske države kada je uspostavljen demokratski poredak. Ta tema je aktuelna do danas, a tiče se otvaranja dosijea tajnih službi, rehabilitacije, restitucije. Zbog toga je profesor Vodinelić, uprkos briljantnoj univerzitetskoj karijeri, doživeo da bude izbačen sa Pravnog fakulteta u Beogradu 1998. godine po tadašnjem zakonu o univerzitetu – priseća se Trkulja.

Vladimir Vodinelić kaže da se na pojmove javnog i privatnog prava odnosi definicija Ulpijana, koja je živa i danas, a koja javno pravo vezuje za državu, a privatno za interese pojedinaca.

– Ta prva i jedina definicija za koju istorija nastanka pojma javnog i privatnog zna vremenom se samo širila, ali ona je nastala na jednoj logičkoj grešci jer država i interes nisu antipodi kao što su pojmovi javnog i privatnog – objasnio je Vodinelić, ukazujući da on u svojoj knjizi pokušava upravo da razjasni tu logičku grešku i prikaže novih, čak 40, teorijskih pristupa razdvajanju javnog privatnog prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari