Glavni pretres protiv Miroslava Aleksića prekinut, sudija izbacio iz sudnice branioca optuženog 1Foto: Beta/Branislav Božić

Glavni pretres u postupku koji se u Višem sudu u Beogradu vodi protiv Miroslava Aleksića vlasnika škole glume, prekinut je nakon što je njegov branilac tražio izuzeće sudije.

Advokat Zoran Jakovljević je zatražio izuzeće zbog toga što je, kako je rekao, saznao da je sudija u bliskom srodstvu sa jednim od svedoka koji je bio ispitan u istrazi, a planirano je da bude saslušan i u sudu.

Sudija Zoran Božović je delovao iznenađen tvrdnjom da je u srodstvu sa jednim svedokom, za sebe komentarišući da će “morati da promeni testament”.

Ipak, on nije imao izbora nego da prekine pretres, koji je i do tog trenutka bio veoma buran.

I iako je na današnjem pretresu nastavljeno ispitivanje oštećene M. Ć. suđenje je obeležila polemika između branioca Jakovljevića i sudije Božovića.

Nakon nekoliko uvodnih pitanja, sudija je “sugerisao” advokatu da ne postavlja pitanja na koja je oštećena već odgovorila u istrazi, ističući da će u suprotnom morati da mu odbija pitanja.

Advokat je nastavio zacrtanom trasom što je dovelo do toga da mu sudija odbije pitanja. U tom trenutku je Jakovoljević počeo da govori, iako je mikrofon bio ugašen, što znači da njegove reči nisu ušle u zapisnik. Na zamerke advokata oštećenih, sudija se saglasio da ne dozvoli Jakovljeviću da govori.

– Ja ne mogu da pričam, kako počnem da govorim, neko me prekine. Moram da reagujem, od ovog čoveka su napravili monstruma, rekao je Jakovljević aludirajući na svog klijenta, kada ga je prekinuo sudija Božović opomenom da poštuje sud.

Advokat Jakovljević je i pored toga nastavio.

Sudija mu je upao u reč, rekavši – “Hoćemo da se svađamo?”, nakon čega je i kaznio Jakovljevića sa 50.000 dinara.

– Nemam obavezu, niti bilo ko od nas, da sluša vaše mišljenje. Da li imate pitanja za svedoka, pitao je Božović, na šta je Jakovljević odgovorio da nema više nijedno pitanje, da bojkotuje dalji tok postupka, te da mu sud ne dozvoljava da realizuje odbranu.

Nakon nekoliko pitanja koje je postavio Borivoje Borović, punomoćnik oštećene M. Ć., red je došao na okrivljenog Aleksića da postavlja pitanja.

Kada je upalio mikrofon, Aleksić je umesto sa pitanjima počeo da govori. Nije ni završio rečenicu, kada ga je sudija prekinuo opominući ga da ni njega niko nije dužan da govori.

Ovo je opet isprovociralo advokata Jakovljevića, koji je u tom trenutku podneo zahtev za izuzeće. Ipak, tu nije bio kraj.

Jakovljević je, ugašenog mikrofona i povišenog tona nastavio da kritikuje sudiju Božovića koji je onda naložio da se advokat udalji iz sudnice.

U uvodnom delu pretresa. M.Ć. je odgovarajući na pitanja ponovila da je celo iskustvo ponižavajuće.

– Osećam se poniženo celom ovom situacijom. Ja sam tražila da suđenje bude zatvoreno za javnosti. Umesto toga, pročitala sam u medijima svoje puno ime i prezime. Dodatno, moram da se suočim sa nekim ko mi je to radio, kazala je M.Ć.

Na pitanje zbog čega ranije nije Aleksića prijavila policiji, oštećena je navela da je mislila da je bilo nemoguće dokazati njenu tvrdnju, jer nema drugih materijalnih dokaza.

– Bilo mi je potreban određeni vremenski period. Međutim, nakon što sam pročitala intervju Milene Radulović javila sam se policiji. Nisam imala poverenje u tužilaštvo i sud da će mi pružiti zaštitu, kazala je oštećena.

Ona je krivično delo Miroslava Aleksića opisala kao incest.

– Ja sam krenula u školu sa sedam godina. Dakle, to je neko ko me je poznavao od detinjstva. On jeste bio sklon nepredvidivim reakcijama, ali njegov postupak je bio potpuni šok, jer on nikada ranije nije imao nijedan gest seksualne prirode prema meni. On je bio neko u koga sam imala ogromno poverenje. Dok je to trajalo, ja sam bila odsečena. Htela sam da odreagujem, ali nisam mogla da se pomerim. Telo me nije slušalo, između ostalog rekla je oštećena.

Miroslav Aleksić, vlasnik škole glume “Stvar srca” se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

U postupku, status oštećenih ima sedam devojaka, od kojih su neke bile maloletne u trenutku izvršenja dela za koje je optužen Aleksić.

Aleksić je prilikom iznošenja odbrane, koje se razvuklo na sedam glavnih pretresa, negirao krivicu po svim tačkama optužnice.

Na narednom glavnom pretresu biće saslušana sledeća oštećena devojka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari