"Gledao bih prvenstvo u šamaranju": Zoran Kesić o elaboratu Vučićevićeve Informer televizije 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Sudeći po sad već dostupnom elaboratu Informer TV-a, na osnovu kog je ova kablovska televizija od REM-a dobila dozvolu za emitovanje, budućim gledaocima biće prikazano mnoštvo neobičnog i nesvakidašnjeg sadržaja, čak i uživo uključenje u redakcijski kolegijum štampanog izdanja tabloida Informer.

Tu su i emisije zabavnog karaktera: „Pitajte me za prvi milion“, „Povratak zaboravljenih“, „Ja nemam talenat“, „Pokaži mi stan, ali odmah“, a za ljubitelje sportskog programa rezervisano je prvenstvo u šamaranju.

Noćni program traje od 01 čas iza ponoći do 06 časova ujutru, a zanimljivost je, kako se navodi u elaboratu, to što će ga voditi dežurni novinar koji “priča sam sa sobom”. Informerova televizija imaće i lutajućeg reportera koji će građanima postavljati nezgodna pitanja poput “zašto pljuju na ulici”, a kamerman će biti udaljen kako bi ispitanici bili blurovani, odnosno kako im se ne bi videlo lice “ukoliko neko od njih opsuje ili napadne novinara”.

Ovako nabacan program deluje kao nečija šala, međutim, elaborat sa ovim sadržajem predat je Regulatornom telu za elektronske medije, i od istog tog tela je ekspresno, za svega nekoliko dana, televizija Dragana J. Vučićevića dobila dozvolu za emitovanje.

Na pitanje šta bi od ponuđenog pogledao, voditelj Zoran Kesić kaže za Danas da bi na Informerovoj televiziji rado gledao prvenstvo u šamaranju.

– Prvenstvo u šamaranju mi je okej. Ali da učestvuju urednici Informera, Alo, Srpskog telegrafa, Kurira i Večernjih novosti. I da jedni druge šamaraju dok jedan čovek u žiriju posmatra, ocenjuje i nagrađuje. Slično kao do sada – ko jače udari i ko se više ponizi, profitira. Svi na dobitku, zaključuje Kesić.

Poslanica Jelena Jerinić iz Zeleno-levog kluba objavila je na Tviteru elaborat Informer TV-a na osnovu kog je ova kablovska televizija od REM-a dobila dozvolu za emitovanje – samo dva dana nakon što su podneli taj zahtev.

Ona je u Skupštini postavila pitanje na osnovu čega je ovaj elaborat zaslužio frekvenciju, podsećajući da je jedan od zahteva protesta Srbija protiv nasilja ukidanje tabloida koji promovišu nasilje, na prvom mestu Informera.

Jerinić ističe za Danas da sve u vezi sa postupkom izdavanja dozvole Informeru izaziva sumnju.

– Činjenica je da je zahtev podnet 22. maja a usvojen 24, kao i to da se članovi Saveta REM-a nisu uopšte interesovali za sadržaj elaborata. Ranije je Judita Popović izjavila da je jedino ona, od svih članova Saveta, tražila da vidi dokumentaciju. Samo ove činjenice, koje se odnose na proceduru, izazivaju ozbiljnu sumnju u pristrasnost Saveta REM-a u odlučivanju – navodi Jerinić.

Ona dodaje da se, povrh svega, sve to dešavalo kada su već dve nedelje trajali protesti Srbija protiv nasilja, među čijim zahtevima je sankcionisanje Informera, kao tabloida koji prednjači u promociji nasilja.

Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM-a i potpredsednik pokreta SRCE, kaže da se odluka o dodeli frekvencija donosi glasanjem, te da je siguran da je Judita dala argumente protiv, pošto je to i javno rekla.

– Tako da su članovi saveta bili upoznati sa problemom, a ipak su većinski glasali za. Zoran Gavrilović to naziva nedostatkom integriteta REM-a, a ne možemo unapred da kažemo da je i kršenje zakona, jer elaborati su obećanja. Ali, ako već u elaboratu nema onih komponenti koje su obavezne po zakonu, onda to jeste kršenje zakona od strane REM-a – poručuje Cvejić.

A kako se navodi u elaboratu Informer TV, postojaće „Patrola Informera“ u kojoj „reporter, ozvučen, prilazi ljudima na ulici i postavlja im nezgodna pitanja – zašto se parkirate na travnjaku, zašto bacate smeće van kante, zašto pljujete na ulici… Kamerman sve to snima sa udaljenosti, tako da se sagovornici čuju i vide iz daleka, ali im se ne vide jasno lica (potpuno su blurovani kada psuju, negoduju, napadaju novinara…). Potrebna je jako dobra, ‘brza’ montaža“, navedeno je u elaboratu.

Noćni program je posebno zanimljiv, te je termin između 23:00 i 01:00 sati ocenjen kao „idealan za prvenstvo u šamaranju, pokeraške emisije, stare, zanimljive, dokumentarce izvučene iz arhive…“.

U periodu između 01:00 i 06:00 emitovaće se „noćni lejt najt program tokom koga jedan dežurni novinar i urednik priča sam sa sobom“.

Sem interesantnog sadržaja, elaborat Informera obiluje i gramatičkim i greškama u kucanju. S obzirom na to da se u njemu navodi da je jedan od ciljeva televizije da „doprinese podizanju opšteg kulturnog i obrazovnog nivoa građana“, pitali smo Dragana J. Vučićevića zašto se nisu potrudili da pošalju pismen elaborat. Takođe nas je interesovalo da li će prvenstvo u šamaranju biti domaćeg karaktera, ali Vučićević nije želeo da odgovori na naše pozive i poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari