Maja GojkovicFoto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je, na sastanku sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro, istakla da resorno Ministarstvo i Vlada Srbije posvećeno rade na jačanju integriteta novinarske profesije i stvaranju okruženja koje pogoduje slobodi izražavanja i slobodi medija.

Gojković je naglasila da je u cilju posvećenog, transparentnog rada na unapređenju okruženja za bezbednost novinara Vlada Srbije 2020. godine obrazovala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i da su napravljeni dobri i odlučni koraci, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ona je podsetila da je pokrenuta SOS linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, da je izrađena Platforma za evidenciju napada i pritisaka na novinare, kao i da je posebno značajno opšte obavezujuće uputstvo Tužilaštva za hitno postupanje u rešavanju slučajeva napada na novinare.

Gojković je ukazala da Ministarstvo aktivno radi na sprovođenju Medijske strategije i Akcionog plana i napomenula da će nakon završetka izbornog procesa, formiranja parlamenta i Vlade, biti završen rad na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, te da je Radna grupa za izradu ovog zakona formirana na inkluzivan i transparentan način.

Ribeiro je navela da OEBS podržava napore na sprovođenju Medijske strategije i Akcionog plana, te da očekuje da se nakon završetka izbornog procesa radi punim zamahom kako bi se postigli očekivani rezultati.

Ona je naglasila da je pitanje bezbednosti novinara izuzetno značajno za OEBS i da je neophodno da postoji puna svest nadležnih organa o važnosti ovog aspekta zaštite novinara, te da je važno da se sve pretnje novinarima ozbiljno razmatraju, a da posebnu pažnju treba obratiti na one pretnje koje se upućuju putem interneta.

Ribeiro je napomenula da je OEBS pokrenuo projekat o bezbednosti novinara, koji će biti promovisan u Beču, kako bi se napravio pregled stanja kako se sprovode preporuke sa ministarskog sastanka iz 2018. godine i da se pruže preporuke zemljama članicama, kao i da očekuje učešće Srbije.

Gojković i Ribeiro su razgovarale i o značaju transparentnosti projektnog sufinansiranja medija, kao i otvorenosti institucija prema medijima u kontekstu slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari