Gojković: U potrazi za ukradenim delima pronaći ćemo deo sebe 1Foto: Nenad Đorđević

Maja Gojković, predsednica parlamenta Srbije u Domu Narodne skupštine otvorila je danas izložbu pod nazivom „Umetnost koja čeka pravdu“, koja je posvećena nestalim slikama, skulpturama i mobilijaru u događajima Petog oktobra 2000-te.

Ona je tom prilikom poručila da se ne sme odustati od potrage i da se pokradena umetnička dela moraju vratiti, jer je njihova vrednost neprocenjiva, ne samo u materijalnom smislu, već pre svega zato što predstavljaju važan deo našeg kulturnog identiteta i imaju izuzetnu umetničko-istorijsku vrednost.

„Kolekcija umetničkih dela prikazanih na izložbi nastajala od 1936. godine, a među njima je pomenula remek dela Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Koste Hakmana, Zore Petrović, Vase Pomorišca.. I nakon Drugog svetskog rata sve do savremenog doba skupštinska zbirka je obogaćivana delima autora iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, koja su deo izuzetne zbirke srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka“, objasnilaje Gojkovićeva i dodala da su to dela koja jednako pripadaju svim građanima, navodeći da je u paljenjem zgrade Skupštine pre 18 godina naneta nesaglediva šteta, jer je značajan deo kulturnog nasleđa nestao i do danas nije vraćen.

„Treba nastaviti sa potragom za tim delima i svim ostalim što je nestalo iz Doma Narodne skupštine i od vraćanja neprocenjivog blaga se neće odustati”, navela je predsednica parlamenta Srbije, apelujući na sve građane koji bilo šta znaju o tim umetničkim delima da to jave skupštini, navodeći da je upravo zahvaljujući savesnim građanima u proteklih nekoliko meseci vraćen deo otuđenog nameštaja, ali da se na tome neće stati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari