Gostiljac: Izjava Vučića neprikladna i uvredljiva za advokaturu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac rekao je danas da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da advokati nisu štrajkovali zbog naroda, nego zbog sebe, „neprikladna i uvredljiva za advokaturu“.

Gostiljac je za Televiziju N1 rekao da je izjava Vučića i protivrečna, jer se, kako je naveo, „predsednik složio sa time da su autentična tumačenja bila uperena protiv građana“.

On je podsetio i da nije advokatura predložila ta zakonska tumačenja nego „poslanici vladajuće stranke“.

„Ovo je nakon predloga da bez plaćanja sudske takse nemate pravo na sudsku zaštitu, drugi predlog koji je uperen direktno protiv svih nas, građana ove države“, rekao je Gostiljac.

On je napomenuo da je „u oba slučaja advokatura stala u odbranu građana, ali i samih advokata, na šta ima pravo“.

Prema njegovim rečima, kakav je odnos prema advokaturi u jednoj državi, govori mnogo i o toj državi i o advokaturi.

„Zato je vrlo bitno da se vodi računa kada predstavnici države govore o advokaturi jer je to profesija koja je vrlo osetljiva na svaku vrstu pritiska“, rekao je Gostiljac.

Troje poslanika Srpske napredne stranke povuklo je nedavno predlog autentičnog tumačenja tri zakona koja se vezuju za postupke u takozvanim bankarskih predmetima.

Uprkos povlačenju, advokati u Srbiji u ponedeljak nisu radili, jer smatraju da se radilo o ozbiljnom pokušaju narušavanja pravnog poretka.

„Razumem nameru onih koji su predlagali autentično tumačenje tri zakona, njihova namera nije bila da se zaštite banke već država, da se zaštitimo od samovolje advokata, jer nisu oni danas štrajkovali zbog naroda već zbog sebe“, rekao je sinoć Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.