Gradski odbor Dveri zahteva donošenje propisa o sadnji drveća 1foto: Ekološki front Novi Sad

Gradski odbor Dveri poziva gradsku vlast da donese propise koji bi obavezali investitore da srazmerno izgrađenim kvadratima, imaju obavezu ozelenjavanja okoline, pozdravljajući odluku odbornika u gradu Kragujevcu da za svaki objekat veličine 1.000 kvadrata investitor ima obavezu da zasadi 10 stabala.

„Zahtevamo od gradskih vlasti da sličnu odluku donesu i u Novom Sadu, s tim što zbog konfiguracije terena i veće gradnje, u Novom Sadu treba propisati i mnogo veću obavezu ozeljenjavanja“, navode iz Dveri, napominjući da je „betoniranje Novog Sada uz aminovanje SNS vlasti koja izdaje dozvole za gradnju, već stvorilo efekat staklene bašte“ i da zbog toga „grad postaje nepodnošljivo mesto za život“.

„Vlast SNS je toliko zaslepljena „ljubavlju“ prema gradnji da od nje ne vidi nedovoljan broj parking mesta i potpuna zagušenja saobraćaja. Zelenih površina i mesta gde će se deca igrati u novogradnji uopšte nema“, dodaju iz Dveri.

Iz te stranke poručuju da će „povezanost predstavnika gradske vlasti i investitora, kao i njihova trka za zaradom i izgradnjom što više novih kvadrata, uskoro pokazati sve svoje loše efekte po kvalitet života u mnogim delovima grada“, za šta su Grbavica i nova Detelinara „odličan prikaz“.

„Samo u delovima grada kao što je Telep, na dnevnom nivou se sruši bar po jedna kuća koja je imala zelenilo i baštu a na njenom mestu niče stambeno zdanje sa skoro potpunim zauzećem placa, bez i jednog drveta. Gradonačelnika Miloša Vučevića to uopšte ne interesuje, jer bi, u suprotnom, Skupština grada Novog Sada donela odluku o obaveznoj sadnji drveća prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata, srazmerno veličini placa na kome se gradi“, navodi se u saopštenju gradskog odbora Dveri.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari