Hidrolog Vladiković o vodostaju Dunava: Očekujemo par centimetara više, ali nema bojazni od poplava 1Foto: RTS/printscreen

Vodostaj Dunava kod Novog Sada dostigao je svoj maksimum, reka je poplavila mesta koja se nalaze na najnižem terenu u nebranjenom području. Razloga za brigu od poplava nema i neće biti proglašeno stanje redovne odbrane, rekao je za RTS hidrolog iz RHMZ Dejan Vladiković.

Vrh poplavnog talasa na Dunavu polako prolazi. Trenutno je kod Novog Sada, ali se ne očekuju značajne posledice, rekao je za RTS hidrolog Dejan Vladiković.

„U toku sutrašnjeg dana očekujemo par centimetara više kod Zemuna. Međutim, ostaćemo 10 centimetara ispod granice odbrane od poplave. Neće biti proglašena redovna odbrana od poplava. Rast nivoa Dunava rezultat je naglog topljenja snega i padavina u gornjem slivu reke u Nemačkoj, Češkoj i Austriji“, objasnio je Vladiković.

Za ovo doba godine to je karakterističnije za sliv Save, a ređe za Dunav, gde se to češće dešava s proleća.

„Stalno se prati situacija, sve relevantne podatke nam šalju kolege iz Mađarske, a mi ažurirane šaljemo kolegama u Rumuniji“, rekao je hidrolog iz RHMZ.

Najveće posledice, kada je reč o poplavama, nastaju u kombinaciji topljenja snega i jakih padavina koje su najčešće u periodu od februara do aprila.

„Kod nas se pad temperature i snežne padavine očekuju tek posle Božića“, rekao je Vladiković.

Na drugim većim rekama u Srbiji nema značajnijih promena, kod nas najveće probleme prave bujice, ali toga trenutno nema, rekao je hidrolog Dejan Vladiković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari