Igračke najzastupljenije na listi nebezbednih proizvoda 1Foto: Pixabay/Esi Grünhagen

Posle dečjih minđuša, plišanih igračaka, bugarskih bojlera, kalupa za mafine i kuvala za vodu, na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine, NEPRO, našao se i blender.

Kako stoji u objavi, apart se povlači sa tržišta zbog opasnosti od požara, ali i zato što se sumnja da oštrica može da se odlomi tokom upotrebe, pa postoji opasnost od povrede, prenosi RTS.

„Centralni organi koji sprovode kontrolu bezbednosti su organi tržišnog nadzora i to kako kontrole proizvođača tako i kontrole robe pri uvozu, Ukoliko postoji osnovana sumnja da predmet opšte upotrebe predstavlja rizik za bezbednost on mora da se povuče sa tržišta i da se o tome shodno zakonu o informacijama od javnog značaja obavesti o tome javnost“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Oko 30 odsto proizvoda koji se nalaze na listi evropskog sistema za brzo upozoravanje RAPEKS jesu igračke, slede motorna vozila, tekstil i električni aparati. Ukoliko se nešto od toga nalazi na našem tržištu, upozorenje se odmah pojavljuje i na sajtu NEPRO. Prijave mogu da podnesu: inspekcije, privredni subjekti, ali i građani.

„Na sajtu NEPRO sistema postoji i obrazac za prijavu nebezbednog proizvoda tako da svako zainteresovano lice koje ima osnovanu sumnju u istpravnost proizvoda može da ispuni taj obrazac i onda će organi tržišnog nadzora da izvrše po hitnom postupku proveru da li je reč o nebezbednom proizvodu“, kaže Perinčić.

Blender koji je upravo povučen iz prodavnica prodavao se od 2020. godine. Građani koji imaju proizvod, čije je povlačenje naloženo, imaju pravo da im se novac vrati bez obzira na to kad su ga kupili.

„Potrošač ima pravo na povraćaj 100 odsto novca ukoliko je proizvod nebezbedan i sve što treba da se uradi je da potrošač ode kod trgovca gde je kupio taj proizvod i da izjavi reklamaciju i navede da želi povraćaj novca jer je Ministrstvo trgovine ili neki drugi nadležni organ izjavio da je taj proizvod nebezbedan. Trgovac tu ne trpi štetu jer je uvoznik ili proizvođač njemu dužan da nadoknadi štetu i da vrati onaj novac koji je on vratio potrošaču“, kaže Nenad Bumbić iz Udruženja „Zaštita potrošača“.

U Mađarskoj se, na primer, godišnje iz prodaje povuče oko 900 različitih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari