Intervju sa glumcem i višestrukim silovateljem nikako nije za poređenje: Sagovornici Danasa o mišljenju Saveta za štampu koji je podržao stav stručnjaka 1Foto: Press centar UNS

U pokušaju da po ko zna koji put izjednači tabloid Informer i dnevni list Danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno, nakon Informerovog intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, stavio znak jednakosti sa intervjuom koji smo mi objavili sa glumcem Goranom Jevtićem, osuđenim za nedozvoljene polne radnje, isključivo na temu predstave u kojoj igra.

Komisija za žalbe Saveta za štampu dala je mišljenje da list Danas nije prekršio ni jednu tačku Kodeksa novinara Srbije objavljivanjem intervjua sa Jevtićem, dok je, istovremeno, prema mišljenju Komisije, Informer u intervjuu za silovateljem prekršio sedam tačaka Kodeksa novinara Srbije.

Komisija je jednoglasno usvojila žalbu Autonomnog ženskog centra protiv Informera, a povodom objavljenog intervjua sa serijskim silovateljem, dok je list Danas sam podneo zahtev za mišljenje Savetu za štampu, nakon izjave predsednika Srbije da niko nije reagovao na intervju sa Jevtićem, dok su se protiv Informera organizovali protesti.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić smatra da je Savet za štampu ispravno postupio i da se ta dva intervjua ne mogu dovoditi u istu ravan, jer su u pitanju različite teme i razlišiti novinarski pristupi.

– U intervjuu Informera višestruko je prekršen kodeks, kod Danasa to nije učinjeno. Dovođenje u vezu ta dva intervjua je pokušaj zamene teza. Mislim da je u ovom slučaju Vučić imao loše savetnike koji su pomešali „babe i žabe“, a on to prihvatio zdravo za gotovo. Mada mi ostaje zagonetka odakle predsedniku države uopšte potreba da komentariše ovakve stvari – ističe Ćirić.

Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a, navodi da je odluka Saveta za štampu u vezi sa intervjuom koji je objavio Informer očekivana, i da broj stavki Kodeksa koje su prekršene govore u prilog tome da takav intervju nikada nije trebalo da uzgleda svetlost dana.

– Žao mi je samo što je bivše Ministarstvo za kulturu i informisanje propustilo priliku da se oglasi po ovom pitanju jer je ono nadležno za nadzor nad implementacijom Zakona o javnom informisanju i medijima, a kako smo već više puta rekli, u ovom intervjuu je očigledno došlo do zloupotrebe slobode govora. Nadam se da će novo Ministarstvo za telekomunikacije i informisanje ovu grešku ispraviti. Što se tiče mišljenja o kršenju Kodeksa koje je Danas tražio za svoj intervju i tu mislim da je očekivan stav Komisije za žalbe. Smatram da je ovo jedna dobra praksa i da takva aktivnost Saveta za štampu mogla da doprinese profesionalizaciji naše medijske scene barem kada su u pitanju štampani i onlajn mediji – ukazuje Filipović Stevanović.

Ona dodaje da je samo upoređivanje intervjua u Danasu i Informeru od strane predsednika Srbije u najmanju ruku neumesno, ali da smo mi navikli da višestruki prekršilac Kodeksa (Informer) uživa podršku države, što kroz izjave zvaničnika, što kroz finansijsku podršku na konkursima za projektno sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od interesa za javnost, pre svega na loklanom nivou, što je u suprotnosti i sa trenutnim Zakonom o javnom informisanju i medijima i pratećim Pravilnikom.

– Nadam se da će se ova praksa prekinuti i zato je neophodno da izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima što pre budu usvojene jer je radna grupa za ovaj Zakon završila svoj rad još pre godinu dana – zaključuje naša sagovornica.

Vanja Macanović iz Autonomno ženskog centra kaže za Danas da su u AŽC veoma zadovoljni odlukom Saveta za stampu po pitanju intevjua koji je objavio Informer.

– Ovakva odluka Saveta ne bi smela da bude ignorisana od strane nadležnih državnih organa, posebno Ministarstva informisanja, od koga očekujemo da iskoristi ovlašćenja koja ima i naloži Informeru i drugim medijima koji su preneli taj intervju da ga uklone sa svojih portala i plarformi, i da nalože Informeru da intervju ukloni sa svog Jutjub kanala – naglašava Macanović.

Sanja Pavlović iz AŽC dodaje da je u odnosu na odluku Saveta za štampu u vezi sa intervjuom sa Goranom Jevtićem, važno da imamo poverenje da je Savet doneo odluku koja je zasnovana na stručnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari