Musliu: Primitivizam i mržnju između Albanaca i Srba podstiču političari, građani za ljubav 1Foto: FoNet/Medija centar

Novinar i dugogodišnji član Evropskog pokreta u Srbiji Fahri Musliu izjavio je danas da je knjiga „Kada su se voleli Srbi i Albanci“, čiji je on jedan od autora, „objavljena u vreme kada na ovim prostorima preovladava mržnja i primitivizam koji podstiču političari, dok su autori objavljenih priča odlučili da govore o ljubavi“.

Musliu je na predstavljanju knjige u Medija centru rekao da je i ranije bilo knjiga koje su govorile o dobrim odnosima između Srba i Albanaca „ali da politika utiče na to kako ti odnosi treba da izgledaju još od 80-tih godina prošlog veka naovamo, zato što ti odnosi služe i da bi neko ostao na vlasti“.

„Koliko god da ima kritike, ljudi na Kosovu ne izazivanju mržnju protiv Srba. Političari su oni koji je izazivaju. I kod Srba i kod Albanaca imamo neku lokalnu istoriju koja okrivljuje onu drugu stranu za sve“, kazao je Musliu i dodao da za razliku od medija u Srbiji u kojima se na negativan način i sa mržnjom izveštava o Albancima, „u medijima na Kosovu nije video nijedan takav tekst o Srbima“.

Potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić izjavila je da je knjiga „Kada su se voleli Srbi i Albanci“ objavljena uz pomoć Evropskog fonda za Balkan.

Musliu: Primitivizam i mržnju između Albanaca i Srba podstiču političari, građani za ljubav 2
Fahri Musliu Foto: FoNet/Medija centar

„Ovde se nalaze lepe, istinite priče iz privatne istorije Srba i Albanaca. Sve se zasniva na činjenicama“, rekla je Minić.

Ona je rekla da je namera prilikom objavljivanja knjige i da „utiče na atmosferu prilikom dijaloga Beograda i Prištine“, i dodala da „danas imamo generaciju od više od 1.000 dece koja su i Srbi i Albanci, koja potiču iz mešovitih brakova pravoslavno-katoličkih ili pravoslavno-muslimanskih“.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper je rekao da je knjiga „primer i važan doprinos multiperspektivnosti“.

Musliu: Primitivizam i mržnju između Albanaca i Srba podstiču političari, građani za ljubav 3
Foto: FoNet/Medija centar

Flesenkemper je rekao i da bi takva „multiperspektivnost“ trebala da se ima u vidu kada je u pitanju stav prema pregovorima Beograda i Prištine, za koje se navodi da su pregovori Srba i Albanaca, iako „u Ustavu Srbije piše da je to država građana a osim Srba u njoj žive i drugi građani pa i Albanci, dok na Kosovu osim Albanaca živi još šest drugih naroda, među kojima i Srbi“.

Ambasador Albanije u Srbiji Iljir Bočka je rekao da je objavljivanje knjige „dobra poruka i nešto što nam je bilo potrebno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.