Opozicione stranke – DSS, URS, NS, SNS i SRS – podnele su zahtev za održavanje sednice Skupštine grada na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda trebalo da bude zahtev za ostavku gradonačelnika Jovana Markovića, inače i predsednika užičkog odbora DS. Tihomir Petković, predsednik Gradskog odbora DSS, potvrdio je za Danas da je takav zahtev skupštinskoj službi podnet prekjuče i da se njime gradonačelniku zamera što je iz gradskog budžeta platio izlet za žene iz sela Zlakuse, koju je 21. maja ove godine organizovao Mesni odbor DS tog sela.


U zahtevu opozicije navedeno je da je „gradonačelnik neosnovano i zloupotrebom službenog položaja, 21. septembra ove godine, izdao nalog da se 68.031 dinar sa računa grada prenese na račun preduzeća Zlatan prevoz, radi finansiranja izleta u Sarajevo određenog broja fizičkih lica, realizovanog 20. maja 2011. u organizaciji Mesnog odbora DS“.

„To ukazuje da je gradonačelnik postupajući suprotno odredbama Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o finansiranju političkih stranaka, za navedeni iznos oštetio budžet grada Užica“, navedeno je u zahtevu.

– To je još jedan dokaz partijske države i na nižim nivoima, jer je gradonačelnik iz gradskog budžeta platio firmi Zlatan prevoz za ekskurziju žena iz Zlakuse u organizaciji Mesnog odbora DS Zlakusa. Na sajtu užičkog odbora DS hvalili su se da su obezbedili ženama iz Zlakuse da vide Sarajevo, a sve to je gradonačelnik platio novcem svih Užičana – rekao je za Danas Tihomir Petković, predsednik odbora DSS, dodavši da očekuje da predsednik užičke skupštine zakaže sednicu.

– Imamo potpise 26 odbornika, iako su za sazivanje sednice potrebna 23 odbornika. Verujemo da bi za gradonačelnika politički lošija varijanta bila da izbegne ovu sednicu, nego da se ona održi – istakao je Petković, odbacivši tezu da taj zahtev predstavlja udruživanje užičke opozicije uoči nastupajućih izbora.

– Nije to nikakvo zvanično udruživanje opozicije i o tome nismo razgovarali. Jednostavno, opozicija u Užicu smatra da je gradonačelnikovo ponašanje neprimereno, posebno u vreme kada gradska uprava ne može da plati tekuće obaveze ili kasni sa plaćanjem, a gradonačelnik finansira aktivnosti Mesnog odbora DS – zaključio je Petković.

Statut grada predviđa da zakazivanje sednice može da zatraži jedna trećina od ukupno 67 odbornika, što je ovim zahtevom ispunjeno. Predsednik skupštine dužan je da u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva odredi datum za njeno održavanje, što bi značilo da bi ona mogla da bude 27. decembra. I za razrešenje gradonačelnika, pre isteka njegovog mandata, potrebna je trećina odbornika, a predsednik skupštine mora da odredi datum za njeno održavanje u roku od petnaest dana, što bi značilo da bi se na toj sednici raspravljalo o razrešenju gradonačelnika. Ako skupština tajnim glasanjem ne razreši gradonačelnika, odbornici koji su predložili razrešenje, to ponovo mogu da zatraže šest meseci nakon podnošenja prvog predloga.

Sajt užičkih demokrata

Na sajtu užičkog odbora DS navedeno je da je „oko 70 žena sa područja Užica i sela Zlakusa, Gorjani, Potpeće, Krvavci i Potočanje posetilo u subotu, 21. maja 2011. godine, Sarajevo“, te da je „jednodnevni izlet, koji je obuhvatao turistički obilazak Višegrada, Mokre Gore, Dobruna i samog Sarajeva, organizovao Mesni odbor DS Zlakusa“. „Za većinu žena ovaj izlet je bio i prva prilika da napuste poljoprivredne poslove i svakodnevne obaveze i više pažnje posvete sebi“, navedeno je na sajtu užičkih demokrata, uz isticanje da je izlet „podržao grad Užice“.

Marković: Diskreciono pravo

„Istina o izletu u Sarajevo je da su troškovi prevoza plaćeni po zahtevu građana Zlakuse, iz tekuće budžetske rezerve, što je diskreciono pravo gradonačelnika. Na izlet su išle žene iz Zlakuse bez obzira na njihovo političko opredeljenje. Uveren sam da nikakve zloupotrebe položaja sa moje strane nije bilo i zbog toga će koalicija na vlasti vrlo rado izaći u susret zahtevu opozicionih stranaka da se održi vanredna sednica Skupštine grada, na kojoj će jedina tačka biti predlog za moje razrešenje“, saopštio je Jovan Marković, gradonačelnik Užica.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.