Izvršni odbor SANU podržao kritičare gondole na Kalemegdanu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) podržao je kritike akademika na račun izgradnje gondole na Kalemegdanu i narušavanja kulturno-istorijske celine Beogradske tvrđave.

Nakon što su Odeljenje istorijskih nauka i Odeljenje za jezik i književnost SANU izrazili kritike i zabrinutost zbog namere da se stanica za žičaru Kalemegdan-Ušće gradi na zaštićenom spomeniku kulture, ovaj stav podržalo je i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti SANU.

To odeljenje održalo je skup 4. aprila 2019. godine, kako se navodi sajtu SANU, gde je vođena rasprava o događajima koji se odnose na rekonstrukciju javnih prostora u Beogradu, pre svega radove u centralnoj istorijskoj zoni, kao i na građevinske intervencije (uz seču brojnih stabala) u Kalemegdanskom parku, zbog planiranja izgradnje gondole, na potezu Kalemegdanska tvrđava – Ušće.

„Odeljenje je zauzelo stav da SANU ne može ravnodušno ostati po strani, jer ovakva praksa, osim što izaziva nezadovoljstvo građana, objektivno nosi velike rizike teških i nepopravljivih promašaja. Odeljenje smatra da je potrebno predočiti javnosti stav SANU o neslaganju i neprihvatanju prakse „svršenog čina“ pri donošenju izvršnih odluka kod ovakvih i sličnih pitanja, koja imaju ključni značaj za urbanu fizionomiju gradova i oblikovanje javnog prostora u njima“, navodi se u saopštenju koje je nedavno objavljeno.

Na reagovanje ova tri odeljenja odgovorio je i Izvršni odbor SANU ističući da su odboru „dobro poznate dimenzije problema“ na koji su akademici upozorili.

„Osvrnuvši se na nedavno reagovanje Odeljenja istorijskih nauka na planiranu izgradnju gondole, kao i pridruživanje Odeljenje jezika i književnosti, Izvršni odbor je podržao angažovanje članova SANU na rešavanju različitih društvenih problema“, istakli su akademici.

Akademik Matija Bećković, član Odeljenja jezika i književnosti, nakon reakcije tog dela SANU, rekao je za Danas da veruje da će se u okviru cele Akademije pokrenuti rasprava o projektu gondole i „diletantizmu i degradiranju celog grada“.

Nakon toga, sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem sastala se grupa međunarodnih stručnjaka za zaštitu kulturnog nasleđa iz organizacije Evropa nostra, kako su oni naveli na konferenciji koja je održana povodom projekta žičare ove nedelje. Predstavnica Evropa nostre Sneška Kvadvlih-Mihailović naglasila je i da im je predsednik SANU Vladimir Kostić rekao nam da cela Akademija stoji protiv ideje da se gondola izgradi na ovom važnom spomeniku kulture.

Bez reakcije države na kritike struke

Niko od zvaničnika i predstavnika vlasti nije se osvrtao na mišljenje Srpske akademije nauka i umetnosti, a povodom izgradnje gondole insistira se na tvrdnjama da ona neće narušiti izgled same Kalemegdanske tvrđave. Obustavljanje pripremnih radova za izgradnju stanice na Beogradskoj tvrđavi naložio je Upravni sud u Beogradu osporavajući građevinsku dozvolu dok se ne utvrdi razmera mogućih negativnih uticaja, a Ministarstvo građevinarstva saopštilo je da će poštovati ovaj stav. Ipak, ubrzo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da „sud nije zaustavio gradnju gondole“ i da će ona biti u funkciji do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari