Janković: Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom 1Foto: Medija centar Beograd

Zaštitnik građana najoštrije osuđuje brutalan fizički napad i pokušaj linča aktivista Inicijative mladih za ljudska prava u Beškoj, koji su opravdale pojedine organizacije i mediji.

„Krajnje sam zabrinut zbog sve višeg stepena političkog nasilja koje u Srbiji, kao i zbog atmosfere sve jačeg društvenog konflikta u kome se neki državni organi ponašaju kao stražari određene političke organizacije, a ne čuvari reda i zakona. Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima. Ono predstavlja fizičku konkretizaciju trenda političke agresije, na koji ova institucija godinama upozorava javnost. Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom i pozivam i druge državne organe da prekinu da tu opasnost po naše društvo tolerišu“, ističe zaštitnik građana Saša Janković.

Zaštitnika građana dodatno zabrinjavaju navodi da policija nije reagovala na vreme, kao i da žrtvama nije dat policijski zapisnik, niti mogućnost da ga vide. Te tvrdnje Zaštitnik će proveriti u postupku kontrole.

U međuvremenu, očekuje se od policije i drugih nadležnih organa da, kao što efikasno postupaju u slučajevima nedopustivih verbalnih pretnji protiv nekih državnih funkcionera, budu delotvorni u privođenju pravdi batinaša koji veruju da su nedodirljivi. Pre tačno godinu dana vandalski su razbijeni prozori i izlozi na Kući ljudskih prava i demokratije i to do danas nije rasvetljeno, iako su prostorije Kuće u strogom centru Beograda, na 50 metara od kancelarije predsednika Republike Srbije.

Na jučerašnjoj tribini jedne političke stranke u Beškoj, pristalice te stranke fizički su napale aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, pošto su oni na tribini razvili svoj transparent i prekinuli govornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.