Iza krivične prijave protiv dekana Medicinskog fakulteta stoji pokret "Živim za Srbiju" 1Foto: Medija centar

Pokret Živim za Srbiju, koji predvodi Jovana Stojković, stoji iza krivične prijave protiv dekana Medicinskog fakulteta profesora Lazara Davidovića zbog uvođenja svojevrsnih kovid propusnica u ovoj ustanovi.

Kako je Danasu rečeno u Prvom osnovnom tužilaštvu, Više javno tužilaštva u Beogradu prosledilo je ovom tužilaštvu krivičnu prijavu podnetu od strane Pokreta Živim za Srbiju, preko punomoćnika advokata Miline Dorić.

– Krivična prijava je podneta zbog krivičnog dela Povreda ravnopravnosti iz člana 128 Krivičnog zakonika i u toku su provere navoda iste, kazali su u tužilaštvu. Član zakona koji se pominje u odgovoru navodi da uskraćivanje ili ograničavanje zagarantovanih prava građana zbog nekog ličnog svojstva može biti kažnjeno zatvorskom kaznom do tri godine, odnosno do pet godina ako se radi o službenom licu.

Dekan Medicinskog fakulteta ispričao je prošle nedelje za medije da je išao u policiju, a da će morati i u tužilaštvo zbog prijave koja je podneta protiv njega, a koja se odnosi na uvođenje svojevrsnih kovid propusnica na Medicinskom fakultetu. On tada nije želeo da kaže ko je podnosilac prijave.

Medicinski fakultet odlučio je prošle godine da praktičnoj nastavi mogu prisustvovati samo studenti koji su primili vakcinu, preležali kovid ili koji su negativni na testiranju. Takva odluka obrazložena je između ostalog i namerom da se zaštite pacijenti od mogućeg zaražavanja novim korona virusom.

Prema rečima pravnika i lekara sa kojima je Danas ranije razgovarao ovakva odluka bila je ne samo stručno opravdana već i zakonski moguća.

Krivičnu prijavu zbog kovid propusnica na Medicinskom fakultetu ranije je najavila i stranka Dosta je bilo. Istovremeno, pokret Živim za Srbiju do sada je podneo više krivičnih prijava zbog postupanja tokom pandemije – predmet njihovih krivičnih prijava bili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, članovi Kriznog štaba, lekar Miljko Ristić.

Ispravka

U tekstu „Zbog humanosti žrtva hajke“, koji je objavljen u vikend izdanju Danasa, a koji se odnosi na prijavu protiv prof. Lazara Davidovića napisano je da je nadležno tužilaštvo za ovaj slučaj Drugo osnovno tužilaštvo, što je bila nenamerna greška. Krivična prijava se nalazi u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari