Kako izbeći najčešće greške na maloj maturi 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Ne brzati i pažljivo čitati zadatke, ključna je poruka nadležnih učenicima koje od sutra čeka polaganje male mature. Završni ispit startuje polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra je na redu matematika, a prekosutra kombinovani test.

Iako se svake godine na testovima pojavi po nekoliko pitanja koja su problematična većem broju đaka, iskustvo pokazuje da deca najčešće greše na manje-više istim stvarima kada je reč o samom popunjavanju testova.

Pošto se odgovori koji su prepravljani i precrtani ne priznaju, učenicima se preporučuje da zadatke prvo reše grafitnim olovkom, pa da ih podebljaju hemijskom. Dešava se, međutim, da neki ne stignu da odgovore podebljaju, što automatski znači da ne mogu biti priznati, a česta omaška na testu iz matematike je da se hemijskom podeblja samo krajnji rezultat, ali ne i postupak, što takođe ne može da se uvaži.

Ukoliko u zadacima iz matematike stoji nalog „prikaži postupak“, a učenik napiše samo krajnji rezultat, ostaće bez poena, čak iako je rezultat tačan.

Na testu iz srpskog bez poena se neretko ostaje zbog brzopletosti, jer se pitanja ne čitaju pažljivo. Zato nadležni savetuju učenike da svaki zadatak pročitaju i po nekoliko puta, da obrate pažnju šta se od njih traži i na koji način je potrebno da daju odgovor. To se posebno odnosi na pitanja u kojima je dat odlomak iz nekog književnog dela, na osnovu koga treba odabrati jedan ili više tačnih odgovora, od ponuđenih. Pažljivim čitanjem zadataka se može izbeći i greška da autor zadatka traži da se zaokruže tačni odgovori, a učenik to previdi pa misli da ima samo jedno rešenje.

Kao i svake godine, učenici su obavezni da se pridržavaju nekoliko pravila: tokom sva tri dana polaganja u školu treba da dođu najkasnije do 8 i 15; testiranje počinje u 9 časova i traje 120 minuta; učionica u kojoj se ispit polaže ne sme se napustiti pre 9 i 45 časova.

Škola obezbeđuje po dve plave hemijske olovke za svakog đaka, pa na ispit iz srpskog i kombinovani treba poneti grafitnu olovku i gumicu, a iz matematike još i lenjir, trougao i šestar.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor. Učenici su dužni da na za to predviđeno mesto, ispred učionice, odlože svoje torbe, isključene mobilne telefone, kalkulatore i druga tehnička pomagala, pernice, beleške, papire, hranu i slično, osim vode/osvežavajućeg napitka, navodi se u uputstvu za učenike. Na ispitu nije dozvoljeno prepisivanje, razgovor među učenicima i ometanje drugih đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari