Kako su mediji izveštavali o upadu demonstranata u RTS 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Tokom večeri u subotu situaciju je iz minuta u minut pratila TV N1, portal Danasa, agencije FoNet i Beta, i više drugih internet portala, dok Radio-televizija Srbije nije pustila ni kajron u redovni program, pre nego što je počela vesti da emituje Televizija Pink.

Ova TV stanica u vlasništvu Željka Mitrovića je u prvim vestima, desetak puta zaredom, pokazala kako puca staklo na ulaznim vratima pred grupom demonstranta na čelu sa Boškom Obradovićem i Jelenom Anasonović.

U vestima Pinka saopšteno je i da su ih kolege sa RTS-a zamolile za pomoć. U dva navrata, kada se tokom večeri obraćao ministar policije Nebojša Stefanović, RTS je preuzimao sliku Pinka sa znakom ove TV stanice. RTS je tek u trećem Dnevniku imao svoj izveštaj, i tu je emitovano kako Obradović sa pristalicama juri kroz hodnike televizije po spratovima iznad prizemlja.

Prema slikama sa lica mesta u uživo uključenjima, sticao se utisak da je urednik u RTS-u Zoran Stanojević, stojeći pored Boška Obradovića, bio vrlo napet i uplašen. Njemu se lider Dveri više puta lično obratio kao „medijski poznatom licu i članu uređivačkog Kolegijuma RTS-a.

Obradović je ustvrdio, obraćajući se svim novinarima koji su bili unutra, od kojih su neki prenosili preko interneta događaj uživo, da je direktor Bujošević poslao poruku da ga demonstranti ne zanimaju i da policija dolazi u 21 sat da ih izbaci iz zgrade

Internet i signal mobilne telefonije tokom akcije Žandarmerije se povremeno prekidao, ali je, imajući iskustvo ranijih demonstracija, uglavnom bio u funkciji.

Televizija N1, kao i lokalna TV Šabac, preko internet kanala, prenosili su uživo i momente kada je načelnik beogradske policije Milan Stanić pokušavao da pregovara sa Boškom Obradovićem i nagovori ga da izvede ljude napolje. Lider Dveri je više puta ponavljao da je policija na strani naroda.

Ministar Nebojša Stefanović u prvom obraćanju rekao je da su demonstranti počinili nasilje zato što je na skupu opala masovnost, jer se okupilo samo 1.400 ljudi. U drugom je pak najavio da će red i mir biti uspostavljeni. Na pitanje novinara FoNeta, tada je potvrdio da je priveden jedan demonstrant.

U izdanjima od ponedeljka dnevni listovi Politika, Kurir i Blic u negativnom kontekstu predstavili su događaje od subote uveče, a izveštač Politike, između ostalog naveo je da su demonstranti „ratoborno“ klicali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari