Zbog čega Nova nije objavila karikaturu Dušana Petričića? 1Foto: N1

Nova.rs objavila je tekst glavnog urednika, u kome se pojašnjava iz kog razloga se karikatura Dušana Petričića danas nije našla ni na sajtu Nova.rs ni u novinama.

Tekst prenosimo u celosti:

Redakcija Nova.rs i novina Nova – konkretnije ja, Mihailo Jovićević – odlučila je da danas na naslovnoj strani novina i portala ne objavi karikaturu našeg stalnog saradnika i kolege Dušana Petričića. Umesto toga, danas u standardnom terminu objavljujemo ovo objašnjenje, koje smo vam dužni.

U razgovoru sa gospodinom Petričićem, nakon što je na redakcijsku mejl adresu u uobičajeno vreme poslao ovonedeljnu karikaturu, pokušao sam da iznesem argumente u prilog tome da bi objavljivanje ovakvog njegovog dela bilo suprotno uređivačkoj politici „Nove“. Gospodin Petričić je saslušao moje argumente, nije se složio sa njima, nije izmenio karikaturu u skladu sa sugestijama koje sam mu uputio jer smatra da bi predložene izmene ugrozile poruku dela.

Složili smo se da se ne slažemo. Ja sam doneo odluku koja je u domenu moje nadležnosti kao glavnog urednika. To je, ukratko, to.

A sad nešto šire.

Gospodina Petričića upoznao sam nakon što sam preuzeo funkciju glavnog urednika i direktora Nova.rs, optrilike prošle godine u ovo vreme. Tokom celog ovog perioda nisam imao zamerke na njegov rad, koji oštro ali pravedno prikazuje brojne anomalije srpskog društva, naročito one vezane za režim SNS. Poštujem njegovo delo, njegovu istrajnost, i smatram ne malom čašću to što list „Nova“, maltene od svog osnivanja, na naslovnoj strani vikend izdanja, objavljuje njegove karikature. Verovao sam da će tako biti i nadalje.

Poruku ove karikature sam, takođe, shvatio: nije normalno da živimo u zemlji u kojoj predsednik bira novinare koji će ga intervjuisati (a bira svaki put kad odbije intervju za medije United media), a kada ih bira ovako kako ih bira – onda je šteta dvostruka. Svaki njegov intervju – a naročito oni koji se događaju na TV Pink, sa Jovanom Jeremić u glavnoj ulozi – dokaz je u prilog toj tezi. Tu ne bih imao ništa da dodam, osim da svaki medij i svaki novinar ponaosob – pa i TV Pink i Jovana Jeremić – sami biraju način na koji će raditi ovaj posao.

Ipak, smatrao sam i smatram da bi ovakav karikaturalni pristup prezentovanju ženskog tela predstavljao korak unazad za „Novu“. Medijski prostor koji delimo u Srbiji kontaminiran je preko svih granica nasiljem, lažima, pornografijom. To je, verujem, stav i gospodina Petričića, tu smo se složili. Jedino gde se nismo složili je oko načina na koji bi se taj mulj imao predstaviti. Ovaj prikaz je, po meni, pogrešan, kontraproduktivan i, na koncu – suprotan uredjivačkoj politici ovog medija.

Osim toga, mišljenja sam da je svaka žena vlasnica svog tela i načina na koji ga prezentuje, i da ni ja ni gospodin Petričić nemamo pravo da je učimo drugačije. To je kultura u duhu koje sam ja vaspitavan i to je kultura koju želim da nastavim da negujem u mediju čiji sam glavni urednik.

Zato nismo i nećemo objaviti ovu karikaturu.

To je sve što imam da izjavim na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari