Kesićeva priredba otkazana zbog problema na Letnjoj pozornici, a nigde radnika koji rešavaju taj problem 1Letnja pozornica na Paliću, foto: J. Patarčić/Danas

“Cenzura nikada nikome nije donela dobro i mislim da se tu radi o tome da bi se video opozicioni potencijal Subotice, koji se vešto skriva”, kaže za Danas Viktorija Šimon Vuletić, kulturna radnica iz Subotice, koja je među prvima reagovala na otkazivanje priredbe Zorana Kesića na Letnjoj pozornici na Paliću.

Prema njenom mišljenju, u pitanju je “otvorena cenzura”, a ne da nije prodato dovoljno karata.

“Mislim da nije istina, ono što su neki pokušali, da je prodato 10 karata. Navodno je mnogo više karata prodato i to je samo dokaz da neko jednostavno ne želi da se pokaže kako Subotica voli ljude kao što je Kesić”, kaže Šimon Vuletić.

Kao etnolog-antropolog po struci, naša sagovornica objašnjava da se narod odvajkada kroz svoje tradicionalne pesme i predstave bavio i podsmevanjem vlasti, te da je to “jedan od ventila koji je ljudima jako neophodan”.

“Smeh je uvek katarzičan i on oslobađa čoveka od frustracije i agresije. Smeh je lekovit. Čak su u Mađarskoj, za vreme najteže diktature, imali Gezu Hofija koga država nije zabranjivala jer je bio neka vrsta ventila za ljudske frustracije. Tako da je ovo potpuno neprimereno današnjem vremenu, posebno kada gospođa Zekić stalno govori kako oni ne mogu nešto da zabrane jer to nije u duhu demokratije. To je jedno licemerje od strane vlasti što, s jedne strane, puštaju da zaista truju narod svim mogućim gadostima, a s druge, nešto tako benigno, kao što je jedna priredba, zabranjuje se u Subotici”, ističe Viktorija Šimon Vuletić.

Kesićeva priredba otkazana zbog problema na Letnjoj pozornici, a nigde radnika koji rešavaju taj problem 2
Viktorija Šimon Vuletić, foto: Natalija Jakovljević/Danas

Satiričar i humorista Zoran Kesić juče je objavio da je njegova priredba “Priče i pesme”, koja je trebalo da se održi ovog petka, 17. juna, na Letnjoj pozornici na Paliću, otkazana, a da ju je, kako je saznao, otkazao “neki čovek na najvišem nivou (gradske vlasti Subotice)”.

Kako je naveo, u ponedeljak mu je stigla vest o otkazivanju priredbe zbog “renoviranja bine”.

“Procena izvođača radova bila je vrlo precizna. Bina će se renovirati u ponedeljak, utorak, sredu, četvrtak i u petak (do ponoći), da bi već u subotu, dan nakon moje otkazane priredbe, bina bila spremna za sledeće programe”, naveo je Kesić u svom obraćanju javnosti.

Ovim povodom kontaktirali smo i domaćina priredbe “Park Palić”, ali je direktorka rekla da ne bi želela da komentariše ovaj događaj.

Iz preduzeća nam je u neformalnom razgovoru kratko objašnjeno da je do otkazivanja došlo zbog tehničkih problema na Letnjoj pozornici, koje se trude da otklone u što kraćem roku.

Naime, u subotu i nedelju je Palić bio domaćin festivala “Đenđešbokreta” i “Durindo”, na kojima je nastupilo blizu 2.000 učesnika sa 34 plesne tačke i 122 pevačka nastupa, te da je moguće da je usled velikog korišćenja prostora tada došlo do tehničkih problema, ali da ne mogu da tvrde sa sigurnošću.

Međutim, danas oko 11 časova, radnike na Paliću smo zatekli svuda, osim na Letnjoj pozornici.

Kapija pozornice je bila uredno zatvorena, kao što je i inače kada na njoj nema dešavanja, a obilaskom oko spoljne strane objekta, nismo mogli da vidimo da li se na njoj trenutno izvode radovi.

Radovi su se izvodili u neposrednoj blizini Letnje pozornice, gde su vredni radnici farbali klupe pripremajući Palić za ovogodišnju letnju turističku sezonu.

Radnike smo zatekli i ispred Velike terase kako uređuju cvetnu aleju, kao i na gradilištu javnog toaleta u blizini Ženskog štranda.

Reagovali Pokret građanske Subotice i Pokret za preokret

Reakcija je danas stigla i iz Pokreta građanske Subotice (PGS), koji je saopštio da je otkazivanjem nastupa Zoranu Kesiću na Letnjoj pozornici na Paliću na delu “diktatura u ogoljenom obliku”.

“Subotičani su birali neke ljude na najvišem nivou gradske vlasti koji im sada određuju kvalitet zabave u slobodnom vremenu. Da li može gore od ovoga? Može i biće, dok na najvišem nivou države i lokalne samouprave o našem životu odlučuju autokrate i njihovi poslušnici”, saopštili su, između ostalog, iz PGS-a.

Reagovao je i subotički odbor Pokreta za preokret, koji je najoštrije osudio otkazivanje priredbe.

“Reč je o klasičnom gušenju slobode govora. Ovo je sramota za naš grad, i sada javnost cele Srbije može još jednom da vidi kako izgleda demokratija i sloboda govora u Subotici”, saopštio je subotički odbor Pokreta za preokret.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari