Kladovo: Stručna praksa za mlade, posao za starije od 50 godina 1Kladovo Foto: Wikipedia

Na samom isteku kalendarske godine Opština Kladovo potpisala je ugovore sa deset poslodavaca kod kojih je posao dobilo 19 nezaposlenih Кladovljana iz kategorije teže zapošljivih. U pitanju su lica starija od 50 godina kojima je do odlaska u penziju preostalo 36 meseci i čiji su ugovori o radu zaključeni  na 12 meseci.

Za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opština Кladovo je u 2019.  iz budžeta izdvojila je 7,2 miliona dinara, a za rešavanje statusa lica starijih od 50 godina iz kategorije teže zapošljivih opredeljeno je 3,8 miliona dinara prepoznajući težak položaj lica koja se godinama nalaze na evidenciji. Inače, na evidenciji Ispostave NSZ u Кladovu nalazi se 1478 nezaposlenih lica, od kojih su njih 560 stariji od 50 godina.

-Opština Кladovo konkretnim aktivnostima pokušava da razreši problem nezaposlenih lica koji su zbog neuspele privatizacije i tranzicije ostali bez radnog mesta. -kaže predsednik opštine Saša Nikolić.

Opština Kladovo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje takođe realizuje program za obuku mladih nezaposlenih lica, Stručna praksa, koji se iz opštinskog budžeta finansira sa nešto više od dva miliona dinara. Polovinom decembra  lokalna samouprava i NSZ potisali su ugovor sa šest poslodavaca kod kojih će se desetoro mladih Kladovljana, osmoro sa visokom i dvoje sa srednjom stručnom spremom, osposobljavati za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa. U nameri da mladim ljudima koji su završili školovanje i žele da ostanu u Kladovu, lokalna samouprava je za program Stručna praksa u opštinskom budžetu za 2020.godinu opredelila tri miliona dinara.

Realizacijom aktivnosti Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u 2019. godini u oovj podunavskoj opštini, obuhvaćeno je ukupno 40 lica, deset kroz program Stručna praksa, a preostalih 30 su lica starija od 50 godina odnosno nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari