Ko je Vladimir Bilčik - Prijatelj Evroprajda i evropskog puta Srbije 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

U previranjima oko održavanja Evroprajda u Beogradu, kocka je bačena kada je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poslao poruku da Srbija, sa posebnim pozivom za premijerku Anu Brnabić, mora da ispuni ono na šta se obavezala.

Inače… Inače će biti, još jednom i verovatno još oštrije nego ikada do sada, kritikovana u redovnom izveštaju koji Bilčik podnosi EP o stanju u Srbiji. Iako su sličnu poruku poslali i više rangirani evropski zvaničnici, veću težinu nosi kada takve reči dođu od čoveka koji je u svom dosadašnjem radu pokazivao i prijateljski odnos prema Srbiji.

Od čoveka koji je član EPP – sestrinske stranke vlastima u Srbiji, koji se borio da izrazom „međusobno priznanje“ Srbije i Kosova, EU ne otvori širok teren za pritiske na vlast u Srbiji, koji je dolaskom u Beograd da podrži prajd pokazao poverenje da je u srpskoj prestonici bezbedan.

Zajedno sa učesnicima Evroprajda u Beogradu, Bilčik je prešao „Rubikon“, odnosno pošao u šetnju koju je vlast u Srbiji na sve načine pokušavala da zabrani, pod izgovorom brige za bezbednost svih građana, iako se na garantovanje te iste bezbednosti obavezala još pre tri godine kada je podržala kandidaturu „Beograd prajda“ za domaćina ove manifestacije.

Otkazivanje same šetnje u okviru ove manifestacije, kao i rizici od izbijanja nemira i nasilja na ulicama, bili su realna pretnja do samog kraja. Dok izvestilac EP nije poslao jasnu poruku.

Teške poruke iz EU Bilčik je prenosio i ranije u borbi da evropske vrednosti zažive u Srbiji, od 2019. godine kada je imenovan za izvestioca EP za Srbiju. Jedna od njih je i ona o „međusobnom priznanju Srbije i Kosova“, sadržana u poslednjem izveštaju koji je EP usvojio o Srbiji, a na osnovu Bilčikovog izveštaja.

Poslanik iz Slovačke, jedne od malobrojnih u EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, sam je naglasio da on nije izvorno napisao ovakvu formulaciju, ali da su na njoj insistirali drugi evroposlanici u svojim amandmanima, kao i većina država EU koje priznaju nezavisnost Kosova.

Kao slovački predstavnik, iz redova Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član i Srpska napreda stranka, Bilčik je do sada pokazivao i razumevanje i kritiku za poziciju srpskih vlasti prema EU. Osim za Srbiju, on u EP zauzima poziciju predsedavajućeg Delegacijom Evropskog parlamenta u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore. Njemu je ovo prvi mandat u Evropskom parlamentu, a pre toga je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor u Bratislavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari