Koliko je realan Šapićev kontroverzan predlog o saobraćajnom špicu u Beogradu? 1Foto: Pixabay/Sandip Patel; Beta/Milan Obradović

Sagovornici Danasa različito komentarišu predlog Aleksandra Šapića, kao gradonačelnika Beograda, o uvođenju zabrane da se u saobraćajnom špicu u vozilu nalazi jedna osoba, kako bi se za smanjilo zagađenje.

Mila Popović, predsednica odborničke grupe „Ujedinjeni“

Umesto da novi gradonačelnik objasni kako će se Beograđani grejati sledeće zime, šta je plan za zamenu individualnih ložišta, šta namerava da predloži kao mere koje će Beograd da preduzima u vreme krize, Šapić priča o zabranama za građane. Saobraćaj inače nije glavni zagađivač vazduha u Beogradu i njegov predlog za ovaj ogroman problem je bacanje jedne čaše vode na požar koji bukti. Pri tome, ne razmišlja da je predlog nemoguć jer je javni prevoz loš, a nije predložio nijednu meru kojom bi se poboljšao kvalitet javnog prevoza. Umesto pozitivnih mera za rešenje problema, njegova ideja ja zabrana za građane.

Dušan Pavlović, Odbornička grupa „Moramo“

Ta mera postoji u drugim gradovima, mada se ne primenjuje na način na koji je to opisao Šapić. Takve i slične mere čine jedan mali deo sveobuhvatnijih sistemskih rešenja i drugih mera koje samo zajedno mogu da doprinesu da se gužve u saobraćaju smanje i da saobraćaj bude efikasniji. Ono što koalicija Moramo predlaže kao meru koja bi vrlo brzo dala rezultat jeste ulaganje u poboljšanje funkcionisanja javnog prevoza – za nas je to pitanje prostorne pravde i demokratičnosti jer skoro polovina Beograđana i Beograđanki svoja svakodnevna putovanja obavlja koristeći javni prevoz.

Nikola Jovanović, Centar za lokalnu samoupravu

Žalosno je kako se kopiraju neka približna rešenja iz inostranstva. Saobraćajna traka za vozila sa više putnika se posebno koristi u mnogim gradovima Evrope i SAD kao High Occupancy Lane i ima prioritet kao žute trake. Ostali su u redovnoj traci i čekaju – dok ne dođu na red. Nikom nije uskraćena sloboda kretanja, samo je pitanje kada će ko da stigne.

Marko Bastać, Kancelarija za lokalne i inovativne politike

Kako se od izbora nije oglašavao, pažljivo sam pratio medijske nastupe novog gradonačelnika i uz svu pažnju takav predlog nisam ni čuo. Svakako, pravno je nemoguće regulisati i implementirati takvu ideju, pa samim tim od toga neće biti ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari