Aleksandar Sapicfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Aleksandar Šapić, novi gradonačelnik Beograda, navija za četništvo, što skoro i nije novost. Nekako bi veći šok bio kada bi na čelo velikog grada u državi pod vođstvom Aleksandra Vučića došla osoba koja prezire četničke ideje, praksu i simbole, ali takvu vest ćemo morati da sačekamo, ako je dobijemo.

Sada je pred nama Šapić, gradonačelnik najvećeg grada u jugoslovenskim državama ili najveće južnoslovenske pokrajine, kako hoćete. Ako državu vodi neko kao Vučić, onda ima smisla da šef prestonice – ili pokrajine, kako hoćete – bude nešto kao Šapić. Štaviše, prestonicu zemlje čiji su birači uglavnom uz Vučića najbolje će predstavljati neko poput Šapića, piše index.hr.

U zemljama kao što je Srbija, dobro je biti bespravni graditelj i plagijator

Uz obožavanje opskurnih ideologija, poput one četničke, obično postoji i neka druga beda: Šapić je opravdano prozvan zbog nelegalne konstrukcije i plagijata doktorske disertacije.

Kao što znamo iz hrvatskog iskustva, u zemljama Južnih Slovena niti je posebna diskvalifikacija, niti otežavajuća okolnost za političku karijeru, već se radi o prevarama koje se često smatraju dokazom snalažljivosti. Hajdemo prvo o četnicima, izražava naklonost Šapić svojim objavama na društvenim mrežama.

On je u januaru 2019. godine čestitao Badnje veče pravoslavnim vernicima uz fotografiju četničkog vojvode Nikole Kalabića i njegovih saboraca.

„Neće čiča da deli Srbiju, ali treba da je ujedini. Vreme je da srpski narod konačno sazna pravu istinu na Tviteru prvog dana februara 2019. godine. A 9. maja, uz fotografiju četničkog vojvode Draže Mihailovića, ponovo je na Tviteru napisao: „Kada slavimo Dan pobede nad fašizmom i odajemo počast mnogim palim borcima NOB-a, ne smemo zaboraviti ni prvi antifašistički pokret u Evropi, koji je predvodio general Dragoljub Mihailović u to vreme pukovnik, koji odlazi na Ravnu goru i diže ustanak protiv nacista.“

Romantični pogled na četništvo popularan je među srpskim nacionalistima

Među srpskim nacionalistima veoma je popularno viđenje četnika kao romantičnih boraca protiv nacizma, koje su svi redom prezirali i izdavali, od okrutnih komunista do hladnog Zapada. Istina je daleko surovija, četnici su bili koljači nesrpskog stanovništva čiji su postupci devedesetih inspirisali neke od najmračnijih gadova.

Šapić voli četnike i ne saoseća preterano sa akademskim integritetom. Na sreću, prema njegovim rečima, živi na kraju sveta gde se ovaj oblik prezira često smatra vrlinom.

Portal Peščanik je u julu 2014. godine, pre tačno osam godina, objavio članak pod nedvosmislenim naslovom Daring Plagiarism Aleksandra Šapića sa dokazima da je dobar deo njegove doktorske disertacije bio „direktan prevod sa engleskog dela knjige Dejvida Džobera i Geoffrei Lancaster, Selling and Sales Management (Harlov: Pearson Education Ltd, 8th edition, 2009 – u daljem tekstu: Jobber and Lancaster)“, koji se nigde ne citira. Portal je svoju tvrdnju potkrepio nizom primera i dokazao da je Mihanov … pardon, Šapiću, krao od nekih drugih radova.

I?

I ništa se nije desilo. Univerzitet Union, na kojem je doktorirao, bio je gori od Univerziteta u Osijeku kada je formirao komisiju čiji je zadatak bio da provjeri Šapićev rad, a na kraju je rektor objavio informaciju o raspuštanju komisije, dok se Šapić hvalio da njegova disertacija nije zvanično plagijat. Nije dobio čak ni zadatak da ispravlja nesuvisle delove teksta.

„Stekao sam sliku da sam išao u vrtić, završio osnovnu školu, gimnaziju, upisao fakultet i završio, i sve to zajedno za tri meseca. Završio sam srednju školu 1996. godine. Upisao sam DIF i diplomirao 2003. godine. magistrirao 2008. i tamo odbranio doktorsku disertaciju 2012. To je trajalo 16 godina. Stekao sam utisak da sam lopov“, rekao je Šapić, kao da dužina školovanja ima veze sa kvalitetom disertacija.

Šapić je bio uspešan u sportu. Nažalost, dobar je i u politici

Osim što voli četničke koljače i rado prepisuje, novi gradonačelnik Beograda se zalaže i za bespravnu gradnju. Kako prenose srpski mediji, Šapić je vlasnik više od 500 nelegalno izgrađenih trgova u Beogradu, tačnije sportskog objekta, nekoliko pratećih objekata i bazena izgrađenih pored njegove vile.

Uopšte, Šapić je divan primer čoveka koji je, relativno mlad, uspeo da bude odličan u jednom poslu, a štetan u drugom. Rođen je 1978. godine, porijeklom je sa Korduna. Bio je, kažu, odličan u vaterpolu, hvale ga kao vrhunskog igrača. Ne samo da je bio reprezentativac, već se na internetu pominje kao jedan od najbolje plaćenih vaterpolista.

U politici je pokazivao visok stepen prilagođavanja okruženju, pa je svojevremeno bio u Demokratskoj stranci, najvećoj izneverenoj nadi srpske politike, stranci koja je hrvatskim čitaocima najbolje opisana kao hibrid HSS-a i Hrvatska narodna stranka. Kao član DS-a stigao je do mesta pomoćnika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Bilo je to od 2009. do 2012. godine, kada je u junu izabran za gradonačelnika Novog Beograda.

Novi gradonačelnik Beograda je pravi četnik na pravom mestu

Godinu ranije postao je predsednik beogradskog ogranka Demokratske stranke, što je ostao dve godine, do juna 2013. godine. Demokratska stranka je bila sve slabija, ali ne i Šapićeve političke ambicije.

Osnovao je udruženje građana, pa humanitarno udruženje, pa nešto čime je najavio odlučniji zaokret udesno, a zove se Srpski patriotski savez SPAS. Krajem maja prošle godine SPAS se kolektivno pridružio Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci. Šapić se dobro snalazi i u SNS, po dolasku je izabran za potpredsednika Glavnog odbora, a u novembru 2021. postao je potpredsednik stranke.

Pravi četnik na pravom mestu. Predsednik SNS je devedesete proveo kao prvi pratilac Vojislava Šešelja, gospodara četništva. Sada Šapić dolazi kod Vučića sa nečim kao što je bio kod Šešelja – ambiciozna i pravoslavna desna ruka koja bi mogla da ga pogubi – verovatno samo politički – čim se ukaže prilika. Nepoznati fašisti nedavno su srušili partizansko spomen groblje u Mostaru, rad velikog Bogdana Bogdanovića, arhitekte i pisca. U Bogdanovićevoj biografiji stoji i da je bio gradonačelnik Beograda osamdesetih godina prošlog veka.

Već sledeće decenije on će u svom rodnom gradu postati nepoželjan zbog glasnog suprotstavljanja srpskom nacionalizmu. Umro je u Beču pre 12 godina. U nepuno ljudsko doba, isti grad su vodili velikani poput Bogdanovića i Šapića kao posledica svega od čega je Bogdanović pobegao. Ali to je tako. Stigla pustoš, prepisuje se, četnici se grade bez dozvole. Živimo u eri šapića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari