Šapić izabran za gradonačelnika Beograda, obećava pomoć oko "lažnih doktorata" 1Foto: Danas / Aleksandra Popović

Na sednici Skupštine grada Beograda koja je počela jutros odbornici će glasati za izbor novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća. U toku je utvrđivanje rezultata tajnog glasanja od strane komisije.

17.30 Šapić je u svom govoru kazao da je velika obaveza koju imaju svi prema Beogradu to da uvek „pobeđuje“, da bude najbolji grad od svih i „šampion“.

17.26  Rezultati glasanja su sabrani. Za gradonačelnika grada Beograda izabran je Aleksandar Šapić a za zamenika gradonačelnika Vesna Vidović. Broj glasačkih listića je 57, a broj važećih listića je isto toliki.

16.52 – Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da će se izbor gradonačelnika obaviti tajnim glasanjem na glasačkim listićima i da će se za predlog u celini glasati „za“ i „protiv“.

16.50 Predsednik opštine Novi Beograd i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić poručio je danas da će „izbori biti kada će biti“, odnosno kada se izgubi većina u Skupštini grada Beograda.

Na temu oročenog mandata i kada će biti izbora – izbori će biti kada će biti, kad se izgubi većina – za tri, šest meseci, za godinu dana, za dve, za četiri, rekao je Šapić odbornicima u Skupštini grada Beograda.

Ovaj ovde saziv i odnos snaga ćete sanjati posle sledećih izbora, istakao je Šapić.

16.14. – Kada je Šapić postao predsednik opštine Novi Beograd, to je još uvek bio mesto prijatno za život. Poslednjih 10 godina došao je u predkolapsno stanje, mesto je više po meri investitora. Uništavanje zelenih površina i preterana gradnja dovodi do toga da je i vazduh zagađen većim delom godine. Neki od tih problema izlaze iz nadležnosti predsednika opštine, ali stanovnici očekuju da on stane iza njih. Međutim, nikada niste szali iza njih, prepušteni su sami sebi, niste založili svoj autoritet, rekla je Vesna Petković (Ujedinjeni) obraćajući se Šapiću.

– Za DS su prioritet problemi naročito koji se tiču životne sredine. Sada odmah možemo da uradimo da se zaštite sve zelene površine, mi više nemamo prostora za gradnju na zelenim površinama. Strategija je predviđala da se do sada dođe do 25 odsto pošumljenosti, od čega je SNS odustala i sada je taj procenat svega 12,5 odsto, zaključila je Petković.

15.36 – Vladimir Obradović (Ujedinjeni) kaže da izbor na mesto gradonačelnika donosi dvostruki gubitak.

– Šapić bi mogao da doprinese na polju sporta, a drugi je gubitak za grad, jer on nema adekvatno znanje da upravlja gradom.

Tanja Cakić (Bedem) kazala je da je kršenje zakona kao što je sukob interesa razlog zbog kojih ne podržava današnjeg kandidata.

– Beograd je složen sistem i moraju se čuvati od koruptivnog delovanja, politikom sa jasnim principima transparentnosti i profesionalnim upravljanjem. Građani treba da imaju stimulans da učestvuju u kontroli onih koji raspolažu njihovim novcem. Kandidat koji je spreman da takvu politiku sprovede je onaj koji je spreman da sprovede zakon, kome niko neće stati na put u čišćenju javnih preduzeća. Da pobedi taj odgovor: svi su isti. Kandidat koji u sbvom iskustvu ima kršenje zakona, nisam sigurna da zna šta je opšti interes, rekla je Cakić.

15.00 – Saša Mihajlović (DS-Bedem) izjavio je da ni ta odbornička grupa neće glasati za predlog za gradonačelnika.

– Ništa lično, već smatramo da će Šapić sprovoditi politiku dosadašnje vlasti. Projekti koji su počeli 2010, urađeni svi planovi a projekti nisu zavrseni. Beograd bi trebalo da ima kanalizacionu mrežu. Normalan saobraćaj u Beogradu je nemoguć. GSP je pred pucanjem. Nisu izvedeni kapitalni radovi, a prethodnu vlast sačekali su svi planski dokumenti. Spoljna tangenta, sistem javnih garaža, ulice, na deset metara su rupe, kako je rađen razvoj saobraćajnica, rekonstrukcija Vojvode Stepe, samo dve trake. Trg republike, prevrtanje kocki. Ima ogroman broj kazni za parkiranje, iako nema parking mesta. Vrtići, konkretan primer je razvijanje mreže privatnih vrtića i dotacije. Grad daje novac i ja to ne razumem. Na Zvezdari predškolska ustanova nema ogradu, čuvara, ima kamere ali u okviru dvorišta da nadgledaju kontejnere. Građani su skupili potpise, niko im se nije obratio. Mislim da Beograđani ne žele ovakav grad, zaključio je Mihajlović.

Šapić je replicirao da ono što je urađeno sa vrtićima je „najgenijalnija stvar koju je Grad uradio“.

Nikola Nikodijević, predsednik Sjkupštine, kazao je da treba da se raspravlja o stvarima koje interesuju građane.

– Izborom gospodina Šapića nastavljamo politiku koju smo započeli i ponosni smo na nju. Nastavićemo da se borimo za građane i sa rezultatima. Dobili smo apsolutno poverenje građana. Dva pravca su briga o ljudima i infrastrukturni objekti. Kada pričamo o vrtićima, išli smo ka tome da nema diskriminacije u prijemu u vrtiće. Uveli smo sistem i privatne vrtiće. Zato šmo došli do skoro 80.000 dece u vrtićima. Cilj da u septembru ne ostane ni jedno dete neupisano u vrtić. Gradimo 15 novih pretškolskih ustanova. Kada pričamo o ljudima, socijalno ugroženim kategorijama ne kasni ni jedan dinar. Razvoj grada se gleda uprave prema razvijenoj socijalnoj politici. Najstariji sugrađani dobili su klubove za stare, gerontodomaćice. Hajde da pričamo o platama, ekonomskoj stabilizaciji, javna preduzeća sposobna da sama opstaju, nisu na budžetu grada, osim GSP-a. Danas imamo 470 novih vozila, a starost vozila smanjena ispod osam gosina. Moramo da nastavimo da moderniujemo sistem, da se poveća naplata karata, da uvodimo elektro linije. Ponosni smo na velike projekte, na projekat Beogradskog metroa, jer on treba da doprinese smanjenju gužvama. Priča se paušalno, razlika u izgradnji dve linije samo je dve godine, a one su samo zamenjene. Gradiće se i BG voz, kao integrisani deo šinskog sistema, kao i tramvajski sistem. Da li ima primedbi, da li nešto kasni, dešava se, ali suštinski, sve što smo započeli završićemo. Kao što ste kritikovali i napadali Beograd na vodi, sada je svaki građanin ponosan na njega. Ponosni smo i na linijski park, jer će komfor i kvalitet života biti bolji. Radimo i fabriku za preradu otpadnih voda, koja je savremena i netačno da je zastarela. Ponosni smo i na Vinču, jer više nema nesanitarne deponije, sada ćemo tretirati otpad kao savremene zemlje. Da nam otpad bude zarada i prihod a ne teret. Zasadili smo dva miliona stabala, povećali zelene površine, a cilj je da dostignemo evropske standarde, rekao je Nikodijević i pozvao odbornike da glasaju za Šapića.

Marina Lipovac Tanasković (Ujedinjeni za pobedu) kazala je da Savet za saobraćaj nije imao ni jednu jedinu sednicu tokom prošlog mandata.

– Nadam se da se to neće događati za vreme mandata Aleksandra Šapića, ali pošto sumnjamo u tim koji stoji iza njega, Narodna stranka neće glasati za ovaj predlog.

14.20 – Prihvatam da pomognem akademskoj zajednici oko lažnih doktorata, samo mi kažite na koji način, poručio je kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić u replici odbornici Jeleni Vasiljević (Moramo).

14.10 – Samostalni odbornik Vuk Stanić, izabran na listi koalicije NADA kao član POKS-a, koji se od ove koalicije odvojio zbog čega je POKS zatražio da vrati odbornički mandat, rekao je da će podržati izbor Šapića za gradonačelnika jer je on svoje sposobnosti demonstrirao vođenjem opštine Novi Beograd.

13.50 – Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici) rekla je da ni ta odbornička grupa neće glasati za Šapića i njegov tim.

Aleksandar Mirković (SNS) je priču oko osvojenih glasova nazvao „izlizanim licitiranjem“.

– Mi smo sa Šapićem delili slične stavove o odlukama, jer su bile u interesu građana. Otuda dolazak Šapića u SNS. Kratko pamćenje nemaju građani, jer ste prekršili svaki princip da biste se dočepali fotelja, replicirao je Mirković.

Vasić (Dveri): Duh Gorana Vesića će ostati u Beogradu 

Radmila Vasić (Dveri, POKS) rekla je da ta odbornička grupa neće glasati za Aleksandra Šapića i njegov tim na čelu Beograda.

– Imamo razrušen Beograd, kriminal i korupcija su otišli u nebo, a što je najvažnije niko nije odgovarao, ni iz prethodne vlasti na koju ste 10 godina kukali. Perionica para Beograd na vodi, ostalo je da naplatite dugovanja. Obrtali ste kocke, posekli svako drvo na koje ste naišli, plaćali radove po tri puta. Nasledili ste nezavršene projekte, autobuska i železnička stanica, most kod Ade Huje, neizgrađena gasna pumpa, kolaps u celom gradu, hoćete da rušite stari Savski most. Ako zadržite komisiju za planove grada sa Markom Stojčićem na čelu, znaćemo da Vesić nije otišao, iako je dao ostavku. Ukoliko ne reorganizujete gradsku upravu i ispravite odgovornost sekretara, takođe će duh Gorana Vesića ostati u Beogradu. Dosadašnja vlast nije slušala kritike na pogrešno usvojene projekte, pre svega Makiško polje, osnov da se gradi depo i stanica za metro. Tražimo ukidanje plana regulacije Kosančićev venac. Tamo je izdata dozvola za gradnju stambenog objekta. Ko je dozvolio da se zidaju 18 metara visoki objekti kod aerodroma, rekla je Vasić i nabrojala još štetnih projekata koje treba zaustaviti.

13.13 – Miloš Jovanović (koalicija NADA), rekao je da je sednica započeta „naopako“, kritikujući i deo opozicije i izbor Šapića za gradonačelnika.

„Deo opozicije se bavio politikantstvom, a taj problem ste olako zatvorili. Nisam siguran da smo imali kvorum, što je bilo pitanje na početku. Trebalo je da predsedavajući pojasni imaju li pravo učećša odbornici sa tek potvrđenim mandatima. Inače, Koalicija Nada će glasati protiv, jer Šapić predstavlja kontinuitet onoga što se radilo u gradu, iako nije sve bilo tako crno u prethodna dva saziva. Urbanizam ovog grada preuzet je od privatnih preduzimača, ne može se dozvoliti da urbanizam bude čist biznis. Seretarijati ne rade dobro svoj posao, ima korupcije, i to se mora ispraviti. Ako neki predlog većine bude dobar, ne znači da ga nećemo podržati, što ne znači da nećemo biti oštri suparnici, ako smatramo da i na ulicama treba braniti naš grad“, rekao je Jovanović.

12.50 – Nakon čitanja biografija predloženih kandidata za članove Gradskog veća, proglašena je pauza, kako bi se odbornici upoznali sa predlozima. Po završetku 15-minutne pauze, otpočela je rasprava o predloženim kandidatima za Gradsko veće i gradonačelnika Beograda.

Dragoslav Šolak (SNS) zahvalio se prethodnim predstavnicima tih funkcija i kazao da je Beograd napredovao zahvaljujući njima.

– Šapić je 2009. godine bio pomoćnik gradonačelnika, ali je 2012, u kontinuitetu od tri izborna ciklusa dobio poverenje da vodi Novi Beograd. To znači da su građani prepoznali taj duh i timski rad koji on nosi sa sobom, rekao je Šolak i nastavio o Šapićevim sportskim rezultatima, ali i pomenuo osnivanje humanitarne organizacije Budi human.

Veselinović (Moramo): Šapić zavisi od instrukcija SNS 

Dobrica Veselinović, ispred odborničke grupe Moramo, rekao je da grad čine ljudi i odnosi između tih ljudi.

– Od tih odnosa zavisi kako ćemo živeti. Znam da ono kako se naš grad razvija, čini kako će budućnost izgledati, da li ćemo biti bahatiji ili brinuti jedni od drugima. Danas glasamo o čoveku koji je pokazao bahatost, i da je loš komšija. Mi nismo dobili predlog ili plan kakav ćemo grad imati u budućnosti od gospodina Šapića. Kako će grad da se izbori sa nejednakostima, sa klimatskim promenama, dobili smo kandidata koji ni o čemu ne može sam da odlučuje, on zavisi od instrukcija iz SNS. Mi imamo plan kako da promenimo to što se Beograd guši u gužvama. Ovu utakmicu niste dobili na fer plej, već tako što sudije rade za vas, rekao je Veselinović obraćajući se Šapiću.

Replicirao je Šapić koji je naveo da nije predstavljao plan i program, ali da je u kampanji predstavio sve teme.

– Ukoliko dobijem poverenje, naravno da ću da se obratim kao gradonačelnik i da predstavim svoje viđenje planova i razvoja Beograda, rekao je Šapić.

-Ako želimo komšijske odnose, to treba da pokažemo na svom primeru, a ja u vašem izlaganju njisam video ništa tako. Maliciozno je da kažete da iz neke centrale SNS stižu instrukcije, to nije slučaj, rekao je Aleksandar Mirković (SNS).

Vladimir Pajić (PSG) zamerio je što odbornicima pre sednice Skupštine nije dostavljen materijal o tačkama dnevnog reda i zapisnik sa prethodne sednice.

Popović (SSP): Šapić da poništi sve ugovore koje je Vesić potpisivao

Mila Popović (SSP) kazala je da Odbornička grupa Ujedinjeni neće danas glasati za predložene kandidate ni za Gradsko veće a ni za gradonačelnika i zamenika.

– Šapić je glasao za to da metro ne prođe kroz neke glavne tačke. Onog momenta kada je rešio da pređe u drugu stranku, on je nestao za Novobeograđane. Zato su ga oni kaznili na poslednjim izborima. Nije bio ni u Bloku 37 ni Bloku 8 kada su građani protestovali. Zalaže se za rušenje starog savskog mosta, koji mnogo znači građanima Novog Beograda. Ovo je politika kontinuiteta, i tražimo da poništi sve ugovore koje je Goran Vesić potpisivao, jer po zakonu Goran Vesić nije mogao da potpisuje odluke umesto gradonačelnika Radojičića. Ukoliko to ne učini, smatraćemo da su njegovi interesi iznad zakona i ovlašćenja, rekla je Popović.

Aleksandar Mirković (SNS) javio se po povredi poslovnika, ali je nastavio sa replikom, na šta ga je opomenuo predsedavajući Nikodijević i izrekao mu opomenu.

Filip Tatalović (DS) rekao je da neće glasati za plan metroa, za urušavanje GSP, za smanjenje zelenih površina i zbog mnogih drugih razloga.

Odbornička grupa SPS podržaće predlog da gradonačelnik bude Aleksandar Šapić, kao i tim koji je on predložio.

12.30 – Nakon predstavljanja Aleksandra Šapića kao kandidata za gradonačelnika Beograda Srpske napredne stranke, Šapić je obrazložio i predloge članova gradskog veća i zamenika gradonačelnika Beograda. Većina predloženih su članovi SNS, predvođeni Vesnom Vidović koja bi trebalo da bude Šapićeva zamenica, dok se Šapić „izborio“ da na toj listi bude i njegova dugogodišnja saradnica Marija Leković.

11.50 – Administrativno-mandatna komisija potvrdila je mandate 15 novih odbornika: Nebojši Mladenoviću (SNS), Mirjani Stanković (SNS), Vladimiru Vasiću (SNS), Emiru Šefitiju (SNS), Nemanji Šegrtu (SNS), Bojani Sekulović (SNS), Mioni Stanković (SNS), Mirjani Šašić (SPS), Dobrili Joksimović (Moramo), Dušanu Novakoviću (SNS), Zagorki Aleksić (SPS), Stefanu Jovanoviću (Zavetnici), Mariji Vukmirović (Zavetnici), Ivanu Nenadoviću (Ujedinjeni za pobedu Beograd) i Dušanu Pavloviću (Moramo).

10.30 – Na početku sednice Skupštine prvo su konstantovane ostavke 15 odbornika sa različitih izbornih lista, a umesto njih odbornički mandati su dodeljeni sledećim odbornicima sa tih lista.

Nastavak sednice počeo je raspravom između odbornika opozicije i predsednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića oko toga da li novoizabrani odbornici mogu da učestvuju u kvorumu s obzirom da njihov mandat još uvek nije počeo. Nikodijević tvrdi da postoji kvorum za odlučivanje.

10.00 – Aleksandar Šapić, koga je Srpska napredna stranka predložila za gradonačelnika Beograda, došao je na sednicu Skupštine Beograda, kao i Vesna Vidović, koja je predložena od strane SNS za zamenicu gradonačelnika.

Na sednici je takođe i dosadašnji gradonačelnik Zoran Radojičić kome bi tehnički mandat trebalo da prestane izborom Šapića.

Među prisutnima nije Goran Vesić, nekadašnji zamenik gradonačelnika, koji je na društvenim mrežama objavio da napušta Stari dvor „kao pobednik“. 

Vesiću je na prethodnoj, konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda, potvrđen odbornički mandat, ali je na sednici Skupštine grada danas usvojena njegova ostavka na mesto gradskog odbornika. Kako se spekuliše u medijima nakon Vesićeve „oproštajne“ objave, on se priprema za neku novu funkciju na republičkom nivou.

Nećemo glasati za lažnog doktora, lažnog opozicionara i lažnog gradonačelnika Aleksandra Šapića zato što opravdano verujemo da se radi o osobi koja će zloupotrebljavati javnu funkciju”, poručio je šef odborničke grupe Narodne stranke u skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je da je Aleksandar Šapić bude kandidat za gradonačelnika Beograda dok je za njegovu zamenicu predložilo Vesnu Vidović.

Funkcionerka te stranke Ana Brnabić je, posle nedavne sednice predsedništva SNS, najavila i znatne izmene u sastavu gradskog veća i u sekretarijatima.

„Očekujemo novu energiju u gradu, da završimo započete i započnemo nove projekte i sigurna sam da će Šapić izneti svoj plan i govoriti o konkretnim projektima na sednici“, rekla je Brnabić, koja je i premijerka Srbije.

Deo opozicije oštro je kritikovao Šapića tvrdeći, poput „Ne davimo Beograd“, da je „kompletno u sivoj zoni“ i da nije dostojan te funkcije.

Sličan stav izneo je ranije i šef odborničke grupe Narodne stranke u gradskoj skupštini Miloš Pavlović, koji smatra da bi izbor Šapića predstavljao nastavak „politike uništavanja Beograda“.

Od 110 odborničkih mandata u gradskoj skupštini, SNS i socijalisti su na aprilskim izborima osvojila ukupno 56, a podržao ih je i jedan odbornik koga je Pokret obnove Kraljevine Srbije Vojislava Mihailovića isključio iz stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari