Koliko koštaju ulaznice za bazene u Nišu, Novom Pazaru, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Užicu, Novom Sadu i Šapcu 1Foto V. T.

Vreli dani već su širom Srbije naterali građane da se rashlade na bazenima, ređe na plažama kraj reka.

Cene u svim gradovim na otvorenim bazenima su ujednačene i kreću se između 200 i 300 dinara.

Ima doduše i ekskluzivnih mesta, poput niškog hotela „Tami rezidens“ u čijem bazenu celodnevno kupanje košta 1.000 dinara.

Plaže kraj reka još nisu živnule ali očekuju se posetioci koji će letnje dane provoditi kraj Nišave, Đetinje, Save ili Tise.

Niš: Celodnevno kupanje na bazenu „Čair“ 300 dinara

Iako kroz Niš protiče reka Nišava, Nišlije nemaju tu mogućnost da se osveže u toplim letnjim danima kupajući se u reci jer ne postoji nijedna plaža.

Sporadično se neki građani kupaju u Nišavi, ali to rade na svoju ruku na divljim prilazima.

U Nišu postoje dva velika otvorena bazena,  sportski kompleks u Čairu i Vojni bazen u Donjoj Vrežini.

Bazen na Čairu je olimpijski, ali posetici mogu i da uživaju i u omanjem akva parku, kao i u zatvorenom bazenu.

Otvoreni olimpijski bazen je počeo da radi 1. juna, a kako kažu u Sportskom centru „Čair“ još nema mnogo kupača iako su već počele tropske temperature.

„U toku proteklog vikenda bilo je nešto više kupača, ali mi tek očekujemo posetu kad se završi školska godina. Nama su glavni posetici učenici i studenti“, kažu u SC „Čair“.

Ulaznica za celodnevno kupanje na bazenu „Čair“ košta 300 dinara, za decu od četiri do sedam godina 100 dinara, a za malu decu je besplatan ulaz.

Radno vreme bazena je od 12 do 18 časova, osim petkom i sredom kad je bazen otvoren od 15 do 18 časova.

Nišlijka Zorana Petković kaže da već godinama odlazi na bazen na Čairu čim bude otvoren jer tada nema gužve.

„Leti idem oko 10 časova, isplivam se, jer posle bude toliko ljudi da je to nemoguće. Zaista je šteta što Niš nema više bazena, što nema akva park… Pošto najavljuju tropsko leto, sigurna sam da će svi bazeni u gradu da budu prepuni“, priča ona.

Vojni bazen još nije počeo da radi, a kako su nam rekli na tom bazenu, bilo je planirano da bude otvoren 28. juna.

„Nažalost nije sigurno da će tada Vojnin bazen biti otvoren za kupače. Još bazen nije ofarban, tako da je neizvesno da će svi radovi biti završeni za sedam dana“, kažu na tom bazenu.

Nišlije mogu da se kupaju i na otvorenim  bazenima u privatnim klubovima i hotelima. Cene se kreću od 500 do 1.000 dinara.

Za celodnevno kupanje u Hotelu „Tami rezidens“ košta 1.000 dinara.

Nekada je u Nišu radili i otvoreni bazeni kod Kazneno popravnog doma, bazen kod Vojnog aerodroma, kao i bazen kod hotela „Nais“ na auto-putu Niš-Beograd, ali sada su sva ta kupališta zatvorena.

Novi Pazar: Bazen dat u zakup, odvojen termin za žene

Letnja sezona na centralnom gradskom bazenu u Novom Pazaru još uvek nije počela, ali se očekuje krajem ove ili početkom sledeće nedelje, kada budu završeni finalni radovi na uređenju tog objekta.

Inače, Gradski bazen, kojim gazduje Ustanova za sport, dat je u zakup do kraja avgusta kompaniji “S luxury” za 1.250.000 dinara, koja će narednih dana izaći u javnost sa tačnim početkom sezone kupanja, cenom ulaznica i rasporedu termina.

Ono što je zanimljivo da je na Gradskom bazenu u Novom Pazaru prethodnih godina bio odvojen termin samo za žene, tako da se pretpostavlja da će sa tom praksom biti nastavljeno i ove godine.

Vranje: Dnevna karta 200 i 250 dinara, besplatno za decu

Bazen koji funkcioniše u okviru kompanije „Jumko“ počeo je sa radom u ponedeljak, 20. juna, i tada je ulaz za sve kupače bio besplatan.

Već od sledećeg dana karte se naplaćuju, s tim da će nadalje za radnike ove firme i članove njihovih porodica biti besplatan ulaz, rekla je za Danas Gordana Stanković, PR menadžer kompanije „Jumko“.

Radno vreme bazena je od 10 do 18 sati, a restoran u njegovom sastavu radiće svakodnevno.

„Cena dnevne karte za odrasle je 250 dinara, dok će posle 15 časova biti niža, 150 dinara. Za decu do tri godine boravak na bazenu je besplatan, dok karta za decu do 10 godina staje 100 dinara“, istakla je Stanković.

Bazen Javne ustanove „Sportski objekti“ u Vranju, koji se nalazi tik uz Sportsku halu, biće otvoren u subotu, 25. juna, ako vremenski uslovi to budu dozvolili, rekao je za Danas Boban Mladenović, direktor ove javne ustanove.

Bazen je spreman za otvaranje sezone kupanja, samo se čeka toplije vreme i dan koji će, po mogućstvu, biti bez kiše.

„Na dan otvaranja ulaz se neće naplaćivati. Inače, svakog sledećeg dana dnevna cena karte biće 200 dinara, kao i prethodnih 10 godina. Mesečnih neće biti. Deci do pet godina karta se neće naplaćivati“, rekao je Mladenović.

Vranjanci vole da se kupaju i u bazenu u selu Kupinince, nadomak grada, a jedan od njegovih vlasnika Nikola Stevanović za Danas kaže da se otvaranje planira „za vikend“, a da „cenu karte još uvek nisu odredili“.

Prethodne godine dnevna karta na ovom bazenu stajala je 250 dinara.

Još jedno popularno kupalište je i Brana „Prvonek“, koja se nalazi na oko 20 kilometara od grada, gde sve veći broj Vranjanki i Vranjanaca beži od gužve koja vlada na lokalnim bazenima u toku sezone kupanja.

Zaječar: Mesečna karta 3.500 dinara

Kao što su i najavili Iz JKP “Timok održavanje” u Zaječaru kapije na gradskom bazenu u gradu na Timoku su danas otvorene. Dopisniku Danasa nisu dozvolili da uđe na bazen i napravi anketu sa kupačima.

Koliko koštaju ulaznice za bazene u Nišu, Novom Pazaru, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Užicu, Novom Sadu i Šapcu 2

Kao što su ranije najavili kupači će moći besplatno da koriste ležaljke i suncobrane.

Za proveru ispravnosti vode, kao i svih godina ranije, biće zadužen ZZJZ „Timok“ u Zaječaru, a o bezbednosti kupača brinuće pet spasilaca, sertifikovanih za rad na bazenu.

Kako ističu iz ovog preduzeća, cena dnevne karte biće 200 dinara, nedeljne 1.200, dok će cena mesečne karte iznositi 3.500 dinara.

Škola plivanja počinje sa radom 26. juna, a cena ostaje nepromenjena u odnosu na prošlu godinu i iznosi 3.000 dinara.

Radno vreme bazena je od 11 do 19 sati, dok će Škola plivanja biti od 9:30 do 11 časova.

Na bazenu u Zaječaru nisu dozvolili dopisniku Danasa da uđe i napravi anketu sa kupačima.

“Ne može da se uđe, neće da te puste. Evo, čuo si šta su kazali, kada dođe direktor može onda, sada ne”, kazala je žena koja prodaje karte za ulazak na bazen.

Zrenjanin: Iznajmljivanje ležaljke je 150 dinara

Otvoreni bazen u Zrenjaninu počeo je sa radom a letnja sezona kupanja na otvorenom bazenu trajaće do 31. avgusta.

Na velikom i dečjem bazenu, školjke su izdletovane i ofrabane, a uređen je i krug oko bazena.

Vodu redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu.

Radnim danima kupanje je planirano od 11 do 18 i 30, a vikendom od 10 do 18 i 30 časova.

Cena karte iznosi 170 dinara za odrasle, a 80 dinara za decu do 12 godina. Blok karata za 25 dana košta 3.250 za odrasle, a 2.000 dinara za decu do 12 godina. Studentska ulaznica košta 80 dinara. Ulaz za decu do pet godina je besplatan.

Cena iznajmljivanja jedne ležaljke je 150 dinara.

Grad Zrenjanin svake godine najboljim đacima poklanja besplatne karte za celu sezonu.

U srednjem Banatu bazen ima i opština Nova Crnja. Ovih dana najavljeno je i da  uskoro počinju radovi na izgradnji dečjeg bazena.

Ulaznice za bazen koji se nalazi u Srpskoj Crnji koštaju 150 dinara za odrasle a 100 dinara za decu, s tim što je ulaz za mališane do tri godine, besplatan.

Sezonska karta za odrasle staje peta za decu tri hiljade dinara.

Iznajmljivanje suncobrana dnevno košta 100 a ležaljke 150 dinara.

I opština Nova Crnja besplatnim kartama za bazen nagrađuje najbolje učenike sa svoje teritorije.

Na Tisi kod Aradca, jednom od omiljenih kupališta Zrenjaninaca, sezona kupanja je počela pre dve nedelje, kao i na veštačkom jezeru Peskara.

Ulaz na ova dva uređena kupališta je besplatan.

Užice: Đetinja za najhrabrije

Letnja sezona na gradskom zatvorenom bazenu u Užicu je počela 1. juna, a na gradskoj plaži na reci Đetinji, trebalo bi da startuje početkom jula.

Koliko koštaju ulaznice za bazene u Nišu, Novom Pazaru, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Užicu, Novom Sadu i Šapcu 3
Rekonstrukcija dečjeg bazena u Užicu, Foto Nenad Kovačević

Osim toga, Užičani će moći da se kupaju i na bazenu Oktopus, u naselju Tatinac, a takvo osveženje nudi i hotel „Zlatiborska noć“ na manjem bazenu na Beloj Zemlji, nadomak grada.

Na prostoru ispred gradskog zatvorenog bazena postavljeno je stotinak ležaljki i suncobrana, a kupači mogu da koriste tatami salu, saunu, bilijar i druge sadržaje.

Cene ulaznica nisu menjane, tako da celodnevna karta košta 250, a poludnevna – posle 16 časova, 200 dinara. Deca uzrasta do sedam godina plaćaju 100 dinara, a ulaz na bazen za decu do tri godine je besplatan. Ulaznica za celu porodicu, ukoliko poseduju „Užičku porodičnu karticu – tri plus“, košta 150 dinara. Sezonska karta za dva meseca je 4.000, a za tri meseca – 5.000 dinara.

Letnja sezona na plaži na Đetinji, u centru grada, kako je za Danas rekla Vesna Petrić, direktorka JP Veliki park, trebalo bi da počne u julu, ali o tome ne odlučuje to preduzeće koje gazduje i zatvrorenim bazenom i plažom, već gradska uprava.

Trenutno se užička plaža uređuje. Rekonstruiše se i dečji bazen, koji će se punti ne rečnim vodom, nego vodom iz gradskog vodovoda, a radovi bi trebalo da se završe tokom jula.

Koliko koštaju ulaznice za bazene u Nišu, Novom Pazaru, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Užicu, Novom Sadu i Šapcu 4
Plaža na Đetinji, foto N.K.

Međutim, već godinama na plaži nema mnogo kupača, jer je voda izuzuetno hladna pa se kupaju smao najhrabriji. S druge strane, u reku, čiji kvalitet vode na plaži je pod nadzorom užičkog Zavoda za javno zdravlje, završavaju otpadne vode, pa čak i fekalna kanalizacija.

Tokom jula i avgusta, najavljuje direktorka Velikog parka, biće organizovano „Leto na Đetinji“ sa nizom sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja, od kojih su najatraktivniji Skokovi u Đetinju sa Starog železničkog mosta.

Na Beloj Zemlji, kako navode u hotelu „Zlatiborska noć“, bazen će početi da radi, najverovatnije, krajem juna. Ulaznica je, prošle godine, bila 600 dinara, sa korišćenjem ležaljki i suncobrana, i kako navode u tom hotelu, ne bi trebalo da se menja.

Bazen na Tatincu, nakon proširenja određenih sadržaja, takođe bi uskoro trebalo da primi prve kupače, ali za sada se ne zna koliko će koštati ulaznice. Prošle godine bazen nije radio, a godinu ranije ulaznica za decu je bila 200, a za odrasle 400 dinara.

Novi Sad: Biznis i gradjanska kupanje na SPENS-u

Kupališna sezona na otvorenim bazenima na SPENS-u počela je u sredu, 15.juna. Novosađani mogu da koriste bazene prema rasporedu i cenama koje su važile i prethodnih godina.

Biznis smena je radnim danima od 6.30 do 7.30 časova, a za rekreativce je bazen dostupan od 8 do 9 časova. Cena ulaznice je 180 dinara, odnosno 130 dinara za studente i penzionere.

Građanska smena radnim danima je od 10 do 19 časova, odnosno od 9 do 19 časova vikendom, dok j je noćno kupanje od 20 do 23 časa uveče.

Dnevne ulaznice za odrasle su 350 dinara, dok su za decu do 12 godina. za noćno kupanje i poludnevna ulaznica za kupanje posle 15 časova 250 dinara.

U slučaju najavljenih organizovanih poseta dece školskog i predškolskog uzrasta, sa minimum 15 osoba, karta 150 dinara.

Set karata, odnosno 20 ulaznica, iznosi 5.500 za odrasle i 4.000 dinara za decu, dok je sezonska karta, sa neograničenim brojem dolazaka za odrasle 8.500, odnosno 6.800 za decu.

U biznis smeni, polumesečna, mesečna i tromesečna propusnica mogu se nabaviti po ceni od 1.100, 2.200 i 5.500 dinara.

Iako su zatvoreni bazeni prestali sa radom,, poseticima je tokom letnje sezona na raspolaganju mali bazen u okviru zatvorenog bazena.

Na novosadkoj plaži Štrand, sezona je počela još 1. maja. Cene ulaznica se nisu promenile od prethodne godine. Dnevna ulaznica je 50 dinara, sezonska 1.345 dinara, odnosno 1.150 dinara sa popustom koji važi za đake, studente i penzionere.

Subotica: Dnevna ulaznica za penzionere 50 dinara

Kupališna sezona za građane na otvorenom bazenu „Dudova šuma“ u Subotici je počela 17. juna, a shodno mogućnostima, JKP „Stadion“ je uredilo kompletan bazenski kompleks.

„Sanirali smo korito bazena, kao i deo tribina, uredili smo zelene površine i obogatili smo ih novim sadnicama“, kažu za Danas iz JKP „Stadion“.

Otvoreni bazen „Dudova šuma“ raspolaže sa olimpijskim bazenom i tri dečja bazena, od kojih je jedan sa termalnom vodom. Takođe, poseduje još jedan bazen sa spiralnim toboganom.

U sklopu svog kompleksa ima i dečje igralište, teretanu na otvorenom, veliki plato za sunčanje i kafiće koji nude kupačima mesto za osveženje i odmor.

„Pored navedenog, posetiocima smo obezbedili drvene klupe, stolove, paviljon i tablu za slikanje. Ove godine ćemo dopuniti sadržaj sa novim drvenim ležajkama, pergolom, a dečije igralište ćemo obogatiti penjalicom u obliku piramide i mostićem za balans“, dodaju iz JKP „Stadion“.

Otvoreni bazen „Dudova šuma“ radi svih sedam dana u nedelji i to ponedeljkom od 12 do 18 časova, od utorka do petka od 6 do 7.30 časova i od 11 do 18 časova, a subotom i nedeljom od 6 do 7.30 časova i od 11 do 19 časova.

Cena ulaznica se nije menjala u odnosu na prethodnu godinu, pa tako dnevna ulaznica za odrasle košta 200 dinara, za penzionere 50 dinara, za decu do sedam godina je besplatno uz pratnju punoletnog lica, a za decu od sedam do 12 godina iznosi 100 dinara. Takođe, postoji mogućnost kupovine mesečne ulaznice za rekreativce u iznosu od 2.170 dinara.

Osim ovim, JKP “Stadion” upravlja i zatvorenim bazenom SRC „Prozivka“, koji poseduje dva bazena. Veliki bazen može da primi 80 kupača, a mali bazen, koji se koristi za obuku neplivača, može da primi 20 kupača.

„Zbog velikog broja posetilaca, poseban akcenat je stavljen na higijenu. Pored redovnog održavanja objekta, ispravnost vode se testira svake nedelje i na osnovu dobijenih rezultata od Zavoda za javno zdravlje bazeni su bakterijološki i hemijski ispravni. Naravno, pored našeg posla i truda, neophodno je da korisnici bazena redovno koriste tuš pre ulaska u bazen, da uvek imaju čistu obuću, odnosno papuče i da ne ostavljaju smeće i nered za sobom“, napominju iz JKP “Stadion”.

Zatvoreni bazen SRC „Prozivka“ je otvoren tokom cele godine, a od 1. juna nudi i mogućnost noćnog kupanja. Bazen je otvoren radnim danima od 6 do 17 časova, osim sredom, kada je otvoren i od 22 do 24 časa, a subotom i nedeljom radi od 6 do 24 časa.

Cena ulaznica se takođe nije menjala, pa dnevna ulaznica za odrasle iznosi 200 dinara, za penzionere 100 dinara, za decu do sedam godina je besplatno uz pratnju punoletnog lica, a za decu od sedam do 12 godina košta 100 dinara, dok je za studente uz prikaz indeksa 150 dinara. I ovde postoji mogućnost kupovine mesečne ulaznice u iznosu od 2.000 dinara za jednu osobu ili za dve osobe u iznosu od 3.000 dinara.

Šabac: Ulaznice za decu 100 dinara 

Šapčani leto provode na Gradskom bazenu, koji u svom sastavu ima veliki bazen za plivače i mali bazen, oba zatvorena, ali sa terasom i otvorenim delom za sunčanje.

Cena ulaznice nije se menjala sedam godina, od kada je  Gradski bazen otvoren, i iznosi 200 dinara za odrasle, za decu od 7 do 16 godina ulaznica je 100 dinara, dok je za mlađe od 7 godina, ulaz slobodan.

Koliko koštaju ulaznice za bazene u Nišu, Novom Pazaru, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Užicu, Novom Sadu i Šapcu 5
Plaža Stari Grad na Savi kod Šapca, foto: K.V.

Mesečna ulaznica je 2.500 dinara, polugodišnja 8.000, a godišnja 15.000 dinara, noćno kupanje je 300 dinara.

Za građanstvo, bazen je otvoren radnim danima od 7 do 9 časova, i od 12 do 18 časova, vikendom od 11 do 19 sati.

Za one koji vole noćno kupanje, predviđeni su termini ponedeljkom, sredom i petkom od 22,30 do ponoći.

Koliko koštaju ulaznice za bazene u Nišu, Novom Pazaru, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Užicu, Novom Sadu i Šapcu 6
Gradski bazen u Šapcu, foto Gradski bazen

Gradski bazen u svom sastavu ima spa centar, teretanu i kafe.

Na prostoru pored zatvorenih bazena, na dva hektara, u toku je izgradnja Sportsko rekreativnog centra, a radovi bi trebalo da budu završeni ovog leta.

Prema najavama, ovde će spas od vrućine moći da pronađe do 4.000 ljudi, a osim velikog, manjeg i dečjeg otvorenog bazena, grade se i tribine sa 850 mesta, svlačionice, letna baša i ostali prateći sadržaji.

Deo Šapčana leto provodi kraj reke Save, na gradskoj plaži „Stari grad“, koja je u vreme kuplišne sezone od 15. juna do 31. avgusta, opremljena spasilačkom ekipom, Hitnom službom, svlačionicama, tuševima i suncobranima od trske.

Pored ove plaže, Šapčani rado odlaze i na Tabanovačku šljunkaru, na oko pet kilometara od grada, koja je poznata po svojoj čistoj vodi, ali je reč o “divljim” plažama, gde se građani kupaju na sopstvenu odgovornost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari