Koliko se razlikuju cene stomatoloških usluga po gradovima u Srbiji? 1Koliko koštaju lepi i zdravi zubi, foto: Pixabay/Movidagrafica

Privatne stomatološke ordinacije gotovo u svim gradovima preuzimaju primat od Domova zdravlja iako su im usluge uglavnom skuplje.

Razlozi su različiti ali, kako istraživanje reportera Danas na lokalu pokazuje, ukoliko želite da uštedite, barem kod jednostavnijih zahvata, obratite se državnim stomatološkim službama.

Za izbeljivanje zuba ili implante ipak ćete morati da potražite neku od mnogobrojnih privatnih ordinacija.

Niš: Cement plomba kod privatnika 1.000 dinara, u Domu zdravlja 450 dinara

Privatne ordinacije su skuplje od Doma zdravlja i do tri i više puta. Neke usluge se ipak moraju obaviti kod privatnika, jer se u Domu zdravlja ne radi, recimo, izbeljivanje zuba i implantati, a nema ni popularnih cirkonijumskih krunica i zubnih mostova.

Dom zdravlja naplaćuje stomatološki pregled, za razliku od privatnih ordinacija, koje to uglavnom ne rade.

Cene u privatnim stomatološkim ordinacijama:

– Stomatološki pregled: uglavnom se ne naplaćuje
– Kompozitna (helio) plomba: od 2.000 do 3.000 dinara
– Cement plomba: 1.000 dinara
– Helio nadgradnja zuba: 5.000 dinara
– Kompozitna faseta: 4.000 dinara
– Izbeljivanje zuba: 9.000 dinara (devet seansi)
– Uklanjanje kamenca, sa poliranjem: 2.000 dinara
– Vađenje zuba sa anestezijom: 2.000 dinara, hirurško vađenje 3.000 dinara
– Totalna proteza: 200 evra
– Parcijalna proteza: 180 evra
– Kruna za jedan zub: metalokeramička 70 evra, cirkonijum 150 evra
– Most: u zavisnosti od broja zuba, a cena jednog zuba je od 70 evra, za metalokeramički, do 150 evra, za cirkonijum
– Implantati, sa ugradnjom: od 400 do 600 evra po zubu

Cene u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja:

– Stomatološki pregled: 250 dinara
– Kompozitna (helio) plomba: 850 do 1.000 dinara
– Cement plomba: 450 dinara
– Helio nadgradnja zuba: 1200 do 1300 dinara
– Kompozitna faseta: 1200 dinara
– Izbeljivanje zuba: ne radi se
– Uklanjanje kamenca: 500 dinara po vilici
– Vađenje zuba, sa anestezijom: 650 do 1000 dinara; hirurško vađenje 2400.
– Totalna proteza: 11.000 dinara
– Parcijalna proteza: 11.000 dinara

– Vizil proteza: 25000 dinara

– Kruna za jedan zub: metalokeramička 5500 dinara, cirkonijumska kruna se ne radi
– Most: u zavisnosti od broja zuba, a cena jednog zuba je 5500 dinara

– Implantati se ne rade

Koliko se razlikuju cene stomatoloških usluga po gradovima u Srbiji? 2
foto: Pixabay

Subotica: Za vađenje zuba potrebno je izdvojiti od 2.000 do 12.000 dinara

Subotica raspolaže većim brojem privatnih stomatoloških ordinacija, gde građani mogu da dobiju sve vrste usluga.

Kada je u pitanju cena usluge u privatnim stomatološkim ordinacijama, ona zavisi od vrste usluge i koliko je zahtevna, pa tako plombiranje zuba može da košta od 2.500 do 4.300 dinara, a punjenje kanala korena od 2.500 do 5.000 dinara.

Za vađenje zuba potrebno je izdvojiti od 2.000 do 12.000 dinara, dok implantacija može da košta od 54.000 do 83.000 dinara.

Kada je reč o protetici, za krunicu je potrebno izdvojiti od 12.000 do 29.000 dinara, a za krunicu na implantu od 30.000 do 50.000 dinara. Pločasta mobilna proteza košta od 30.000 do 35.000 dinara, dok je skeletirana mobilna proteza skuplja i staje od 42.000 do 75.000 dinara.

Uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga košta od 800 do 3.200 dinara, dok se cena izbeljivanja zuba kreće od 15.000 do 27.000 dinara, u zavisnosti od toga da li se radi LED lampom.

Rendgen dijagnostika takođe može da se uradi u privatnim stomatološkim ordinacijama, te je za 2D snimak potrebno izdvojiti od 300 do 1.400 dinara, a za 3D snimak od 1.500 do 6.000 dinara.

Stomatološke usluge Subotičani mogu da dobiju i u Stomatološkoj službi Doma zdravlja, koja je prilično dobro organizovana i podeljena na četiri organizacione jedinice.

Prvu organizacionu jedinicu čini Specijalistička stomatološka poliklinika u sklopu koje deluju RTG kabinet, Ogranak VII sa specijalistom opšte stomatologije, kao i Uprava stomatološke službe. Raspolaže sa nekoliko specijalističkih odseka, među kojima su Odsek za bolesti zuba i endodoncije, Odsek parodontologije i oralne medicine, Odsek za oralnu hirurgiju, Odsek za stomatološku protetiku i Odsek za ortopediju vilica.

Građanima su ovde na raspolaganju konzervativna sanacija zuba, lečenje parodontopatije, istraživanja i sanacija fokalnih bolesnika, kao i lečenje mekih delova usne šupljine. Takođe, zbrinjavaju se oralno-hirurška oboljenja ambulantnog tipa, sprovodi se protetsko zbrinjavanje, ortodontsko zbrinjavanje anomalija vilica zuba predškolske, školske dece i omladine, te RTG snimanja zuba i vilica.

Drugu organizacionu jedinicu čini Dečja i preventivna stomatologija, koja se sastoji iz Odseka primarne stomatološke zaštite koji čine ambulante u školskim ustanovama i Odseka sekundarne stomatološke zaštite koji se nalazi u Dispanzeru za predškolsku i školsku decu. U sklopu Dispanzera, na Odeljenju za žene, nalazi se stomatološka ambulanta za žene u trudnoći i 12 meseci posle porođaja obezbeđuje preventivnu i kurativnu zaštitu i zbrinjavanje zuba predškolske i školske dece, omladine, trudnica i žena 12 meseci posle porođaja.

Treća organizaciona jedina je Osnovna stomatološka zaštita koja je građanima dostupna u ambulantama na gradskom (Ogranak II, VI i VIII) i vangradskom području (Čantavir, Bajmok i Tavankut), a četvrta organizaciona jedina je Zubotehnički laboratorijum gde se izrađuju sva zubnoprotetska pomagala, kao i fiksne i pokretne proteze, zubne navlake, metal-keramički radovi, skeletirane proteze, parcijalne i totalne proteze, te ortodontski aparati za regulaciju zuba.

 Zrenjanin: Metalo-keramička krunica 5.900 dinara

Imajući u vidu tešku materijalnu situaciju građana zrenjaninski Dom zdravlja omogućio je u svojoj Stomatološkoj službi da uvede plaćanje stomatoloških usluga na rate, putem administrativne zabrane i to na 3,6 i 9 rata u zavisnosti od visine računa bez kamate.

„Besplatne stomatološke usluge, izuzev protetike, pružaju se deci do 18 godina odnosno do kraja redovnog školovanja, a najduže do 26.- te godine, trudnicama, porodiljama, starijima od 65 godina kao i socijalno ugroženima sa posebnom potvrdom za oslobađanje od plaćanja stomatoloških usluga“, objašnjava potparolka Doma zdrvalja u Zrenjaninu Maja Večanski.

Koliko se razlikuju cene stomatoloških usluga po gradovima u Srbiji? 3
foto: Pixabay

Kako kaže, veliki broj državnih firmi je već potpisalo ugovore da se plombiranje, vađenje zuba, krunice, proteze i ostale stomatološke usluge plaćaju putem administrativne zabrane.

Cene usluga koje su najčešće tražene – vađenje zuba je 1200 dinara, bela plomba 1100, metalo-keramicka krunica 5900, a totalna proteza 14000 dinara.

U privatnim stomatoliškim ordinacijama, kojih ima značajan broj, cene ovih usluga kreću se od 20 do 200 evra.

Evo cena sledećih usluga : vađenje zuba 2000 – 3500 dinara,  bela plomba 3000 – 4000 dinara.  metalo-keramička krunica 80 – 120 evra,  totalna proteza 200 evra.

Kragujevac: Fiksna proteza košta 600 evra

Kragujevački Zavod za stomatologiju jedina je ustanova takve vrste u Srbiji u okviru koje postoje specijalističke službe, oralna hirurgija, ortopedija vilica, paradontologija, odsek za bolesti zuba i stomatološka protetika.

U Zavodu Kragujevčani mogu da dobiju sve stomatološke usluge po vrlo povoljnim cenama, pa tako pregled košta 322 dinara, crna plomba od 537 do 940, a bela od 806 do 1.209 dinara, u zavisnosti o kom zubu se radi i da li je pacijent dete ili odrasla osoba. Vađenje zuba košta 322, a hirurško vađenje 822 dinara, dok su proteze u cenovnom rangu od pet do osam hiljada dinara.

Sve ove cene su za pacijente kojima stomatološke usluge pokriva zdravstveno osiguranje, dok za one koji ga nemaju postoji poseban ekonomski cenovnik.

Glavna sestra Zavoda za stomatologiju Verica Đorđević ističe da je postojanje ovakve ustanove izuzetno važno za sugrađane, jer u Zavod dolazi posebno osetljiva populacija koja ne može da isprati visoke cene u privatnim ordinacijama.

– U našoj ustanovi plaćanja su oslobođenje trudnice, porodilje dok im beba ne napuni godinu dana, pacijenti sa karcinomom u predelu glave, ali mi ne naplaćujemo ni drugim pacijentima sa ovom dijagnozom, jer jednostavno to nije humano. Takođe, u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom u našoj ustanovi vadimo zube i osobama sa posebnim potrebama u anestiziji. U njihovoj sali pripremamo pacijente, objašnjava Đorđević.

Ona ističe i da pacijenti iz Doma za lica ometena u mentalnom razvoju u Tutinu grupno dolaze u Zavod za stomatologiju u Kragujevcu.

Ova ustanova je, ističe Đorđević, tokom korone radila sa svim pacijentima, u trenutku kada su mnoge privatne ordinacije zatvorile svoja vrata, tako da su redovi za pregled u prvim mesecima pandemije bili slični onima ispred prodavnica.

Uprkos ovako niskim cenama veliki broj Kragujevčana ipak stomatološke usluge ostvaruju u nekoj od privatnih ordinacija.

Kako navode u Ordinaciji Dental estetik centar Golijanin oni imaju svoje redovne pacijente koji kod njih dolaze već godinama i koji su stvorili zdrvstvenu kulturu da dolaze i na redovne preglede, a ne samo po potrebi.

– Nama se cena plombe nije menjala 18 godina i ona iznosi 20 evra. Vađenje zuba je 2.000 dinara, a neke od najtraženijih usluga su krunice – metal keramika košta 80, a bezmetalna je 130 evra. Fiksna proteza nam košta 600 evra, ali se kontrole ne naplaćuju. U nekim ordinacija se one naplaćuju 1.000 ili 2.000 dinara, a kod nas se fiksno plaća kada se postavi i dok ne dobijemo krajni cilj sve kontrole su besplatne, ističu u ovoj ordinaciji.

Majdanpek: Za skidanje zubnog kamenca 800 dinara

Stanovnici majdanpečke opštine nemaju velikog izbora kada su u pitanju usluge stomatologa. U Domu zdravlja “Dr Veroljub Cakić” radi stomatološka služba u kojoj sa pacijentima rade tri stomatologa.

Sva tri doktora rade na jednoj stomatološkoj stolici koja je stara preko 40 godina, saznajemo u ovoj službi kojoj isključenja vode (posledica problema u vodosnabdevanju) otežavaju organizaciju posla i zakazivanje dolaska pacijenata.

Od redovnih usluga  radi se preventiva dece predskolskog i školskog uzrasta, konzervativno lečenje i popravke zuba, vadjenje i uklanjane zubnog kamenca. Kada je dijagnostika u pitanju radi se rendgen pojedinačnih zuba.

Cene usluga, prihvatljive. Pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje pregled plaćaju 200 dinara, bele plombe koštaju od 680 do 880 dinara, skidanje kamenca po vilici 460, vađenje zuba uz anesteziju 660 dinara, a lečenje po kanalu je od 580-780 dinara.

Za one koji nemaju zdravstveno osiguranje i plaćaju punu cenu, stomatološke usluge su nešto skuplje.

Za njih je cena pregleda 400 dinara, bele plombe 1.000-1.200dinara, skidanje kamenca 1.200 po vilici, vađenje zuba uz anesteziju 1.000 din i lečenje po kanalu od 1.000-1.400 dinara.

Koliko se razlikuju cene stomatoloških usluga po gradovima u Srbiji? 4
foto: Pixabay

Bitnije razlike u cenama usluga između državne i privatne stomatološke prakse nema.

Ukoliko se odluče za privatnog zubara, stanovnici majdanpečke opštine pregled neće platiti, a bele plombe koštaju između 1.000 i 1.200 dinara.

Za skidanje zubnog kamenca platiće 800 dinara po vilici, za lečenje takođe 800 dinara po kanalu, a za vađenje zuba uz anesteziju 1.000 dinara.

Zalivanje fisura košta 500 dinara, koliko se naplaćuje i vađenje mlečnog zuba. Pacijenti koji žele bezbolnu popravku zuba anesteziju plaćaju 150 dinara, a oni žele da imaju “svetlucav” osmeh za postavljanje cirkona (po komadu) treba da izdvoje 700 dinara.

Slične cene su i u drugim privatnim ordinacijama.

Novi Sad: Implantat i do 70.000 dinara

Veliki broj stomatoloških ordinacija u Novom Sadu nudi niz različitih usluga čije se cene kreću uglavnom u približnim okvirima, od ordinacije do ordinacije.

Tako se pregled kod zubara može obaviti po ceni već od 2500 dinara, koliko uglavnom prvi pregled kod bilo kog drugog lekara u privatnoj praksi. Po istoj ceni može se uraditi i rutinsko vađenje zuba. Plombiranje zuba košta u rasponu od 3.500 do 4.500 u zavisnosti od veličine, dok se cena endodontskog lečenja zuba kreće se od 4.500 do 7.000 dinara.

Skidanje kamenca i poliranje biće vam naplaćeno već od 3.000, dok se za lasersko beljenje mora izdvojiti oko 18.000 dinara.

Implantat, u zavisnosti od tipa kreće se u rasponu od 38.000 do skoro 70.000 dinara u pojedinim ordinacijama. Izrada krunica, metalokeramičkih ili bezmetalnih košta od 11.000 do 22.000 dinara, a za totalnu protezu mora se izdvojiti već od 24.000 dinara.

Za fiksnu protezu po vilici neophodno je izdoviti iznose koji se kreće od 60 do 70 hiljada dinara, dok se mobilna ortodontska proteza može uraditi za upola cene.

RTG snimak jednog zuba košta od 400 dinara, a svih zuba već od 1300 dinara.

Međutim, ne morate ići kod privatnog zubara jer su usluge državnih stomatologa, u okviru Doma zdravlja Novi Sad, dostupne na 33 lokacije u gradu, ali i okolnim mestima.

Pregled odraslih i dece može se obaviti u 20 ambulanti Doma zdravlja, u okviru ordinacije u Elektrovojvodini, kao i u 11 osnovnih škola na teritoriji grada i u srednjoj tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“.

Međutim, sve usluge, koje uključuju protetiku, ortodonta, RTG i zubnu tehniku, kao i oralnu hirurgiju, ne možete dobiti u svakoj ordinaciji.

Za detaljnije preglede i zahvate, zubna tehnika, ortodont, protetika i RTG mogu se dobiti u ambulanti Jovan Jovanović Zmaj, kao i u ambulanti na Novom naselju.

Ipak, pregled parodontologa može se, prema podacima sa sajta Doma zdravlja, može uraditi jedino u ambulanti na Bulevaru Mihajla Pupina, dok je za komplikovanije zahvate i operacije, za koje je potrebno angažovanje oralnog hirurga, moguće je uraditi jedino u ambulanti Jovan Jovanović Zmaj.

Šabac: Implanti i most samo kod privatnika

U Službi za stomatološku zdavstvenu zaštitu šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”, ne mogu se dobiti usluge vezane za fiksnu protetiku, kao što su zubni implant ili most.

“Od usluga koje pružamo, Republički fond za zdravstveno osiguranje pokriva troškove za lica koja su na Birou za zapošljavanje, za trudnice i porodilje do godinu dana, kao i za decu i mlade do 18 godina”, kaže za Danas načelnica Službe stomatologije dr Zorica Žegarac.

Osobe preko 65 godina, učešće plaćaju u zavisnosti od visine ostvarene penzije.

Koliko se razlikuju cene stomatoloških usluga po gradovima u Srbiji? 5
foto: Pixabay

“Ukoliko penzioneri, žele da urade protezu, ona će biti besplatna za sve koji imaju minimalne penzije, dok će oni sa nešto višim penzijama, učešće platiti oko 3.000 dinara. Mi, u Domu zdravlja pišemo uput, a visinu učešća određuje Fond”, objašnjava Žegarac.

U privatnim ambulntama u Šapcu cena vađenja zuba kreće se od 1.500 do 2.000 dinara, plombe su od 2.000 do 3.000 dinara, što zavisi i od veličine zuba.

Lečenje obolelog zuba je od 2.000 do 3.000 dinara, sa plombom 5.000 dinara.

Parcijalne proteze  kreću se oko 24.000 dinara, totalne 30.000, metalokeramička krunica je 9.500, bezmetalna krunica košta 16.500.

Zalivanje fisura kod dece je 1.000 dinara, dok je uklanjanje kamenca po vilici 2.000 dinara.

Vranje: Vađenje od 1.000 do 2.500 dinara po zubu, most od 300 do 500 evra

Vađenje zuba će vas u privatnim stomatološkim ordinacijama koštati od 1.000 do 2.500 po zubu, dok ćete za hirurško morati izdvojiti i do 12.000 dinara. Za plombiranje ćete platiti od 1.500 do 2.500, zavisno od toga koji zub je u pitanju, kolika je površina koju treba tretirati, kao i od vrste plombe.

Sagovornici Danasa, vlasnici ordinacija, ističu da su usluge vranjskih stomatologa „i do 10 puta jeftinije nego na Zapadu“.

Cena „klasičnog“ vađenja varira od 1.000 do 1.500, „komplikovano“ odstranjivanje zuba ćete platiti i do 2.500, a za operativno, odnosno hirurško, vađenje zuba izdvojićete i do 12.000 dinara.

„Kad kolegama iz Beograda kažem da radim filtek plombe za 2.500, kažu mi da sam lud“, napomenuo je jedan vranjski zubar.

Implanti staju od 350 do 500 evra, u zavisnosti od proizvođača.

„Implant je kod mene 500 evra, sa abatmentom. To je između 3.500 i 4.000 evra na Zapadu“, rekao je za Danas vlasnik stomatološke ordinacije iz Vranja.

Za ugradnju mostova moraćete da platite od 60 do 170 evra po zubu.

Metal-keramika, „klasična“, staje od 60 do 120, a bezmetalna od 120 do 170 evra po zubu.

„Cirkonijumje kod mene 170 evra, a taj isti zub košta 3.000 franaka u Švajcarskoj“, istakao je sagovornik Danasa.

Stomatolog koji radi u Službi stomatologije pri Domu zdravlja (DZ) u Vranju, rekao je da „pravo na besplatne stomatološke preglede imaju deca, trudnice, porodilje, studenti do 27 godina i ljudi koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje a nemaju nikakva primanja“.

„Uz potvrdu RFZO, imaju pravo na sve besplatne stomatološke intervencije. Apsolutno sve intervencije, uključujući vađenje, lečenje i plombiranje zuba. Sve im je besplatno. Fiksna protetika se u državnom stomatološkom odeljenju u Vranju, poput krunica, mostova ili implanta ne radi. Rade se klasične proteze koje obično stariji ljudi nose i skidaju po potrebi. Mislim da to važi samo za penzionere starije od 65 godina. Rade se preko RFZO, pa država pokriva većinu troškova oko izrade tih najjednostavnijih proteza. Ali nemaju pravo svi. Recimo, ako u DZ dođe penzioner koji prima penziju i hoće da izvadi ili popravi zub, on tu uslugu ne može da dobije ovde. Problem Zdravstvenog centra Vranje je račun koji je u blokadi. Da bi se radilo sa licima koja imaju svoja primanja, na primer sa penzionerima, to bi moralo da se plati, tako je svuda u Srbiji“, rekao je on za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari