Koliko su zarađivali književnici pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o tome kako je Hitler proslavio Božić. U listu Pravda istog dana objavljen je tekst o primanjima mnogih svetskih književnika tog vremena.

List Vreme je dan nakon Božića po gregorijanskom kalendaru pisao da je Hitler božićne praznike proveo među vojnicima i zaposlenima na građenju utvrđenja na zapadu.

Koliko su zarađivali književnici pre 80 godina? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Kao i prošle godine, vođa Rajha , vrhovni komandant državne oružane sile, provodi božićne praznike među vonicima i uposlenima na tvrđavskim radovima na zapadu“, piše u listu Vreme.

Kako Vreme saopštava, berlinski listovi su prethodnog dana posebnu pažnju pružili govoru ministra Rajha Rudolfa Hesa, te je većina naslovnih strana dnevnih novina u Berlinu bila posvećena tome.

„Glavni naslovi na prvim stranama božićnih brojeva ističu veru nemačkog naroda u pobedu“, saopštava list Vreme i dodaje da tekstovi u berlinskim novinama naglašavaju jednodušnost koja vlada između dela naroda koji je ostao kod kuće i ratnika koji su na frontu.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

listu Pravda na današnji dan 1940. godine našao se tekst o tome kolika su primanja poznatih svetskih književnika.

„O prihodima, honorarima velikih pesnika i romansijera često kruže fantastične vesti i pominju se basnoslovni, kneževski honorari za književna dela, što svakako ne odgovara stvarnosti“, objašnjava list Pravda.

Koliko su zarađivali književnici pre 80 godina? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Zapravo, iako niski, honorari su pre 80 godina, prema pisanju lista Pravda, ipak bili veći nego u periodu pre toga.

Mnogi veliki književnici iz ranijih vremena živeli su veoma siromašno, a primeri toga su Onore de Balzak, Aleksandar Dima Otac, Hajne i Šiler.

Sa druge strane, mnogi od njih su uspeli i da se obogate, poput Getea, Dikensa, Golsvordija, a „Bernard Šo spada među najbolje književnike današnjice, a i mnogi drugi savremeni engleski književnici dobijaju daleko veće honorare, odnosno zarađuju svojim pisanjem daleko više nego pisci ostalih naroda“.

Kako list Pravda zaključuje, najbolje su nagrađeni pisci upravo u Engleskoj.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari