Kovači lažnih diploma u sprezi sa vlašću (VIDEO, FOTO) 1Foto: Novi Optimizam

Obrazovanje u Srbiji za razliku od razvijenih zemalja ne shvata se kao osnovni resurs i zaloga za budućnost, a njegovim urušavanjem urušava se čitavo društvo.

Posebno pogubna je kupovina diploma i poplava plagijata. Ovo je zaključak tribine „Znanje se (ne)kupuje“ koju je sinoć organizovao Novi optimizam u Šapcu.

Jelena Vasiljević, iz Instituta za filozofiju, podsteila je na dugu borbu koju je ovaj prestižni Institut vodio sa vlastima, i izborio se za promenu Upravnog odbora. Međutim, u široj javnosti to je potcenjeno.

„To je i paradigma odnosa društva prema prosveti i obrazovanju, koje je u Srbiji oduvek bilo potcenjeno. Upečatljiv primer je i borba akademske zajednice da se doktorat Siniše Malog proglasi za plagijat“, rekla je ona.

Rodoljub Kubat, sa Teološkog fakulteta, posebno je ukazao na etički aspekt obrazovanja. Po njegom mišljenju, Srbija doživljava moralnu katarzu. Vremenom će se pokazati prave vrednosti, i zašto neko pristaje da bude potkupljen i ponižen.

Profesorka Biljana Stojković, sa Biološkog fakulteta iz Beograda, kao osnovni problem navela je čenjicu da Univerzitet ćuti.

„Postoji tiha korupcija, kupovina ispita i diploma. Neki profesori su potkupljeni zvanjima navodnog rada za državu, ali najveća i najopasnija korumpiranost je pristajanje na postojeću lagodnost“, kazala je Stojković.

Profesor Ognjen Radonjić, sa Filozofskog fakulteta, ukazao je da posao učitelja, nastavnika, profesora nije samo da prenosi znanje već i da vaspitava, razgovara i utiče na đake i studente  da usvajaju prave vrednosti.

„Od 90-tih godina imamo pravi sunovrat vrednosti, i sada barem jedna trećina visokoobrazovanih želi da napusti Srbiju, i ne očekuje da će se ovde bilo šta promeniti na bolje. Na žalost, školovane su čitave generacije sa nedovoljnim znanjem“.

On je pomenuo primer da su čak devet privatnih fakulteta godinama izdavali diploma, omogućavali sticanje doktorata i kasnije sticanje titule profesora, a da nisu imali akreditaciju.

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam/videos/2334795223483307

 

Tokom diskusije pomenuti su kao „bezvredni fakultet i doktorat  ministra policije Stefanovića, diplomiranje bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića u nedelju, i da ne zna koji je smer završio“. Kao najnoviji primer naveden je privatni Fakultet društvenih nauka, koji su oformili prebezi sa Megatrenda.

„Neće proći“

Večeras, na gradskom trgu, Novi optimizam organizovaće tribinu pod nazivom“Neće proći“. Učestvuju: profesor Čedomir Čupić; Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti; karikaturista Dušan Petričić; profesorka Vesna Rakić Vodinelić, a moderator će biti novinar Nenad Kulačin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari