Lazović: Vučić dobro zna da njegovi batinaši prebijaju po Novom Sadu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tek danas saznao za jučerašnji protest u Novom Sadu i naglasio da „niko nije napao nekoga, zato što je mirno stajao ili sedeo negde“.

Nemile scene koje smo juče videli ispred Skupštine, prebijanje i maltretiranje građana koji su protestovali protiv usvajanja urbanističkog plana po kome se gradi i Novi Sad na vodi, bile su, prema Vučićevim rečima „blage“ ali i neminivne.

„Reč je o licima koji su već upadali, da li u Skupštinu grada, da li u Skupštinu Vojvodine, i bacali petarde i suzavce. Ako mislite da je to ne znam kakav nivo demokratije – nije, i to nije dozvoljeno nigde u svetu“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

„Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd, koji je juče bio u Novom Sadu, kaže za Danas da na Vučićevo pitanje šta očekujete od policije, ima kontra pitanje: „Šta to režim očekuje od građana, da ćutimo dok otimate delove grada, obale, reke?“.

– Građani su predali preko 12 hiljada primedbi na generalni urbanistički plan Novog Sada, a da nijedna nije usvojena od strane vlasti. Pa naravno da će to voditi protestima i nezadovoljstvu. Šta drugo očekuje vlast? Takođe, poručio bih mu da ne glumata i da se ne pravi lud jer vrlo dobro zna da su glavno nasilje izvršili njegovi batinaši koji po Novom Sadu zavode red dok je policija ovde više neka vrsta saučesnika – ističe Lazović.

Prema njegovim rečima, dok pokušava da ubedi javnost kako smiruje tenzije, Vučić i njegovi batinaši otimaju delove Novog Sada, nameću investitorski urbanizam i prebijaju ljude koji se tome protive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari