Leskovački mamograf - paradigma naše stvarnosti 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić uručio je savremeni mamograf leskovačkoj bolnici. Bilo je slikanja, prigodnih govora i svega što uz to ide, ali ne i zbog čega predsednik države lično uručuje medicinske aparate srpskim bolnicama.

Ali, dobro. Potom se na Instagram profilu buducnostsrbijeav, uz objavu, pojavila i fotografija tog mamografa. I upravo tu se završava politički deo priče koji je maestralno odrađen jer je postigao cilj – „Vučićev mamograf“ ubrzo je postao top tema na društvenim mrežama, a potom i u medijima.

Neko je  od korisnika shvatio da su slova na jednom delu aparata okrenuta naopako i ubrzo je zaključeno da je to i činjenica – mašina je montirana naopako. Takva „ekspertiza“ objavljena je potom u medijima. Drama je takoreći trajala čitav dan, sve dok je nije rešio direktor leskovačke bolnice objasnivši za Danas da mamograf nije montiran, samo je postavljen za potrebe fotografisanja te da su „naopaka slova“ na rotirajućem delu mamografa, koji je bio fiksiran gore da se ne bi oštetio prilikom događaja.

I to bi bilo sve što je juče izazvalo toliko veliko interesovanje. O raku dojke, brojkama, koliko su daleko žene iz Leskovca i okoline morale da putuju da bi im se uradila mamografija, ključno snimanje za otkrivanje raka, juče nije bilo ni slova.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja godišnje u svetu, prema poslednjim podacima, odnese više od pola miliona života. U Srbiji oboli blizu 5.000 žena, a umre njih 1.700.

Leskovački mamograf - paradigma naše stvarnosti 2
Foto: Dejan Briza

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, nedavno je rekla da je rak dojke vodeća maligna bolest u populaciji žena, a da je mamografija za žene od 45 do 69 godina ključni pregled.

To bi, ukratko, bili podaci za temu iz oblasti zdravstva. Tamo gde se oni završavaju, počinje politika kao što smo to mogli da vidimo. Sve između toga ostalo je juče nevidljivo. Ali, ako ne znate kako nam je, i koliko nam je dobro ili loše, uđite u bilo koju lokalnu bolnicu i pogledajte realnosti u oči.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari