Mi i dalje imamo trend povećanja broja građana koji žive u siromaštvu. Taj procenat prošle godine iznosio je 7,9 odsto, a ove godine premašio je osam procenata i iznosi oko 80.000 građana. Najveći deo siromašnih ljudi živi u regionu juga centralne Srbije i zato je neophodna interventna podrška države ovom regionu – rekao je u Vranju ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je dodao da se radi na projektu ponovnog otvaranja narodnih kuhinja.

– Nećemo više ulagati u ona preduzeća koja nemaju perspektivu i tu će se primeniti metod stečaja. Pamučni kombinat Jumko sa 1.700 radnika ima realnu šansu da opstane kroz namensku proizvodnju, a država neće biti doživotni vlasnik kapitala preduzeća već treba stvoriti šansu za pronalaženje strateškog partnera – rekao je Ljajić.

On je dodao da je opština Vladičin Han rekorder po neuspešnim privatizacijama, jer je 95 odsto preduzeća prošlo kroz propale privatizacije i da je rešenje povratak imovine preduzeća u bivšim republikama SFRJ.

Dogovoreno je da se iz gradskog budžeta Vranja interventno izdvoji dva miliona dinara, kako bi se za 167 radnika Preduzeća TIV iz Vranjske Banje obezbedila uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.

– Promenom Uredbe o raspodeli sredstava gradskim i lokalnim samoupravama od igara na sreću biće neophodno da se na nižim nivoima redefiniše socijalna politika, kako bi se pojačao nivo socijalnih fondova za ljude koji ostaju bez posla. To je nova dimenzija odgovornosti za sve lokalne funkcionere u neophodnoj potrebi ravnomernog raspoređivanja tereta krize – rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari