Manastir Svete Varnave ponovo na udaru vandala 1Foto: Facebook

Manastir Svete Varnave, u selu Lukocrevo, kod Novog Pazara, ponovo je bio meta vandala.

Oštećenje na vratima pomoćne prostorije, otkrio je, minulog četvrtka, iguman manastira Đurđevi stupovi Gavrilo.

Iguman Gavrilo je, prilikom obilaska manastirskog kompleksa koji je metoh Đurđevih stupova, video oštećenje na vratima. Od meštana je čuo da su, prethodnog dana, u blizini manastira primetili dva dečaka sa planinarskim čekićima. O incidentu, telefonom je obavestio načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru.

Za novo nasrtanje na kulturno-istorijski spomenik saznalo se, kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije probijenih vrata.

Iguman Gavrilo ističe, da od osamdesetih godina, kada su otkriveni ostaci manastirskog kompleksa pa do sada, taj prostor je svake godine na udaru vandala.

Najveći incident se dogodio pre dve godine, kada je na tom lokalitetu podmetnut požar. Iguman ističe da su vandalizam osudili i podršku mu dali novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, ali i Islamska zajednica (IZ) u Srbiji sa kojom ima dobru saradnju,

Poslednji napad da manastir Sveta Varnave, danas, su osudili Gradski odbor SNS i nevladina organizacija „Središte“.

Gradski odbor naprednjaka je najoštrije osudio incident i ocenio da „nesavesni pojedinci svojom bahatošću i verskom netolerabcijom pokušavaju da kreiraju ambijent mržnje svađe i podela“.

„Novi Pazar je grad mladih i vrednih ljudi, grad koji spaja različitosti i ovakvi pokušaji štete dobrim odnosima i narušavaju mir u vremenu, kada treba da budemo svesni snage zajedništva“ – navodi se u saopštenju novopazarskog odbora SNS i pozivaju nadležne državne organe da spreče ponavljanje napada na manastir i otkriju i pravdi privedu počinioce.

Vandalski čin osudila je i organizacija „Središte“, uz podsećanje da to nije prvi put i da to „očigledno, nije predmet poštovanja kod jednog malog broja stanovnika Novog Pazara“.

To udruženje građana smatra da nije izvršen samo napad na kulturno dobro i crkvenu imovinu, već i na dobrosusedske odnose u gradu. Od nadležnih organa se zahteva hitna reakcija i privođenje pravdi počinioca.

Manastirski kompleks Svete Varnave, 2019.godine, Vlada Srbije proglasila je kulturno istorijskim spomenikom, koji je trideseti na ovom području.

Istraživanja na tom lokalitetu počela su osamdesetih godina prošlog veka. Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, tada su, otkrili ostatke crkve, a od 2004.-2006.trajali su radovi na otkrivanju ostalih manastriskih građevina., na kojima su konzervatorski radovi izvođeni u minula dva leta.

Zvanično, rekonstrukcija i oživljavanje mogu da počnu, ali su za to potrebna pozamašnja finansijska sredstva. Po nekim procenama, potrebna su dva miliona evra.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture radi projektnu dokumentaciju, potvrdio je iguman Gavrilo.

Rekao je da je, pre skoro dva meseca, do tog manastriskog kompleksa dovedena struja, a radi se i na dovođenju vode.

Taj kompleks je, odlukom raško-prizrenskog vladike Teodosija, od 2016.godine metoh manastira Đurđevi stupovi.

Od grada je udaljen pet kilometara. Nalazi se na desnoj obali reke Raške u zoni kompleksa Stari Ras sa Sopoćanima.

Prema dostupnim podacima iugrađen je polovinom 15.veka Napušten je i porušen 1689.godine.

Drugi izvori tvrde, da ga je, 1579.godine, podigao episkom Simeon, da je bio sedište Raške episkošije i da je u njemu stolovao mitropolit Maksim, koji je polovinom 17.veka izabran za patrijarha srpske crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari