Marineli: Srbiju niko ne tera u NATO 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ako Srbija ne želi, ili želi, da postane članica NATO, to je njena odluka koja će biti prihvaćena, a za Alijansu neće predstavljati problem ni ako hoće partnerstvo sa drugim državama, Rusijom ili Belorusijom, izjavio je danas šef Kancelarije NATO u Beogradu general Ćezare Marineli.

On je na otvaranju konferencije nevladine organizacije Atlantski savet o saradnji Vojske Srbije sa oružanim snagama država članica NATO rekao da Alijansa nudi Srbiji obuku njenih vojnika u 29 zemalja, jer je ona deo stabilnosti na Balkanu.

Srbija i NATO imaju zajedničke izazove i zato želimo zajednička rešenja, poručio je Marineli, uz konstatatciju da je saradnja Srbije i NATO čvrsta.

On je rekao da NATO želi dobru saradnju sa Srbijom zato što je to vrlo važno za uspostavljanje regionalne stabilnosti, za dijalog i razmenu informacija i mišljenja.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković rekao je da Srbija dosledno sledi odluku parlamenta o vojnoj neutralnosti, ali da isto tako poštuje i rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo njen sastavni i neotuđivi deo.

Odnosi sa Prištinom imaju uticaja na planiranje ukupne bilateralne i unilatelarne saradnje, ukazao je Ranković, koji je podsetio da Srbija dosledno poštuje i Dejtonski mirovni sporazum.

Ranković je ocenio da je vojna neutralnost Srbije „prava mera“ odnosa i saradnje sa svim zainteresovanim stranama“ i da se zato sarađuje i sa partnerima na istoku i zapadu.

Srbija će nastaviti da vodi takvu izbalansiranu politiku odbrane, reko je on, poručujući da je, isto tako, Srbija odlučna da zaštiti svim raspoloživim sredstvima svoj suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari