Mediji: Protest meštana kuršumlijskih sela zbog šumokradica sa Kosova 1Foto: Shutterstock/achiaos

Meštani kuršumlijskih sela uz administrativnu liniju sa Kosovom danas su protestovali u centru Kuršumlije jer Albanci sa Kosova, kako tvrde, neometano prelaze administrativnu liniju i seku njihovu i državnu šumu.

Televizija N1 je prenela da meštani u ataru kuršumlijskog sela Rastelica tvrde da su skoro svakodnevno suočeni sa šumokradicama koji naoružani upadaju na prostor te opštine i kradu drva.

Već godinama se pojavljuju vesti o upadima Albanaca sa Kosova, koji pljačkaju imovinu ljudi iz kuršumlijskih sela, naročito onih gde je mali broj stanovnika, piše na sajtu te televizije.

Napravili su alternativne puteve kojima prolaze, a takođe pucaju i na policiju.

Meštani su se više puta obraćali nadležnima, ali do sada, kako tvrde, nije urađeno ništa, te su se zato odlučili na protest.

„Na naše dugogodišnje obraćanje nadležnim institucijama da nas zaštite, do sada nije urađeno ništa, ili to nije sprečeno, jedino je policija imala neke akcije, ali na njih se puca“, kazao je Mile Koprivica iz Rastelice.

Naveo je da kuršumlijska opština ka Kosovu ima 110 kilometara administrativne linije.

„To je veliko područje, sela koja gravitiraju prema toj administrativnoj liniji su slabo naseljena, ima nekoliko policijskih baza, vojnih više ne. Vojska bi trebalo da čuva granicu, ona to više ne čini. Vojska je dolazila do pre dve-tri godine, sada samo policija po pozivu“, dodao je Koprivica.

Kazao je i da je prethodnih godina govorio i za više javnih glasila sa nacionalnom frekvencijom, i, kako je naveo, „nažalost, promenilo se ništa nije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari