Među osnovcima u Beogradu 13 slučajeva korona virusa 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U Beogradu je od početka školske godine zabeleženo 13 slučajeva korona virusa u 11 osnovnih škola, kažu za Danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Korona virus, kako dodaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, potvrđen je i kod jednog ličnog pratioca.

Ministarstvo: Kod dva učenika u OŠ „20. oktobar“ u Beogradu potvrđen korona virus

Dva učenika koja su nastavu pohađala u istoj grupi u beogradskoj Osnovnoj školi „20. oktobar“ pozitivna su na virus kovid 19, potvrdilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učenici iz te grupe će nastavu dalje pratiti onlajn, što je za slučajeve u školama predviđeno kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Direktor Osnovne škole „20. oktobar“, Branislav Nedeljković, rekao je da su i pre i posle tog otkrića u školi preduzete sve zaštitne mere, u skladu s uputstvom i preporukama Kriznog štaba Vlade Srbije, da je Zavod za biocide izvršio dodatnu dezinfekciju prostorija škole i da su o svemu su obaveštene sve nadležne institucije, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Nedeljković je precizirao da je jedan učenik u ponedeljak, 7. septembra, po povratku iz škole imao temperaturu od 37,6 stepeni, a roditelji su ga sutradan odveli na pregled.

„Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali su ga pre povratka u kolektiv roditelji odveli na testiranje. Test koji je urađen 10. septembra bio je pozitivan“, rekao je direktor škole, a prenosi pres služba ministarstva.

U petak, 11. septembra, učenica iz iste grupe je dobila glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate“, rekao je direktor škole.

Prema rečima direktora, oba deteta su dobrom stanju i bez simptoma a zahvaljujući odgovornosti roditelja nisu se vratila u kolektiv pre testiranja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još jednom je apelovalo roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus Kovid19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu u skladu sa preporukama koje su dale nadležne zdravstvene institucije, kao i preduzmu sve propisane mere.  Osim toga, vrlo je važno da informacije koje odeljenjske starešine dobijaju od roditelja budu precizne, jasne i blagovremene.

Podsetimo, Epidemiolog Predrag Kon jutros je izjavio da se dogodilo prvo prenošenje korona virusa između dece u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu. On je naveo da je jedno dete imalo temperaturu 37,6 i da je utvrđeno da je pozitivno na virus korona.

„Nešto više od pet dana nakon toga imali smo obolevanje drugog deteta. Nije bilo nekog opisanog bliskog kontakta, ali je jasno da maske nisu nosili u dvorištu, a da su bili blizu. Tako je jedino moguće objasniti taj prenos“, rekao je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari