Milioni dinara od uverenja za upis u srednje škole 1Foto: ALEKSANDAR ROKNIĆ

Više miliona dinara svake godine se sliva na račune domova zdravlja širom Srbije od naknada za lekarska uverenja za upis učenika u srednje škole.

Koliko zdravstvene ustanove od toga prihoduju nije jednostavno izračunati jer se cene pregleda i izdavanja uverenja razlikuju i kreću se od 350 dinara, pa i preko 2.000 dinara.

Ali ako se ima u vidu da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku na početku školske 2020/21. bilo 47.817 učenika prvog razreda u srednjim stručnim školama, jasno je da je reč o značajnim sredstvima koji ustanove primarne zdravstvene zaštite dobijaju, neretko samo za popunjavanje papira.

U nekim domovima zdravlja iznosi koje plaćaju roditelji zavise od obrazovnog profila koji učenik upisuje, dok drugi imaju jedinstven cenovnik. Ko i kako određuje koliko košta uverenje o ispunjenosti zdravstvenih uslova koje je neophodno za upis u gotovo sve srednje stručne škole, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanje Danasa. Takođe smo ostali uskraćeni na odgovor zašto se plaćaju lekarski pregledi i izdavanje potvrda ako su đaci osigurani preko roditelja.

„Visina naknade i pravni osnov za izdavanje uverenja o ispunjenosti zdravstvenih uslova nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete već je to materija za koju je nadležno Ministarstvo zdravlja“, poručili su za Danas iz Ministarstva prosvete.

„Zdravstveni uslovi za upis u obrazovne profile propisani su Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole. Za upis u gimnaziju i obrazovne profile za koji to nije predviđeno Konkursom nije potrebno podnositi potvrdu o ispunjenosti zdravstvenih uslova“, bilo je sve što su odgovorili iz Ministarstva prosvete na zahtev Danasa da razjasne nedoumicu roditelja koji se obratio našoj redakciji sa pitanjem kakvi su to posebni zdravstveni uslovi za upis na smer ekonomski tehničar.

I prošle godine slična pitanja su nam postavljali čitaoci.

Jedna majka, čiji je sin upisao poljoprivrednu školu, imala je nedoumicu zbog čega je morala da plati 900 dinara da bi lekar samo popunio obrazac, a da dete nije ni pregledao.

Više učenika koji su ove godine upisali srednje stručne škole potvrdilo nam je da im nisu rađeni nikakvi pregledi već su, nakon što su uplatiti novac na račun doma zdravlja, pedijatri samo popunili uverenja.

Ove godine je novina da te potvrde ne moraju lično da se predaju prilikom upisa, već su ih domovi zdravlja elektronski prosleđivali srednjim školama.

Neki domovi zdravlja su uveli praksu da lekarske preglede i izdavanje potvrda obavljaju nakon što se objavi raspodela po srednjim školama i učenik sazna na koji profil je primljen.

Na ovaj način se nekim porodicama štedi novac, jer ako je učenik primljen u gimnaziju ne treba da plaća lekarsko uverenje.

Ako se pregledi i izdavanje uverenja obavljaju pre toga, svaki učenik koji je u listu želja uz gimnaziju naveo neki stručni profil, iz matične osnovne škole je upućen na zdravstveni pregled, pa ako bude primljen u gimnaziju ispada je džabe plaćao potvrdu.

Pedijatar iz jednog beogradskog doma zdravlja nije umeo da objasni kakvi su zdravstveni uslovi potrebni, recimo, za ekonomskog tehničara, a ne trebaju gimnazijalcu.

Veruje da je pravilnik sa opisom zdravstvenog statusa koga se pridržavaju lekari nasleđen iz ranijeg perioda i da se svake godine samo preštampava, a da se niko nije udubio šta u njemu piše.

On navodi primer da je za upis u medicinsku školu potrebno, između ostalog, da dete ne bude alergično na penicilin jer će kasnije tokom rada sa njim dolaziti u kontakt.

Na pitanje zašto za mnoge profile zdravstveni pregled izostaje, pojašnjava da su učenici u sedmom razredu prošli obavezan sistematski pregled, pa nov nije neophodan, već lekar samo popuni formular na osnovu podataka dostupnih u zdravstvenom kartonu deteta.

– Za neke smerove su potrebni dodatni pregledi i takvu decu upućujemo u medicinu rada, ističe naš sagovornik.

Nezvanično nam je pojašnjeno da se ovi pregledi i izdavanje potvrde o ispunjenosti zdravstvenih uslova vode kao vanstandardne usluge i zato se plaćaju, a drugi razlog zašto ih ne pokriva osiguranje je to što srednja škola nije obavezna.

Najstroži uslovi za saobraćajnu struku

U Konkursu za upis u srednje škole postoji spisak obrazovnih profila sa slovnim oznakama o zdravstvenom statusu (normalan vid, normalna funkcija kičmenog stuba, ekstremiteta, normalna funkcija nervnog sistema, jetre, bubrega, odsustvo alergijskih reakcija i slično), a dat je i detaljniji opis šta svaka od tih formulacija podrazumeva.

Tako, recimo, normalna funkcija jetre znači da dete ima normalne vrednosti bilirubina i transaminaze, a normalna funkcija kardiovaskularnog sistema podrazumeva da učenik ima normalan krvni pritisak i EKG i da nema srčanih mana.

Sudeći po uslovima iz Konkursa, najzahtevniju zdravstvenu procenu prolaze đaci koji upisuju smerove u području rada saobraćaj.
U Konkursu je istaknuto da đaci koji konkurišu za upis u Železničko-tehničku školu u Beogradu i profile vezane za železnički saobraćaj preglede obavljaju u zavodima za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a, a učenici Vazduhopolove akademije u Domu zdravlja Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari