Ministarstvo zdravlja: Jedan smrtni ishod nevakcinisane bebe od velikog kašlja ove godine, tri prošle 1Foto: FoNet/JKP Gradska čistoća

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas, osvrćući se na podatak da su od velikog kašlja (pertusis) umrle četiri nevakcinisane bebe mlađe od tri meseca, da se jedan smrtni ishod dogodio ove godine, a tri prošle.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su u Srbiji, prema podacima Servisa javnog zdravlja, od početka godine potvrđena ukupno 253 slučaja velikog kašlja, uključujući i jedan smrtni slučaj.

Kada su u pitanju podaci za 2023. godinu, potvrđena su 1.342 slučaja pertusisa, kao i da su u tom periodu, od početka sezone respiratornih infekcija, prijavljena tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije istakli su da je trenutno najznačajnija preventivna mera da se pravovremeno obavi vakcinacija protiv pertusisa odojčadi koja su navršila dva meseca.

Dodali su da je neophodna i imunizacija sve ostale nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece prema Kalendaru obavezne vakcinacije, koji obuhvata primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine dece stare od dva do šest meseci i revakcinacije u drugoj godini i pre upisa u prvi razred osnovne škole.

„Jedan od razloga povećanja broja obolelih je i pad obuhvata, kako vakcinacijom sa tri doze u prvoj godini života tako i revakcinacijom vakcinama sa komponentom protiv pertusisa“, navodi se u saopštenju i dodaje da je vakcinacija najefektivnija mera individualne i kolektivne zaštite dece.

Ministarstvo je naglasilo da starija deca i odrasle osobe koje imaju bilo koji simptom respiratorne infekcije, naročito kašalj, ne bi smeli da budu u kontaktu sa bebama i malom decom koja nisu potpuno vakcinisana protiv pertusisa za svoj uzrast.

„Ministarstvo zdravlja Republike Srbije poziva sve građane da budu odgovorni prema svom zdravlju i prema zdravlju svoje dece i da poštuju predviđeni kalendar imunizacije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari