Zaposleni u RJ Mehanizacija u novopazarskoj Direkciji za izgradnju, juče su ponovo blokirali novopazarski centar. Drugi put za nedelju dana. Na taj način pokušavaju da skrenu pažnju gradske uprave na težak položaj u ovom javnom preduzeću. Radikalizaciju protesta najavili su 9.septembra štrajkom upozorenja, a u generalni štraj su stupili nedelju dana kasnije.


Razlog za nezadovoljstvo su višemesečna kašnjenja plata, neisplaćeni troškovi prevoza za sedam meseci, jubilarne nagrade za tridesetak zaposlenih i mehanizacija u jako lošem stanju. Prošle sedmice, zaposleni u RJ Mehanizacija ispred gradske uprave dovezli su desetak mašina i petnaestak minuta držali u blokadi centar grada. Na tom mestu su im se pridružili i zaposleni iz drugih javnih preduzeća u kojima je situacija izuzetno teška. Obraćanje predstavnika gradske uprave, izostalo je i tog kao i prethodnih i narednih dana. Učesnici protesta pozivaju predstavnike gradske uprave na razgovore o prevazilaženju problema, ali odgovora nema. Napore da se u dijalogu pronađu rešenja, podržali su prvi ljudi nevladinih organizacija Urban-in, KC „Damad“ i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava – Sead Biberović, Zibija Dervišhalitović-Šarenkapić i Semiha Kačar.

Učesnici protesta trvrde da je Direkcija u izuzetno lošoj situaciji, jer je račun u blokadi više od godinu dana a dug dostiže 2,5 miliona evra. Štrajkovi zaposlenih u ovdašnjim javnim preduzećima su veoma česti u poslednjih godinu dana. Razlozi su uvek isti: više meseci neisplaćene plate, troškovi prevoza, neuplaćeni porezi i doprinosi i loši uslovi rada. Postalo je pravilo da se deo zarada isplati posle protesta, a ostala dugovanja idu na reprogramiranje. Računi svih javnih preduzeća u ovom gradu su u blokadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari